Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Τα χελιδόνια του μοναχού

Συνεχίζουν να πετούν και παραμονές των Χριστουγέννων, από τα μοναστήρια του Αγίου Όρους ως την “Αγία Σοφία” του Αποκόρωνα, τα Χελιδόνια του μοναχού, του Ευαγγελιστή Βαγγέλη Κακατσάκη, και μάλιστα σε Β΄ ΕΚΔΟΣΗ.
Ο Δάσκαλος Β.Κ., συγγραφέας, λογοτέχνης και ποιητής, με το βιβλίο του αυτό, από ψάλτης που είναι “παιδιόθεν” γίνεται Ευαγγελιστής του Λαού. Έχει μάθει πολλά από το αναλόγιο. Μικρά, απλά, καθαρά και ξεκάθαρα τα λόγια του, φιλοσοφημένα και μελετημένα. Εκφράζει αισθήματα και συναισθήματα, δικά του και του καθενός μας. Οι τίτλοι και μόνον των εξήντα (60) ποιημάτων του το δείχνουν. Απευθύνονται προς όλους τους ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους, κάθε φυλής, χρώματος, εθνικότητας και θρησκείας. Το έχω διαβάσει και σε ηλεκτρονική μορφή, ομολογώ μετά δυσκολίας. Μαθητής γαρ. Τώρα όμως το έχω χειροπιαστό και λόγω καραντίνας το διαβάζω και το μελετώ. Πρώτα πρώτα η αφιέρωσή του στα εγγόνια του, που όλων τα ονόματά τους αρχίζουν με Ευ=εβ.
Χαμογελά ο Θεός, όταν παίζουν τα εγγόνια με τους παππούδες των. Στέφανος δόξης γερόντων τα τέκνα αυτών και καύχημα τέκνων οι πατέρες και οι μητέρες αυτών. Παιδαριογέροντας ο Βαγγέλης κι εγώ από κοντά αλλά και από μακριά, μέσω βιντεοσυνομιλίας, λόγω καραντίνας.
Ένα μικρό δείγμα παραθέτω σεβόμενος τον πολύτιμο χώρο των “Χανιώτικων νέων”, που συμπλήρωσαν στις 17 Δεκεμβρίου τα 53 τους χρόνια και εύχομαι να συνεχίσουν για χρόνια πολλά:
• “Η πίστη και το σπίτι”
…Άλλο το σπίτι της πίστης
και άλλο η πίστη στο σπίτι…
Μεγάλη κουβέντα του Βαγγέλη για την πίστη και για το σπίτι της.
• Την τελευταία στροφή από το “Χριστουγεννιάτικο τραπέζι” (πώς θα είναι το δικό μας;)
…Εξ αδιανεμήτου τα όποια ελέη
Και για τον ξένο
που θα χτυπήσει την πόρτα των.
Χριστός γεννάται!
έτσι το θέλει ο ποιητής.
• “Άγιος Βασίλης έρχεται”
Ζώνεται το φθαρμένο ράσο του…
…Όλο και κάποιος ξεχασμένος βοσκός
θα με περιμένει στο μαντρί του,
όπως ο Γιάννης ο Ευλογημένος,
σκέφτεται ο δικός μας, ο παλιός, Άγιος Βασίλης…
• “Ορθοδοξίας το ανάγνωσμα”
Ορθοδοξία είναι
και η ανοιχτή πόρτα για τον ζητιάνο
και η λειτουργία στην εκκλησία του εμείς
και ο σεβασμός στις όποιες επιλογές των άλλων
και ο πλούτος τού μη έχειν
και η ενατένιση του ουρανού
και…
Η Ορθοδοξία είναι ορθοπραξία.
• Μερικοί ακόμα τίτλοι: “Έχει ο Θεός”, “Κύριε ελέησον” και “Η ζωή συνεχίζεται”.
Από τον τίτλο “Τα χελιδόνια του μοναχού” θυμήθηκα το ριζίτικο του δρόμου “Τα χελιδόνια της Βλαχιάς και τα πουλιά τση Δύσης. Κλαίσι αργά, κλαίσι ταχιά, κλαίσι το μεσημέρι, κλαίσι την Ανδριανούπολη, τη βαριοκουρσεμένη, απού την εκουρσεύανε, τσι τρεις γιορτές του χρόνου. Τω Χριστουγέννω για κερί, και τω Βαγιώ για βάγια και την ημέρα τση Λαμπρής για το Χριστός Ανέση”.
Αυτές τις μέρες των Χριστουγέννων του 2020, κλαίμε κι εμείς λόγω κορωνοϊού. “Ούτε αγραυλούντες ποιμένες, ούτε απαστράπτοντες άγγελοι, ούτε Μάγοι με τα δώρα” λόγω κορωνοϊού; Ούτε, ούτε, ούτε… αλλά “ανάγκα και θεοί πείθονται”.
Η έκδοση έγινε με την ευγενική υποστήριξη της οικογένειας Γεωργίου Χ. Παπαδάκη για το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι του Ιδρύματος “Αγία Σοφία” και θέλω να σημειώσω με την ευκαιρία αυτή την αγάπη του αείμνηστου Γ.Χ.Π. προς κάθε άνθρωπο αλλά και στο Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι. Ως δήμαρχος Γεωργιούπολης πολλές φορές με έπαιρνε τηλέφωνο, ταμίας γαρ, να περάσω από τον Δήμο, για να πάρω ολόκληρο τον μισθό του δημάρχου, δωρεά για το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι του Ιδρύματος Αγία Σοφία. Ας είναι αιώνια η μνήμη του.
Συγχαρητήρια και έπαινος στον δημιουργό του μικρού Ευαγγελίου του Λαού. Ας είναι καλά ο φίλος και συνάδελφος Β.Κ. Υπέροχος Αποκορωνιώτης, Νιππιανός γαρ, ένθερμος φίλος και συνεργάτης του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αγία Σοφία από τη σύστασή του και του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, που λειτουργεί τώρα και 25 συναπτά έτη, προσφέροντας τα βέλτιστα σε άτομα που χρήζουν βοηθείας (υπερήλικοι και ευπαθή άτομα) με την οικονομική και ηθική στήριξη των Αποκορωνιωτών. Ο Βαγγέλης επίσης διέθεσε τα έσοδα από το βιβλίο του “Στα πεταχτά” για το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.
Εύχομαι να έχει υγεία, να ευαγγελίζεται τον Λαό με τέτοιες υπεροχες δημιουργίες και “Τα χελιδόνια του μοναχού” να πετούν αναξαρτήτως χειμώνα καλοκαίρι στον Αποκόρωνα και όχι μόνο.
Καμαροχαίρομαι και αγαπώ σας
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
*δάσκαλος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα