Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Τα… μεροκάματα του καύσωνα

» Επαγγελματίες που δεν έχουν την “πολυτέλεια” να ανάψουν το κλιματιστικό στο γραφείο

Ο υδράργυρος στα ύψη και τα κλιματιστικά στο φουλ! Εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών, επαγγελματίες στα Χανιά, προσπαθούν να μετατρέψουν τον χώρο εργασίας σε μια… όαση δροσιάς, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ακραίες συνθήκες. Δεν έχουν όμως όλοι οι εργαζόμενοι αυτή την… πολυτέλεια.
Τα “Χανιώτικα νέα”, συνομίλησαν ενδεικτικά με συμπολίτες μας, που παραμένουν στη γραμμή του καθήκοντος ασχέτως θερμοκρασίας, καταγράφοντας τη δύσκολη καθημερινότητά τους.

Τρύγος μελισσιών στον καύσωνα!


Ο Αντώνης Παπαγιαννάκης έχει την έδρα του στο Πολεμάρχι, εκεί που κάνει και ξεναγήσεις στον μελισσόκηπό του

«Το περασμένο Σάββατο, είπα πραγματικά πως θα μείνω στον τόπο από τη ζέστη». Η κουβέντα αυτή του Αντώνη Παπαγιαννάκη αρκεί, για να αντιληφθούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών.
Νομάς μελισσοκόμος από το 1990 με έδρα το Πολεμάρχι και μέλι εξαιρετικής ποιότητα, ο Αντώνης μίλησε στα “Χανιώτικα νέα” για τις δυσκολίες του επαγγέλματος εν μέσω καύσωνα:
«Δεν γίνεται να αφήσεις το μελίσσι μοναχό του. Τελειώνει το θυμάρι και οι μέλισσες θ’ αρχίσουν να τρώνε το μέλι που έχουν παράξει. Όταν μάλιστα έχεις προγραμματίσει και τρύγο, δεν μπορείς να αλλάξεις καθόλου το πρόγραμμα».
Ο ίδιος μας εξηγεί ότι είναι απαραίτητο να μεταφέρεις το μελίσσι “κυνηγώντας” το φαγητό, δηλαδή να τρέχεις στη Σπάθα για καλοκοιμηθιά, αργότερα στα Π. Ρούματα για το ρείκι.
Αυτή την περίοδο, ο καύσωνας τον βρήκε στη συγκομιδή του θυμαρίσιου μελιού. «Είχα κανονίσει τρύγο με 2 βοηθούς μελισσοκόμους και 7 ακόμη ανθρώπους για επιπλέον βοήθεια. Η δουλειά αυτή πρέπει να γίνει σφαίρα και μάλιστα με την πλήρη εξάρτησή μας, δηλαδή καπέλο μελισσοκόμου, μακρύ παντελόνι, μακριά μπλούζα και αρβύλες. Δεν μπορείς να πας με το σορτσάκι και τη σαγιονάρα στις μέλισσες», μας αναφέρει.
Κι αν δεν μπήκατε ακόμα στο… κλίμα, ο Αντώνης μας περιγράφει ένα ακόμη χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από μια δύσκολη μέρα με ζέστη: «Το μελισσοκομικό ξέστρο το έπιανες στο χέρι και έβραζε! Προχθές που δεν φορούσα γάντια καιγόταν το χέρι μου. Το ίδιο και το καπάκι της κάθε κυψέλης».
Τι γίνεται όμως με τις κυριολεκτικά ακούραστες εργάτριες, τις μέλισσες; Τις επηρεάζει η ζέστη; Ο έμπειρος μελισσοκόμος, μας απαντά: «Τις ίδιες δεν τις επηρεάζει. Είναι σοφά έντομα κι έχουν την εντυπωσιακή ικανότητα να διατηρούν ίδια τη θερμοκρασία τους χειμώνα – καλοκαίρι».

Ρεπορτάζ παντός καιρού

«Στο ρεπορτάζ δεν υπάρχει δεν μπορώ, κουράστηκα, ίδρωσα. Βάζεις στην άκρη τη ζέστη και κάνεις τη δουλειά σου. Η δημοσιογραφία είναι παντός καιρού». Αυτό επισημαίνει η προϊσταμένη της ΕΡΤ Χανίων Ευτυχία Πενταράκη, μια από τις πλέον “μάχιμες” Ελληνίδες δημοσιογράφους.
Μιλώντας για το ρεπορτάζ μέσα στον καύσωνα, ανατρέχει σε στιγμιότυπα όπως «τα ρεπορτάζ σε παραλίες ή πισίνες, όπου φορώντας ένα μακρυμάνικο πουκάμισο βρίσκεται δίπλα σε αυτούς που απολαμβάνουν τον ήλιο και τις βουτιές τους». Αντίστοιχα θυμάται και επικίνδυνες καταστάσεις, όπως οι φωτιές στην Πεντέλη στα τέλη της δεκαετίας του 90. «Τρομερή ζέστη και θυμάμαι αξέχαστα το ελικόπτερο να αδειάζει τον κάδο με το νερό πάνω μας. Παραλίγο να σκοτωθούμε».
Η Ευτυχία εξηγεί πως «στη δουλειά μας δεν υπάρχει η πολυτέλεια να απέχεις λόγω καιρικών συνθηκών. Αντιθέτως πρέπει να ‘σαι πάντα προετοιμασμένος για όλα. Να έχεις στο αμάξι σου για παράδειγμα κατάλληλα ρούχα και εξοπλισμό. Θυμάμαι μια συνάδελφο στην Αθήνα που στη βάρδια της ξέσπασε δασική πυρκαγιά και πήγε για ρεπορτάζ με σαγιονάρα!».
Όσο για την ανταμοιβή, η Ευτυχία εξηγεί ότι είναι «η αγάπη του κόσμου, που αναγνωρίζει την πίστη στο δημοσιογραφικό καθήκον».

Στη σκαλωσιά αλλά με ασφάλεια

Η δουλειά στην οικοδομή μπορεί να μη σταματάει ποτέ αλλά προσαρμόζεται στις συνθήκες με αυστηρή τήρηση των μέτρων, μεγάλα διαλείμματα και πολλή προσοχή όπως εξηγεί στα «Χ.ν». ο Λευτέρης, επικεφαλής σε εργασίες τοποθέτησης σκαλωσιάς: «Είναι μια δουλειά που δεν σταματάει, γι’ αυτό και τηρούμε αυστηρά όλα τα μέτρα ασφαλείας, 12 το μεσημέρι έως τις 4 θα σταματήσει κάθε εργασία όπως προβλέπεται. Κάνουμε μεγάλα διαλείμματα, μισάωρα, πίνουμε πολύ νερό. Γιατί η σκαλωσιά είναι μια δουλειά που στήνεις και ανεβαίνεις φτάνεις σε πολύ μεγάλο ύψος και γι’ αυτό υπάρχει κίνδυνος, πραγματικός κίνδυνος αν ζαλιστείς και πέσεις κάτω. Δεν είναι απλά ότι βάφεις για παράδειγμα, οπότε και να πέσεις θα πέσεις κάτω» τονίζει, επισημαίνοντας ότι, «εδώ εάν ζαλιστεί ο άλλος και πέσει κάτω, μπορεί να σκοτωθεί, δεν είναι αστείο, εδώ μιλάμε για τις ζωές μας, είναι και το μεροκάματο, γιατί εντάξει όλοι θέλουμε να βγάλουμε λεφτά αλλά πάνω απ’ όλα είναι οι ζωές μας» καταλήγει.

“Σούπερ πούμα” στη Λαϊκή Αγορά

Πίσω από έναν πάγκο με φρούτα και λαχανικά στην λαϊκή αγορά της Τρίτης συναντάμε την Άννα, εξοπλισμένη με ένα μπουκάλι παγωμένο νερό: «Είναι δύσκολες οι συνθήκες, εμείς είτε βρέξει είτε χιονίσει, είτε κάνει καύσωνα, είμαστε εδώ. Ο κόσμος μας περιμένει, τα προϊόντα μας δεν μπορούν να μείνουν αδιάθετα. Είμαστε παντός καιρού σαν τα σούπερ πούμα» τονίζει.
Όσο για το πώς αντιμετωπίζουν την κατάσταση, απαντά: «Παγωμένα νερά, κάνουμε υπομονή να περάσει η ώρα, να πάμε στα σπίτια μας » αλλά όπως μας εξηγεί, η μέρα δεν τελειώνει εκεί για τους εμπόρους – παραγωγούς: «Μετά έχουμε συνέχεια και στα χωράφια. Να πάμε, να ξεφορτώσουμε να μαζέψουμε τα πράγματα, να ξαναφορτώσουμε για να ξεκινήσουμε πάλι αύριο χαράματα, να έρθουμε για δουλειά. Είναι δύσκολη όλη η εβδομάδα, το ξέρουμε, κάνουμε υπομονή».
Πάντως, παρά τον καύσωνα, οι λαϊκές αγορές όλη την εβδομάδα θα λειτουργήσουν κανονικά καθόλη τη διάρκεια του ωραρίου: «Δεν μπορούμε εμείς να κλείσουμε νωρίτερα, όσο περπατάει έστω κι ένας πελάτης εμείς πρέπει να είμαστε εδώ για να διαθέσουμε τα προϊόντα μας» σημειώνει η Άννα.

Εργασία στους 55 βαθμούς Κελσίου

Τις μέρες του καύσωνα υπάρχουν κάποιοι που «ψήνονται» λίγο περισσότερο από τους υπόλοιπους, ακριβώς λόγω της δουλειάς τους… στην ψησταριά. Ο κ. Νίκος, ψήστης με 30 χρόνια στο επάγγελμα, τονίζει στα «Χ.ν.»: «Έτσι είναι η δουλειά του ψήστη. Από το πρωί που πιάνουμε δουλειά στις 10 μέχρι το απόγευμα… μούσκεμα. Σκεφτείτε πως η θερμοκρασία είναι από 50-55 βαθμούς και πάνω, μέσα στην ψησταριά.
Όσο για το πώς συνηθίζεται: «Εγώ είμαι 30 χρόνια στο επάγγελμα τώρα, το ξέρεις ότι το καλοκαίρι θα υπάρξουν κάποιες μέρες που θα είναι πραγματικά αφόρητες. Απλά επειδή έχουν αλλάξει οι κλιματολογικές συνθήκες, τα τελευταία χρόνια είναι πιο δύσκολα». Μάλιστα, όπως χαρακτηριστά τονίζει ο κ. Νίκος, ελάχιστα είναι αυτά που μπορεί να γίνουν για την αντιμετώπιση της κατάστασης, καθώς «κλιματισμός στην ψησταριά δεν υπάρχει, ακόμα και κλιματιστικό να έχεις, η ψησταριά τη θερμοκρασία που είναι να βγάλει θα τη βγάλει».
Πάντως, όπως παρατηρεί, «ο κόσμος αυτές τις μέρες δεν βγαίνει στα μαγαζιά. Προτιμάει να πάρει στο σπίτι του το φαγητό με διανομή ή με πακέτο, να φάει στο κλιματιστικό του. Γιατί να βγει έξω στη ζέστη;».

ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ: Έκκληση για μέτρα εν μέσω καύσωνα

«Να απαγορευτεί άμεσα η διανομή με μηχανάκι στον καύσωνα» ζητά με ανακοίνωση του το Σωματείο διανομέων (delivery) Ν. Χανίων «Ιωσήφ Σαριδάκης».
Σε σχετική ανακοίνωση, επισημαίνεται πως «η θερμοκρασία στην πόλη θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς υπό σκιά και οι εργαζόμενοι διανομείς με μηχανάκι, συνεχίζουν να είναι εκτεθειμένοι σε πραγματικά εγκληματικές συνθήκες δουλειάς.
Την ίδια ώρα οι μεγάλες αλυσίδες εστίασης, οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες διανομής φαγητού αντί να σταματήσουν τη διανομή, ώστε να προστατευτεί η υγεία των διανομέων, με το προκλητικό 1 ευρώ ανά παραγγελία, προτρέπουν τους διανομείς να βγουν στον δρόμο και να βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, για να μη χάσουν τα κέρδη τους.
Ο λόγος είναι ότι ακόμα και σήμερα, παρά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις σωματείων σε όλη την Ελλάδα, το υπουργείο Εργασίας συνεχίζει να μην παίρνει μέτρα για τον καθορισμό μέτρων προστασίας των διανομέων και γενικότερα των εργαζομένων του κλάδου.
Πριν, λοιπόν, θρηνήσουμε για άλλη μια φορά θύματα, πριν σακατευτούν ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι του κλάδου απαιτούμε από την κυβέρνηση και τους εργοδότες να πάρουν επιτέλους μέτρα μπροστά στο νέο κύμα καύσωνα».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες