Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Τα ανεξήγητα

Αποτιμήθηκαν τα απρόσμενα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Μαΐου από την Κουμουνδούρου. Η Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη αύξησε τα ποσοστά της καταφέροντας να καταγράψει διπλάσια δύναμη από τον Σύριζα του κ. Τσίπρα, ο οποίος πέφτει στα χαμηλά, χάνοντας την απόλυτη κυριαρχία στον κεντροαριστερό χώρο. Το μείζον ζήτημα τώρα είναι, ποιό κόμμα θάρθει πρώτο, για ν’ αποκτήσει το προνόμιο της. μπόνους προσφοράς εδρών και να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν, να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την επόμενη κρίσιμη εκλογική μάχη. Πάντως σοκ επροκάλεσε η μη ψήφιση γνωστών ονομάτων όπως των Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη, Θεόδωρου Δρίτσα, Ανδρέα Ξανθού, Κώστα Ζαχαριάδη κ.α. Το εύρος της διαφοράς δεν ήταν αναμενόμενο. Πίστευαν, ότι μετά 4 χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ θα υπήρχε κάποια φθορά, την οποίαν θα εκαρπούτο η αντιπολίτευση.
Οι δημοσιογράφοι έθεταν το ερώτημα, εάν συνεζητείτο θέμα ηγεσίας, πλην όμως ο κ. Τσίπρας ανέλαβε την ευθύνη και απέκλεισε την λιποταξία, δηλώνοντας παρών, να ανασυντάξει τις δυνάμεις του κόμματος για την αντιμεετώπιση των επόμενων εκλογών. Το αν θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύσει τα ποσοστά του, είναι ένα ερώτημα, που υπό τις παρούσες σθυνθήκες δεν μπορεί, να απαντηθεί. Θεωρητικά είναι δυνατόν, να αντλήσει ψήηφους απ’ το 16% των προοδευτικών ψηφοφόρων, τα κόμματα των οποίων δεν μπήκαν στη βουλή και δεν θα λάβουν μέρος στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.
Στον ΣΥΡΙΖΑ όλοι τους περιήλθαν σε περισυλλογή, ψάχνοντας, να βρουν τα αίτια της συντριβής. γιατί ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων έμεινε εκτός γραμμής και δεν μπορούν να εξηγήσουν, γιατί το σημαντικό μέλος, ο κ. Κατρούγκαλος, παρά του ότι επροκάλεσε ανυπολόγιστη ζημιά στο κόμμα, ψηφίστηκε από 3150 ψηφοφόρους. Αναγνωρίζουν ότι έκαναν επιλογές, που οδήγησαν στην ήττα.
Τα προβλήματα είναι εδώ, θα παραμείνουν δε και μετά την 25η Ιουνίου, εφ’ όσον δεν αρθούν τα αίτια, που οδήγησαν σ’ αυτό το αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να ξεπεραστούν. Είναι κοινωνικά υγειονομικού και οικονομικού τύπου και ακρίβειας.
Δεν εξηγείται φυσιολογικά το γεγονός, ότι για μια μερίδα πολιτών δεν μέτρησε αρνητικά το ζήτημα των υποκλοπών, το έγκλημα των Τεμπών, το θέμα των πλειστηριασμών, το σκάνδαλο της Novartis, οι ανατιμήσεις των ειδών πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών και η σπατάλη του δημόσιου χρήματος ντόπιων και της ΕΕ. Παρά τα αλεπάλληλα χτυπήματα, που δέχθηκε η μεσαία τάξη, οι ψηφοφόροι έδωσαν διπλάσια δύναμη στη ΝΔ. Και μας προέκυψε η κατάρρευση του ψηφιακού κράτους απ’ την κυβερνοεπίθεση.
Η ορατή υποστήριξη των φιλικών προς τη ΝΔ Μέσων Ενημέρωσης και η κατά κόρον εκμετάλλευση, του διαδικτύου συνέτειναν οι μηχανισμοί στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης υπέρ της ΝΔ. Πώς και γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και τ’ άλλα κόμματα της αριστεράς είχαν τις χειρότερες επιδόσεις τους παραμένει ανεξήγητο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα