Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Τα μηνύματα για την 25η Μαρτίου

Με λαμπρότητα εορτάστηκε σε Χανιά και Ρέθυμνο η επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου με επισήμους, φορείς και πολίτες να παρίστανται στις εκδηλώσεις.

Στα Χανιά οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την επίσημη έπαρση της σημαίας στο Φρούριο Φιρκά και συνεχίστηκαν με τη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου και δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και η παρέλαση τμημάτων αναπήρων και θυμάτων πολέμου, οργανώσεων και σωματείων, συλλόγων με τοπικές ενδυμασίες, σχολείων, ανωτέρων και ανωτάτων σχολών, οδηγών, προσκόπων και Ενόπλων Δυνάμεων.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς ο οποίος δήλωσε: «Σήμερα θυμόμαστε και τιμούμε τους ήρωες και της επανάστασης του 1821 που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό. Όλοι μαζί ενωμένοι αγωνίστηκαν υπέρ πατρίδος και κατάφεραν να απελευθερωθούν βάζοντας τα θεμέλια για τη σύγχρονη Ελλάδα. Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον αστάθειας, όπου η πατρίδα μας δεσπόζει ως πυλώνας σταθερότητας με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις που μπορούν να εγγυώνται την εθνική κυριαρχία και τα εθνικά μας συμφέροντα. Εμείς αντλούμε θάρρος και σε αισιοδοξία από το παράδειγμα των ηρωικών μας προγόνων και όλοι μαζί, γιατί μόνο όλοι μαζί αποκτούμε δύναμη, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει».

 

Από την πλευρά της η βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Σέβη Βολουδάκη μίλησε για τα μηνύματα του 1821 που είναι «επίκαιρα περισσότερο από ποτέ, σήμερα που πόλεμοι μαίνονται στη γειτονιά μας. Ας κρατήσουμε ψηλά το πατριωτικό φρόνημα, ψηλά τη σημαία μας και αισιοδοξία στις καρδιές μας».

Ο βουλευτής της ΝΔ Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης επισήμανε: «Εμείς οφείλουμε να τιμούμε τους αγωνιστές του 1821 που είναι η αιτία και είμαστε ελεύθεροι εορτάζοντας το ιδανικό της δημοκρατίας». Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής και ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημαντηράκης επισήμαναν την ανάγκη να κοιτάξουμε μπροστά με αισιοδοξία και ενότητα ως λαός.

Για «μέρα τιμής και αναστοχασμού για τους ήρωες που μας απελευθέρωσαν και έχουν μείνει ως παράδειγμα του πως μπορεί μια μικρή χώρα με αποφασισμένους επαναστάτες να νικήσει μια αυτοκρατορία» έκανε λόγο ο βουλευτής Χανίων της ΣΥΡΙΖΑ κ. Παύλος Πολάκης που παρακολούθησε την παρέλαση. Ο ίδιος επισήμανε πως αυτούς τους προγόνους οφείλουμε να τους τιμήσουμε «γράφοντας τη δική μας σύγχρονη ιστορία. Για αυτό μιλάω για αναστοχασμό γιατί σίγουρα οι άνθρωποι αυτοί, οι ήρωες αυτοί, δεν μας ελευθέρωσαν για να έχουμε μια δημοκρατία που να παρακολουθείται, μια δημοκρατία που να μπαζώνεται ή να μοντάρεται. Είναι πατριωτικό καθήκον σήμερα να μπορέσουμε να ξαναστήσουμε την τραυματισμένη μας δημοκρατία στα πόδια της μέσα από μια πολιτική αλλαγή που ολόενα και περισσότερο έρχεται στην επιφάνεια η αναγκαιότητα της για κοινωνική ευημερία της πλειοψηφίας των πολιτών και όχι μιας ελάχιστης μειοψηφίας που “τρώει” το χρήμα των απευθείας αναθέσεων. Θεωρώ ότι αυτό είναι το μήνυμα της ημέρας πόσο μάλλον όταν οι ουρανοί της περιοχής μας “σκιάζονται” από τη γενοκτονία στη Γάζα, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις τρομοκρατικές επιθέσεις με τους εκατοντάδες νεκρούς και πυκνώνουν τα σύννεφα μιας πιθανής πολεμικής εμπλοκής ευρύτερης στην περιοχή μας. Η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ξανά ότι είναι μια χώρα παράγων σταθερότητας και όχι να γίνεται μέρος του προβλήματος».

Στα Χανιά βρέθηκε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος ο οποίος μιλώντας για την εθνική επέτειο είπε: «Είμαστε όλοι εδώ για να τιμήσουμε τους αγώνες των προγόνων μας για ελευθερία δημοκρατία, για ένα έθνος ελεύθερο. Είμαστε εδώ έτσι ώστε τα επόμενα χρόνια να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μία καλύτερη ποιότητα ζωής για τους Έλληνες με αισθήματα δημοκρατίας και ελευθερίας και με ένα κράτος δικαίου που να υπηρετεί όλους τους Έλληνες. Είμαστε εδώ επίσης για να βοηθήσουμε τους νέους ανθρώπους για ένα καλύτερα μέλλον».

Στα Χανιά στις εκδηλώσεις βρέθηκε και ο πρόεδρος του κόμματος «Δημοκράτες» και πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος είπε: «Θέλω να υπογραμμίσω ότι πέρα από την αξία του μεγάλου αγώνα του 1821 που δίνει σε μας αρχές και στόχους, πέρα από αυτόν τον αγώνα υπάρχει και η μεγάλη ανάγκη της ενότητας που χωρίς αυτήν δεν μπορούμε να νικήσουμε». Η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για τους αγώνες που μας οδήγησαν στο κράτος όπου είμαστε σήμερα. «Χρέος δικός μας να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για ακόμα καλύτερες μέρες».

Στο Ρέθυμνο την κυβέρνηση εκπροσώπησε στις επετειακές εκδηλώσεις, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ενώ παρέστη και ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης. Η επίσημη δοξολογία πραγματοποιήθηκε στο Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, κατά την οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Πρόδρομος.

Στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου, ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης ανέφερε: «Αντλώντας από το μεγαλείο της θυσίας τους, αναστοχαζόμαστε, κάνουμε την αυτοκριτική μας και συνεχίζουμε με πίστη και ελπίδα, να αγωνιζόμαστε με ακεραιότητα κι ευσυνειδησία, για την προάσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων και πανανθρώπινων ιδανικών, την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη, την Εθνική Ανεξαρτησία και Αυτοδιάθεση. Σ’ ένα κόσμο που αλλάζει διαρκώς, αιφνιδιάζοντας την ικανότητά μας να αξιολογήσουμε τις επιπτώσεις και την ποιότητα των εναλλασσόμενων αλλαγών, η Ιστορία μας και οι αγώνες των προγόνων μας συνιστούν πάντοτε μια σταθερή, ασφαλή, ζωογόνα πηγή έμπνευσης και ανατροφοδότησης της εθνικής μας συνείδησης, με δύναμη, αισιοδοξία και τη σύνεση που απαιτεί η κρισιμότητα των καιρών μας… Η επέτειος του ’21, σηματοδοτεί διαχρονικά τις προϋποθέσεις για να διασώσουμε τη φυλετική μας μνήμη, να αποκτήσουμε συνείδηση της εθνικής ταυτότητας και να ορίζουμε ελεύθερα και δημιουργικά το ατομικό και συλλογικό μας μέλλον».

Ο δήμαρχος Κισσάμου Χανίων Γιώργος Μυλωνάκης είπε: «Έχουμε διαχρονικό χρέος ως Έλληνες να θυμόμαστε πάντα ότι τα δημοκρατικά κεκτημένα για τα οποία θυσιάστηκαν δεν είναι δεδομένα και οφείλουμε να αγωνιζόμαστε και να υπερασπιζόμαστε τις θεμελιώδεις αρχές της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας που αποτελούν αστείρευτη δεξαμενή θάρρους, ευθύνης και αισιοδοξίας για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας».

Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν και στο Δήμο Αμαρίου στο Ρέθυμνο οι επετειακές εκδηλώσεις με δοξολογία, κατάθεση στεφάνων και μαθητική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στο Χωριό Φουρφουράς.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα