Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023

Τα χελιδόνια, ο μοναχός και ο ποιητής

Του κύκλου τα γυρίσματα
Στον κόσμο αυτόν που ζούμε, τον γνωστό μα και άγνωστο, τον όμορφο μα και παράξενο, τον μικρό μα και τον μέγα, τα πάντα με την διαφορετικότητά τους, δημιουργούν την θαυμάσια αρμονία που διέπει τα σύμπαντα.

Οι εποχές
Τα χαρακτηριστικότερο της διαφορετικότητας είναι ίσως η εναλλαγή των εποχών του έτους. Κρύοι χειμώνες, μυρωμένες ανοίξεις, θερμά καλοκαίρια, μελαγχολικά φθινόπωρα, εναλλάσσονται σε ένα αέναο κύκλο καθεμιά με τα δικά της χαρακτηριστικά, ιδιαίτερα γνωρίσματα.

Η άνοιξη
Η προσφιλής και ευπρόσδεκτη εποχή. Η εποχή της αναγέννησης της φύσης και η δραστηριοποίηση των έμβιων όντων. Η ευδιαθεσία ύστερα από τον καταπληκτικό χειμώνα.

Τα χελιδόνια
Από τα χαρακτηριστικότερα της άνοιξης, ο ερχομός των χελιδονιών. Πολλοί λένε πως τα χελιδόνια φέρνουν την άνοιξη. Εγώ λέω το αντίθετο. Η άνοιξη φέρνει τα χελιδόνια. Πραγματική απόλαυση με το χαριτωμένο, ναζιάρικο πέταγμά τους, που ομορφαίνει τον ουρανό και χαροποιεί τους ανθρώπους. Και αυτά τον αγαπούν τον άνθρωπο, φωλιάζουν στους τοίχους των βεραντών.

Ο μοναχός
Απαιτείται πολύ θάρρος και πολλή ψυχική δύναμη για να απαρνηθεί ένας άνθρωπος τα εγκόσμια και να αφοσιωθεί στα υπερκόσμια. Να ζήσει σε ένα κόσμο διαφορετικό, απαλλαγμένο από τις περιττές βιοτικές μέριμνες αφοσιωμένος στην προσευχή, την λιτότητα και την ελπίδα. Μπορεί να είναι μοναχός μα δεν είναι μόνος. Έχει συντροφιά τους αγίους του τέμπλου, τον ήλιο, το φεγγάρι, τα άστρα, τα σύννεφα, τη βροχή αλλά και τα δέντρα, τους θάμνους, τη χλόη αλλά ακόμη και τα ζωντανά. Την κατσίκα, τις κότες, τα περιστέρια, τα κοτσύφια, τα χελιδόνια, τα σπουργίτια και τα κάθε λογής έντομα και ζουζούνια. Καθόλου λοιπόν μόνος.

Ο ποιητής
Ο ποιητής μας ο Βαγγέλης σαν καλός μάστορας συνταίριαξε δυο ανόμοια πράγματα, τα χελιδόνια και τον μοναχό και τα έβαλε τίτλο στην καινούρια του ποιητική συλλογή. Πώς τα κατάφερε; δικός του λογαριασμός.

Τα ποιήματα
Η ποιητική συλλογή δεν περιλαμβάνει ποιήματα, μόνο για χελιδόνια και μοναχούς αλλά και πολλά άλλα ποικίλα θέματα της ζωής και της επικαιρότητας, αλλά και αφιερώσεις σε εξέχοντα πρόσωπα. Η συλλογή μοιάζει με ανθοδέσμη με πολύλογα, όμορφα και μυρωδάτα λουλούδια.
Μικρά, κομψά, περιεκτικά ποιήματα, διαβάζονται εύκολα και ευχάριστα, χωρίς να κουράζουν τον αναγνώστη. Όπως πίνουμε τον καφέ γουλιά γουλιά για να τον απολαύσουμε περισσότερο έτσι και τα ποιήματα διαβάζονται και απολαμβάνονται άνετα. Πολλά τα φέρουμε στα μέτρα μας, σαν να έχουν γραφτεί για μας, σαν να τα έχουμε γράψει εμείς.
Αγαπώ την ποίηση και ζηλεύω και καμαρώνω τους ποιητές. Διαβάζω τα ποιήματα, τα απολαμβάνω και προσπαθώ να επεκτείνω τα νοήματά τους στα δικά μου ενδιαφέροντα. Δεν θα κάνω κριτική στα ποιήματα αυτής της συλλογής. Αυτό ας το κάμει όποιος τα διάβασε ή θα τα διαβάσει. Άλλωστε ποιo να πιάσεις πρώτο και ποιό ύστερα. Αυτό που έχω να επισημάνω είναι ότι πολλά ποιήματα αποπνέουν μια έντονη θρησκευτικότητα και μια αόριστη υπαρξιακή υφή.
Εγώ, να ευχαριστήσω τον καλό μου φίλο, τον ποιητή και όχι μόνο, τον Βαγγέλη για την καινούρια του προσφορά και να του ευχηθώ να είναι μακρόβιος, υγιής και δημιουργικός κοντά στην πολύτιμη σύντροφό του την Ευδοκία και τέσσερα ευ. Σε αναμονή άλλων.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα