Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Τα μαθηματικά μέσα από το… θέατρο!

Τι σχέση μπορεί να έχουν oι εξισώσεις με το δράμα; Οι αριθμητικές πράξεις και τα σύμβολα με τη θεατρική τέχνη; Η ηθοποιία με τη διδασκαλία;
Το πρόγραμμα ΤΙΜ (theatre in mathematics – το θέατρο στα μαθηματικά) που αυτές τις ημέρες παρουσιάζεται στα Χανιά με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών από την Ιταλία, τη Νορβηγία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα δίνει απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω, συνδυάζοντας τη μεθοδολογία Μathemart του Πανεπιστημίου του Τορίνου και του Process Drama του Πανεπιστημίου Δυτ. Νορβηγίας.
Μέσω θεατρικής παιδείας τα μαθηματικά μπορούν να διδαχθούν καλύτερα και κυρίως να “ξεφοβίσουν” τους μαθητές που τα αντιμετωπίζουν με μεγάλη ανησυχία.
bertoliniΟ εμπνευστής και δημιουργός της μεθοδολογίας του MathemART κ. Μαουρίτσιο Μπερτολίνι (Maurizio Bertolini) καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο εξηγεί πως στόχος του έργου που δουλεύεται αυτές τις ημέρες στα Χανιά είναι «να  βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να διδάξουν  τα μαθηματικά με το δράμα. Βασικός μας  στόχος να πάψουν να φοβούνται τα παιδιά  τα μαθηματικά γιατί ο φόβος μπλοκάρει τους μαθητές ακόμα και αν είναι έξυπνοι. Τους κάνει να πιστεύουν ότι θα κάνουν κάποιο λάθος, ότι δεν θα καταφέρουν, χάνουν την αυτοπεποίθηση τους».
Στο χώρο του “Μ. Θεοδωράκης” εκπαιδευτικοί και μαθητές ξεκίνησαν να παρακολουθούν από την περασμένη Τετάρτη σχεδόν καθημερινά τη μεθοδολογία της διδασκαλίας μαθηματικών μέσω θεάτρου. «Έχω σπουδάσει μαθηματικά και θεατρολογία. Διδάσκοντας μαθηματικά είδα ότι όταν το κάνεις με ένα θεατρικό τρόπο αυτό έχει ως αποτέλεσμα να  είναι πιο κατανοητά για τους μαθητές» λέει ο κ. Μπερτολίνι.
Στα πλαίσια του προγράμματος 5 εκπαιδευτικοί από κάθε χώρα θα παρακολουθήσουν τα σχετικά σεμινάρια και στη συνέχεια θα αναλάβουν να διδάξουν τη μεθοδολογία σε άλλους 100 συναδέλφους τους.
Στο πρόγραμμα για λογαριασμό του Πανεπιστημίου της Δυτ. Νορβηγίας συμμετέχει ο καθηγητής δραματουργίας κ.  Τορ Χέλγκε Αλλερν (Tor  Helge Allern) . «Ο παραδοσιακός τρόπος διδασκαλίας είναι ο  καθηγητής να κάνει τις ερωτήσεις, ο μαθητής να απαντάει και ο καθηγητής να τον επιβραβεύει. Αυτός ο φόβος για το αν είναι σωστό ή λάθος  κάνει πολλά παιδιά να φοβούνται τα μαθηματικά, να τα αντιμετωπίζουν ως κάτι …επικίνδυνο. Διεθνώς οι νέες προσεγγίσεις και οι νέες μεθοδολογίες δείχνουν ότι τα παιδιά αντιμετωπίζουν διαφορετικά τα μαθηματικά, τα αντιλαμβάνονται καλύτερα και τα αγαπούν όταν δημιουργούνται ερωτήματα, όταν υπάρχει συζήτηση. Επίσης όταν εμπλέκονται οι τέχνες και ειδικά το θέατρο. Πάνε σε αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε και εμείς» λέει ο κ. Αλλερν.
«Η μεθοδολογία TIM λαμβάνει υπόψη τα εκπαιδευτικά συστήματα των τεσσάρων χωρών που συμμετέχουν στο έργο (Ιταλία, Νορβηγία, Πορτογαλία και Ελλάδα) ώστε να αποτελέσει ένα ευέλικτο και προσαρμόσιμο εργαλείο σε κάθε εθνικό και περιφερειακό πλαίσιο. Στο εγχειρίδιο που θα αναπτυχθεί θα περιγραφεί λεπτομερώς ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε πλαίσιο ή επίπεδο γνώσεων των μαθητών στο ηλιακό εύρος 8-14 ετών» λέει ο κ. Νεκτάριος Μουμουτζής από το  εργαστήρια διανεμημένων πληροφοριακών συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Το έργο συντονίζει το Κέντρο Κοινωνικού και Κοινοτικού Θεάτρου του Πανεπιστημίου του Τορίνο στην Ιταλία .  Συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Δυτικής Νορβηγίας  η θεατρική εταιρεία ASTA από την Πορτογαλία   το Περιφερειακό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Προαγωγής της Υγείας της Περιφέρειας του Πιεμόντε στην Ιταλία   και το Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης .


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα