Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου, 2021

Τα “έγγραφα της Πανδώρας”

Η μεγαλύτερη έρευνα στη δημοσιογραφική ιστορία βγήκε στην επιφάνεια και φανερώνει στοιχεία για το σκιώδες χρηματοπιστωτικό σύστημα, απ’ το οποίο εξυπηρετούνται οι υπερπλούσιοι στον κόσμο, για να προσπορίζονται οικονομικά οφέλη. Πρόκειται για άλλες 30.000 περίπου off shore εταιρίες που ανακάλυψαν 650 δημοσιογράφοι σε περισσότερες από 100 χώρες, συγκεντρώνοντας περίπου 6,5 εκατομμύρια φακέλους με την επωνυμία “Pandora Papers”. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται οι ισχυρότεροι άνθρωποι του πλανήτη, που εξαγοράζουν τη μυστικότητα τους, για να κρύψουν τα πλούτη τους και ν’ αποφύγουν τη φορολόγηση.
Προηγήθηκαν και άλλες τέτοιες έρευνες, που απασχόλησαν την κοινωνία με αποτέλεσμα πολλά κράτη ν’ ασχοληθούν νομοθετικά διαμορφώνοντας ελεγκτικούς μηχανισμούς για να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή, αλλά χωρίς αποτέλεσμα γιατί παίχτηκε ένα περίεργο “θέατρο”. Δηλαδή έχουμε τα “Panama Papers”, όπου 11,5 εκατομμύρια έγγραφα περιείχαν πληροφορίες για 200.000 υπεράκτιες εταιρείες και έδειχναν πόσοι ιδιώτες πλούσιοι, δημόσιοι λειτουργοί, ποδοσφαιριστές, αρχηγοί κρατών, συνεργάτες τους και συγγενείς τους, έκρυβαν τα χρήματά τους. Αργότερα ανακαλύφθηκαν και τα “Paradise Papers” από 13,5 εκατομμύρια έγγραφα, σε off shore εταιρείες, όπου 120.000 ονόματα ιδιωτών και επιχειρήσεων εκμεταλλεύονταν ειδική φορολογική μεταχείριση για κατατεθειμένα ποσά άνω των 8 τρισεκατομμυρίων ευρώ.
Η μεταφορά χρημάτων σε χώρες, που επιτρέπεται, η λειτουργία off shore και έχουν χαμηλή φορολόγηση, δεν είναι παράνομη. Μπορεί ο καθένας να διατηρεί κάποια περιουσιακά στοιχεία χρησιμοποιώντας Α.Ε. με “αχυρανθρώπους”. Όμως παρουσιάστηκαν οι μεγαλύτερες, ως τώρα συναλλαγές πλουσίων και ισχυρών, που προκαλούν ερωτήματα περί του «νόμιμου και ηθικού» που δείχνουν ότι ο υπεράκτιος οικονομικός μηχανισμός λειτουργεί σε πολλές γωνιές του πλανήτη συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων δημοκρατιών του κόσμου. Και τούτο επειδή εμπλέκονται αρχηγοί κρατών, ονόματα δεν λέμε, αλλά και ονομαστές τράπεζες. Στην Κύπρο φημίζεται μια νομική φίρμα που εξυπηρετεί πελάτες της, να μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία τους σε καταπιστεύματα και εταιρείες εγκατεστημένες στο νησί.
Από τα στοιχεία της λίστας των “Pandora Papers” που ήρθαν στη δημοσιότητα και είναι γραμμένα σε πολλές γλώσσες μεταξύ των οποίων η Ελληνική και Ρωσική, περιλαμβάνονται πάνω από 100 ονόματα δισεκατομμυριούχων μέσα σ’ αυτούς 35 πρώην και νυν πολιτικών, αλλά φιγουράρουν περί του 380 Έλληνες πολίτες.
Σύμφωνα με σχόλια δημοσιογραφικών δικτύων η νέα φουρνιά των Papers δείχνει ότι πολλαπλασιάστηκαν οι ισχυροί, οι πολιτικοί, οι οποίοι αντί να καταστείλουν το κατεστημένο των off shore, το εκμεταλλεύονται επωφελούμενοι οικονομικά. Δεν θα πρέπει, λοιπόν, να εκπλήττει κανένα, που ο μηχανισμός των φορολογικών παραδείσων καλά κρατεί. Το αστείο σ’ αυτή την ιστορία είναι ότι οι ονομασίες των Papers των off shore αρχίζουν από «P», «Panama», «Paradise» και «Pandora» που άνοιξαν το κουτί της, αλλά τα «δεινά» δεν θα πειράξουν τους μεγιστάνες!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα