Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, 2021

Τα Χανιά μέσα από τα αρχεία της Βενετίας

Σπάνιο υλικό, χάρτες, έγγραφα μέσα από τα αρχεία της Βενετίας για τα Χανιά, την κατασκευή των Νεωρίων, την οχύρωση τους, στοιχεία αναφορικά με τους κατοίκους και την καθημειρνότητα τους, παρουσιάστηκαν από Ιταλούς επιστήμονες στην έναρξη του συνεδρίου για τα Νεώρια.

Σημαντικές πληροφορίες για τα υλικά κατασκευής των Νεωρίων έδωσε η καθηγήτρια Elisabeta Molteni. Πώς αξιοποιήθηκαν οι ντόπιοι τεχνίτες και μάστορες (καλαφάτηδες και πετράδες από τα Σφακιά), ο δρόμος πίσω από τα Νεώρια που υπήρχε και την εποχή της κατασκευής τους και τα διαφοροποιεί από άλλες ανάλογες κατασκευές που δεν είχαν δεύτερη πρόσβαση κ.ά.
Στα υλικά και στις προμήθειες που χρησιμοποιήθηκαν αναφέρθηκε η κα Silvia Peressutti που μας ενημέρωσε μεταξύ άλλων ότι τα κυπαρίσσια της Κρήτης δεν ήταν κατάλληλα για την κατασκευή και επισκευή σκαφών και χρειάσθηκε να φέρνουν κυπαρίσσια από τις Άλπεις ή σκοινιά και πανιά που γίνονταν με ντόπια υλικά ή απαιτούνταν η μεταφορά τους από άλλες κτήσεις της Βενετίας.
Η άμυνα της πόλης και τα Νεώρια το θέμα της εισήγησης του κ. Αlberto Perez Negrete που τόνισε πως το αμυντικό σύστημα των Ενετών απέναντι στους Οθωμανούς βασιζόταν στον στόλο και όχι στα οχυρωματικά έργα που γνώριζαν ότι με την ανάπτυξη της πυρίτιδας αναγκαστικά θα έρχονταν σε δεύτερη μοίρα.
Δυστυχώς η παρουσία του κόσμου δεν ήταν η αναμενόμενη. Οι πολιτικοί αποχώρησαν μετά τους χαιρετισμούς τους, οι δημοσιογράφοι μετά το τέλος των δηλώσεων των πολιτικών, απέμειναν κάποιοι υπηρεσιακοί, φοιτητές Αρχιτεκτονικής και η πολυπληθής μελετητική ομάδα να παρακολουθεί την 1η και τη 2η συνεδρία. Στα αρνητικά το ότι δεν υπήρχε απευθείας μετάφραση. Φιλότιμη η προσπάθεια του κ. Ν. Σκουτέλη να μεταφέρει τα λεγόμενα των συναδέλφων του αλλά η έλλειψη μεταφραστή καθυστερούσε την όλη διαδικασία και έκανε πιο δύσκολη την παρακολουθήση της 1ης συνεδρίας.
Το υλικό για τα Χανιά στα αρχεία της Βενετίας είναι τεράστιο, δεν θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεκινήσει μια σοβαρή μελέτη του από Έλληνες και Κρητικούς επιστήμονες, τα τοπικά επιστημονικά ιδρύματα, ιστοριοδίφεςκ.λπ.;

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα