Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Τα Χανιά τιμούν τον Μίκη Θεοδωράκη από 26 έως 29 Ιουλίου

Συναυλίες, χορευτικά δρώμενα, εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές και ομιλίες αφιερωμένα στο έργο και τη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη, περιλαμβάνει το Φεστιβάλ «Μίκης Θεοδωράκης» που θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως τις 29 Ιουλίου στα Χανιά με αφορμή τα 90 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη. Στο μεταξύ, τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί κτηριολογικά από τον Δήμο Χανίων το νέο μουσείο Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη στον Γαλατά Νέας Κυδωνίας.
Το Φεστιβάλ «Μίκη Θεοδωράκη» διοργανώνει ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Χανίων, την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και το Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Όπως ανέφεραν οι διοργανωτές σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, Δευτέρα, στόχος του φεστιβάλ είναι αφενός να τιμηθεί ο Μίκης Θεοδωράκης και παράλληλα να αναδειχθεί ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός.
«Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν είναι απλά ένας μουσικός αλλά ενσαρκώνει ολόκληρο τον ελληνισμό. Τίμησε την Ελλάδα, την έβγαλε έξω από τα σύνορά της και δίδαξε πολιτισμό σε όλο τον κόσμο», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης και πρόσθεσε ότι σε μια κρίσιμη περίοδο για την χώρα η ανάδειξη του έργου του Μίκη Θεοδωράκη μπορεί να βοηθήσει ώστε να αναστραφεί η αρνητική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία του Μουσείου Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη στον Γαλατά που προωθεί η Δημοτική Αρχή σε συνέχεια των προσπαθειών των προηγούμενων δημοτικών διοικήσεων. «Η δημιουργία του μουσείου είναι σε πολύ καλό δρόμο, έχουμε επιταχύνει τις διαδικασίες και υποσχεθήκαμε στον Μίκη να είναι έτοιμο το μουσείο κτηριολογικά στα τέλη Σεπτεμβρίου», επεσήμανε ο κ. Βάμβουκας.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων «Μίκη Θεοδωράκη» Γιώργος Αγοραστάκης αφού παρουσίασε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, τόνισε ότι στόχος των διοργανωτών είναι να υπάρχει συνέχεια και κάθε χρόνο, στα γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη (29 Ιουλίου), να πραγματοποιείται ένα φεστιβάλ που να φέρει το όνομά του.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Το πρόγραμμα των κεντρικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν έχει ως εξής:
• Κυριακή 26 Ιουλίου, 21:00 – Μεγάλο Αρσενάλι (ΚΑΜ)
«Μίκης ο κλασσικός»: ρεσιτάλ πιάνου με έργα του Μίκη Θεοδωράκη από τον διεθνούς φήμης Γερμανό πιανίστα Gerhard Folkerts. (με την υποστήριξη του Κέντρου Goethe Χανίων.
• Δευτέρα 27 Ιουλίου, 21:00 – Θέατρο Ανατολικής Τάφρου
Συναυλία «Τραγουδάμε Μίκη», χανιώτες καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα σε μια μοναδική μουσική βραδιά με έργα του Μίκη Θεοδωράκη.
• Τρίτη 28 Ιουλίου, 21:00 – Πνευματικό Κέντρο Χανίων
Συναυλία «Η Κρήτη στη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη», καλλιτεχνική επιμέλεια: Στέλιος Ιωαννίδης και Στέλιος Λαϊνάκης.
• Τετάρτη 29 Ιουλίου, 19:45 – Ενετικό Λιμάνι Χανίων
«Μάθε με να χορεύω» – Χαιρετισμός στον 90χρονο Μίκη μας. Οι Χανιώτες και οι επισκέπτες της πόλης δημιουργούν μια ανθρώπινη αλυσίδα από τη μία έως την άλλη άκρη του Ενετικού Λιμανιού χορεύοντας τον χορό του Ζορμπά με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Συμμετέχουν οι παραδοσιακοί χορευτικοί σύλλογοι των Χανίων.
• Τετάρτη 29 Ιουλίου, 20:30 – Μεγάλο Αρσενάλι (ΚΑΜ)
Έκθεση «Ο Ζορμπάς επιστρέφει στον τόπο του, 50 χρόνια μετά». Εγκαίνια έκθεσης αρχειακού υλικού από τα γυρίσματα της ταινίας «Ζορμπάς ο Έλληνας» και αφίσας από τις προβολές της ανά τον κόσμο. Διάρκεια έκθεσης έως τις 27 Αυγούστου. Επιμέλεια έκθεσης: Λευτέρης Λαμπράκης.
• Τετάρτη 29 Ιουλίου, 21:30 – Πρώην Λιμενικό Περίπτερο
Ταινία «Ζορμπάς ο Έλληνας». Υπαίθρια προβολή της ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη «Ζορμπάς ο Έλληνας», στην πλατεία του πρώην λιμενικού περιπτέρου στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Πέμπτη 30 Ιουλίου – Τετάρτη 4 Αυγούστου – Κινηματογράφος «Κήπος» και «Αττικόν»
«Ο Μίκης στο σινεμά» – κινηματογραφικές προβολές ταινιών με μουσική Μίκη Θεοδωράκη.
• Πέμπτη 30 Ιουλίου και Παρασκευή 31 Ιουλίου – Σινεμά «Κήπος»: Προβολή ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη «Ηλέκτρα» (1962)
• Σάββατο 1 Αυγούστου και Κυριακή 2 Αυγούστου – Σινεμά «Κήπος»: Προβολή ταινίας του Αλέκου Αλεξανδράκη «Συνοικία το όνειρο» (1961)
• Δευτέρα 3 Αυγούστου και Τρίτη 4 Αυγούστου – Σινεμά «Κήπος»: Προβολή ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη «Ιφιγένεια» (1977)
• Τετάρτη 5 Αυγούστου – Σινεμά «Αττικόν»: Προβολή ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη «Αλέξης Ζορμπάς» (1964)
• Πέμπτη 6 Αυγούστου, 20:00 – Μεγάλο Αρσενάλι (ΚΑΜ)
Ημερίδα για τον Ζορμπά
• Ομιλίες και προβολές. Συμμετέχοντες ομιλητές: Βαρβάρα Τσάκα, διευθύντρια Μουσείου Ν. Καζαντζάκη, Στεφανία Μεράκου, διευθύντρια αρχείου Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργος Αγοραστάκης, πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη.
Όλες οι εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες