Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Τα εμβόλια σώζουν ζωές!

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών (24-30 Απριλίου 2019), ας μεταφέρουμε όλοι μαζί το μήνυμα ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές!
Ο εμβολιασμός ως υπεύθυνη στάση ζωής δεν προσφέρει μόνο ατομική προστασία αλλά προστατεύει και ανεμβολίαστα άτομα της κοινότητας (βρέφη, ανοσοκατεσταλμένα άτομα κ.α.) με σημαντικά κοινωνικο-οικονομικά οφέλη.
#DoctorsoftheWorld #Greece #MdMGreece #healthcare #vaccines#vaccineswork

Σκέψεις… από μιαν εθελόντρια

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά.
Την Κυριακή του Πάσχα, όλοι χαρούμενοι, εύχονται και αντεύχονται με ένα χαμόγελο που απλώνεται σε όλο το πρόσωπο. Μια μέρα καλοκαιρινή και χαρμόσυνη. Μέρα γιορτής.
Περιμένοντας τον πασχαλιάτικο οβελία περιδιαβαίνω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εικόνες και βίντεο από την τάδε Εκκλησία από την δείνα γειτονιά. Πως γιορτάστηκε η Ανάσταση σε όλη την Ελλάδα. Εδώ έγινε ρουκετοπόλεμος, εκεί ρίξανε σαΐτες με μπαρούτι, παραπέρα βγάλανε τις κυνηγετικές καραμπίνες και πυροβολούσανε. Κάπου αλλού εορτάσανε ρίχνοντας βόμβες μολότωφ. Κοιτάζεις-ειδικά τα βίντεο- και αναρωτιέσαι.
-Καλά πρέπει να γίνει τόσος ντόρος για να εορτάσουμε; Πρέπει να πονέσουν τα αυτιά μας από τους εκκωφαντικούς ήχους; Πρέπει να δακρύσουν και να πονέσουν τα μάτια μας από τις παντός είδους αναθυμιάσεις για να καταλάβουμε την γιορτή; Μια γιορτή περισυλλογής και περίσκεψης με βαθύτερο νόημα, τόσο θρησκευτικό όσο και φιλοσοφικό. Αλλά έτσι την κάναμε την γιορτή. Όμοια με την εποχή μας. Μόνο φαίνεσθαι και καθόλου είναι.  Και πρέπει να γίνει μεγάλος κρότος για να σε ακούσουν και πρέπει να γίνει μεγάλο θέαμα για να σε δουν. Όλα για το θεαθήναι. Το απλό και το λιτό, θεωρείται παρωχημένο και ξεπερασμένο. Γι αυτό και ο παραδοσιακός Ιούδας θέλει μια πλατεία ξύλα για να καεί(δεν φτάνει μόνο μια στοίβα). Γι αυτό με το που θα ακουστεί το Χριστός Ανέστη δεν φτάνει ο ήχος της καμπάνας. Χρειάζονται κρότοι πολλοί για να τον καταλάβουμε.
Και την γιορτή την πνευματική την ευτελίζουμε με τις υπερβολές που ακολουθούν στο πασχαλινό τραπέζι. Όλα στον υπερθετικό βαθμό.
Και μετά …… συνεχίζεις το διάβασμα. Ένας νεκρός από τις σαΐτες. Μία οχτάχρονη κινδυνεύει από μια αδέσποτη σφαίρα. Τόσα ατυχήματα με την πυροδότηση βεγγαλικών, πυροτεχνημάτων και παντός είδους εκρηκτικών. Τόσα κομμένα δάχτυλα, τόσα εγκαύματα, τόσοι άνθρωποι-κυρίως παιδιά- με προβλήματα στην όραση.
Και λίγο παρακάτω. Τόσα τροχαία. Τόσα σπίτια που κλείσανε αυτές τις Άγιες μέρες. Τόσα ατυχήματα που καταλήξανε στα νοσοκομεία. Η τροχαία που βγήκε στους δρόμους και έκανε ενημέρωση για την πρόληψη δυστυχημάτων. Για τα δωρεάν αλκοολόμετρα που πολύ σωστά, μοίρασε. Και αναρωτιέσαι. Γιατί δεν μπορούμε από μόνοι μας να κάνουμε κουμάντο στον εαυτό μας; Γιατί είναι μαγκιά να οδηγήσεις μεθυσμένος; Ακόμα και ένας νεκρός είναι πολύς. Ακόμα και ένας τραυματίας είναι περίσσιος. Κι όμως συμπεριφερόμαστε σαν το κακό να μην μας αγγίζει. Σαν να αφορά μόνο τους άλλους.
Και μια ακόμα ανάγνωση-πιο φαιδρή- αυτή την φορά. Τις μέρες αυτές γεμίζουν, λέει, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία. Κυρίως με άτομα που πάσχουν από …. βαρυστομαχιά. Να πω πως δεν έχουμε τις άλλες μέρες φαγητό και περιμένουμε την Πασχαλιά για να χορτάσουμε, ίσως αυτό να ήταν μια δικαιολογία. Όμως δεν είναι η έλλειψη που μας οδηγεί στην περισσότερη κατανάλωση. Θεωρώ πως ξεχάσαμε εκείνη την παλιακιά κουβέντα που λέγανε και πιστεύανε οι πρόγονοί μας. Για το μέτρο που θα πρέπει να έχουμε και να κυβερνά τις πράξεις μας. Σαν κι άλλα πράγματα –ιδέες, ιδανικά και πράξεις- το πετάξαμε κι αυτό και ενστερνιστήκαμε νέες αρχές. Το «πολύ» έγινε ζητούμενο. Και το χειρότερο. Δεν καταλαβαίνουμε καν τον λόγο γιατί  το «μέτρον» είναι καλό και χρήσιμο. Γιατί είναι «άριστον».
Χρόνια πολλά συμπολίτες. Και όμοια με την Ανάσταση του Χριστού, ας έχουμε και μείς μιαν Ανάσταση, σε κάθε Σταύρωσή μας.

Μπεμπλιδάκη Αγγελική

Το ιατρείο των Γιατρών του Κόσμου θα παραμείνει κλειστό έως και σήμερα 1 Μαΐου.

Τα στατιστικά για την  εβδομαδα απο 22/04/2019 έως και 25/04/2019 είναι
ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ   ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ
ΕΛΛΑΔΑ           18
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ        6
ΡΟΥΜΑΝΙΑ         3
ΜΑΡΟΚΟ            3
ΑΛΒΑΝΙΑ            4
ΙΡΑΚ                   2
ΓΕΩΡΓΙΑ            1
ΠΑΚΙΣΤΑΝ         1
ΠΟΛΩΝΙΑ          1
ΑΛΓΕΡΙΑ            1
ΙΤΑΛΙΑ                1
ΣΥΝΟΛΟ           41


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα