Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022

Τα κτήρια του Πολυτεχνείου – μια άλλη άποψη

Παρακολουθώντας τους τελευταίους μήνες τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της παραχώρησης σε ιδιώτη κτηρίων του Πολυτεχνείου, στην παλιά πόλη και τις διαφορετικές απόψεις που έχουν ακουστεί, θα ήθελα να εκφράσω κι εγώ με τη σειρά μου κάποιες σκέψεις με τις οποίες τεκμηριώνεται η θέση μου σε σχέση με την εν λόγω απόφαση.

1. Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο σε μια δημοκρατική κοινωνία να τίθεται το δίλλημα: «Rosa Nera ή ξενοδοχεία». Κατά την άποψη μου, η πρυτανική αρχή λειτούργησε υπό την πίεση του πιο πάνω διλήμματος, παίρνοντας την απόφαση να εκμισθώσει τα ακίνητα προκειμένου να λυτρωθεί από μια εκκρεμότητα πολλών ετών.
Η κατάληψη έπρεπε να έχει λήξει από τη γέννηση της, αλλά ακόμα και σήμερα είναι αδιανόητο να συνεχίζεται μια κατάσταση που είναι έξω από κάθε δημοκρατική λειτουργία αλλά και πέρα από κάθε λογική.
Η κατάληψη λοιπόν κακώς επηρέασε την πρυτανική αρχή στην απόφαση της, έπρεπε πολύ απλά να πιέσει τους αρμόδιους για την εφαρμογή του νόμου όσο αφορά στη λήξη της κατάληψης και να αποφασίσει για το μέλλον των κτιρίων χωρίς διλήμματα με μόνο γνώμονα το καλό του Πολυτεχνείου και του τόπου μας ευρύτερα.

2. Το επιχείρημα της Αρχής του Πολυτεχνείου και όχι μόνο, ότι αφού τα κτίρια ανήκουν σε αυτό, την απόφαση την παίρνει μόνη της, μου θυμίζει το «νόμιμο και ηθικό». Τα κτήρια αγοράστηκαν από το Υπουργείο Παιδείας με χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου, για να καλύψουν ανάγκες εκπαιδευτικές. Ασφαλώς νομικά το ίδρυμα έχει δικαίωμα να τα κάνει ό,τι θέλει. Κατά την άποψη μου όμως έχει την ηθική υποχρέωση να διαβουλευτεί τουλάχιστον με τον Δήμο, αφού μάλιστα πρόκειται και για μεγάλης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας κτήρια που βρίσκονται στην καρδιά της Παλιάς Πόλης.

3. Επίσης, το επιχείρημα ότι η αποκατάσταση που θα πραγματοποιηθεί από την εκμισθώτρια εταιρία στο κτηριακό συγκρότημα δεν μπορεί να υλοποιηθεί από το Πολυτεχνείο λόγω κόστους, είναι αβάσιμο, καθώς πλήθος ιστορικών κτηρίων έχουν αποκατασταθεί και στα Χανιά με χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα. Εξάλλου το ίδιο κτηριακό συγκρότημα είχε ενταχθεί  στο προηγούμενο ΕΣΠΑ από τον πρώην πρύτανη, κ. Ιωακείμ Γρυσπολάκη. Κατά την άποψη μου μια νέα ένταξη στο ΕΣΠΑ θα ήταν εξαιρετικά εύκολη και λόγω της πολιτικής συγκυρίας (4 κυβερνητικοί βουλευτές, 2 υπουργοί από τα Χανιά).

4. Το οικονομικό όφελος από την παραχώρηση είναι αποφορολογημένο περίπου 200.000€ το χρόνο, ποσό που, πάντα κατά την άποψη μου, δεν συμβάλει ουσιαστικά στα οικονομικά οφέλη του Πολυτεχνείου. Εάν σε έναν οικονομικό προϋπολογισμό πολλών εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο είναι απαραίτητες 200.000€ αυτές μπορούν να εξευρεθούν και με πολλούς άλλους τρόπους.

5. Τα εναλλακτικά οφέλη από μιας άλλης μορφής αξιοποίησης του συγκεκριμένου κτιριακού συγκροτήματος στην καρδιά της Παλιάς Πόλης θα ήταν πολλαπλά όχι μόνο για την εικόνα του Πολυτεχνείου αλλά και για την πόλη. Σίγουρα θα υπάρχουν πολλές αξιόλογες προτάσεις από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς του ιδρύματος. Προτάσεις που σε αυτές βέβαια θα μπορούσαν να εμπλακούν και ιδιώτες και θα δημιουργούσαν ένα σημείο αναφοράς του Πολυτεχνείου στην πόλη και παράλληλα ένα  αξιοθέατο με τουριστικό ενδιαφέρον. Όλα σχεδόν τα πανεπιστήμια του κόσμου ανεξάρτητα εάν έχουν campus συνδέονται με την πόλη στην οποία βρίσκονται. Στην δικιά μας περίπτωση αυτό δεν υπάρχει. Ποιος ξένος επισκέπτης γνωρίζει πως στα Χανιά υπάρχει Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης; Η αξιοποίηση του κτηριακού συγκροτήματος με αναφορά στο Πολυτεχνείο όχι μόνο θα δημιουργήσει στην πόλη μας ένα ακόμα σημαντικό αξιοθέατο με εύλογα οφέλη αλλά θα προβάλει και το ανώτατο εκπαιδευτικό μας ίδρυμα σε μια μάλιστα εποχή που ο ανταγωνισμός μεταξύ των πανεπιστημίων διεθνώς είναι πολύ μεγάλος.

6. Οι σχέσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης με την κοινωνία των Χανίων δεν ήταν ποτέ στενές. Το γιατί δεν θα το εξετάσουμε τώρα. Το σίγουρο όμως είναι πως το Πολυτεχνείο μας πρέπει να έρθει πιο κοντά στους Χανιώτες και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν στον ιστό της πόλης υλοποιούνται δράσεις του.
Οι πιο πάνω λόγοι είναι αυτοί που με κάνουν να διαφωνήσω με την απόφαση της πρυτανικής αρχής, πιστεύοντας πως η αξιοποίηση των κτηρίων με αναφορά στην εκπαίδευση, θα φέρει πολλαπλά οφέλη οικονομικά και όχι μόνο στο Πολυτεχνείο, στην Πόλη αλλά και στην κοινωνία των Χανίων .
ΧΑΝΙΑ  30/07/2017
*Πρώην Νομάρχης Χανίων,
επιχειρηματίας

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
Πολλοί διαβάζοντας την τοποθέτησή μου θα σκεφτούν πως άλλαξα ιδεολογία, πως έγινα αριστερός. Λάθος, παραμένω φιλελεύθερος υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και υπέρ των παραχωρήσεων σε ιδιώτες όταν αυτή είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας π.χ. ΒΟΑΚ, ΣΔΙΤ κατασκευής σχολείων, παραχώρηση ανεκμετάλλευτων εκτάσεων, παραχώρηση και συνεκμετάλλευση υποδομών κ.λπ.
Η συγκεκριμένη απόφαση πιστεύω πως δυσφημεί τη λογική του οικονομικού φιλελευθερισμού δημιουργώντας την πεποίθηση πως αυτό που πρεσβεύει είναι πως τα πάντα παραχωρούνται χωρίς να υπολογιστεί το όφελος για την κοινωνία.
Η απόφαση του Πολυτεχνείου είναι μια απόφαση που προσφέρει ελάχιστα οικονομικά οφέλη σε σχέση με αυτά που θα προσέφερε μια άλλη πρόταση με κέντρο αναφοράς την εκπαίδευση και το πανεπιστήμιο όπου σε αυτήν βέβαια δυνητικά θα μπορούσαν να συμμετέχουν και ιδιώτες.
Το οξύμωρο βέβαια είναι πως η απόφαση πάρθηκε από πρώην αριστερούς και σοσιαλιστές οι οποίοι ανακάλυψαν κάπως αργά την ιδιωτική πρωτοβουλία και με λάθος τρόπο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Εφυγε από τη ζωή ο Γ. Βίγλης

Εφυγε από τη ζωή ένας αγαπητός άνθρωπος που σφράγισε μια ολόκληρη εποχή στη βραδινή διασκέδαση. Ο θάνατος του Γιώργου Βίγλη προκάλεσε θλίψη σε όλους όσοι...

Mια επένδυση… με ιστορία στο Λαφονήσι

Η είδηση της αγοράς της “Ελαφόνησος Α.Ε.” από μια τοπική ξενοδοχειακή επιχείρηση συζητήθηκε έντονα την περασμένη εβδομάδα. Το μεγαλύτερος μέρος της “Ελαφόνησος Α.Ε.” άνηκε σε...

Γερμανός επισκέπτεται 32 χρόνια την Κίσσαμο

Είναι ο Γερμανός που ερωτεύτηκε την Κίσσαμο και αγαπήθηκε από τους ντόπιους, καθώς την επισκέπτεται συνεχώς εδώ και 32χρόνια· πολλές φορές μάλιστα 2 και...

Κρητικά πανηγύρια

Πολλά είναι τα παραδοσιακά κρητικά πανηγύρια που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στα Χανιά, τραβώντας το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών των Χανίων στην ενδοχώρα του...

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων: Λευκή Νύχτα για τις Πολυεθνικές, μαύρη για τους εργαζόμενους

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων στα Χανιά εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αντιτίθεται στην επερχόμενη Λευκή Νύχτα του Εμπορικού Συλλόγου, όπου τα καταστήματα στις 30...

Η επίσκεψη του Μάθιου ΜαΚόναχι στην Κρήτη και το άρμεγμα της κατσίκας

Ο χολιγουντιανός σταρ βρέθηκε στην Άρβη μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά του Διακοπές και στην Κρήτη, επέλεξε να κάνει το φετινό καλοκαίρι ο...

1 Comment

  1. Τη παροιμία ο “Μανώλης με τα λόγια χτίζει ανώγεια και κατώγεια” τη ξέρει η κύριος; Εκτός από αερολογίες ομότιμης αξίας έχει να πεί συγκεκριμένα προγράμματα, χρηματοδοτήσεις, σχέδια; Που ήταν τόσα χρόνια όλοι αυτοί που τώρα κόπτονται; Τι κάναν για την βελτίωση της κατάστασης; Και το κυριότερο γιατί κάνενας δεν αναφέρει ότι τόσα χρόνια υπάρχουν οικονομικά οφέλει για τους καταληψίες που έχουν χώρο τη στιγμή που όποιος άλλος (ακόμα και πολιτιστικός σύλλογος του “Χ” ) πρέπει να βρει και να πληρώσει για να στεγαστεί. Τόσα χρόνια όλοι λάμπαν δια της ανυπαρξίας τους τώρα πάλι όλοι ανέξοδα για τους ίδιους κάνουν κριτική του καναπέ. Πόσα είναι αυτά που περισεύουν από το προυπολογισμό του πολυτεχνείου και είναι τα 200.000 ευρώ λίγα οπότε δεν τα έχει και πολύ ανάγκη;; Αντί να σοβαρευτείται γενικώς στα Χανιά για τις ευθύνες που έχετε, που κάνει ότι θέλει όποιος θέλει στην “περιουσία του ελληνικού λάου” αφού το πολυτεχνείου είναι του “λαού” έχετε καναπεδίστικές κριτικές να γράφετε δεξιά και αριστερά. Και ο γράφων την επιστολή και όλοι οι υπόλοιποι της ίδιας λογικής.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα