Δευτέρα, 10 Μαΐου, 2021

Τα… ακούραστα εργαλεία της γης

Υπάρχουν ακόμα αγρότες μεγάλης ηλικίας ή και απόγονοι αυτών που δεν θέλουν να αποχωριστούν τα παλιά εργαλεία γης και ας έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες.

Στο συνεργείο επισκευής του άξιου τεχνίτη εργαλείων και μηχανημάτων Γεωργίας Γιάννη Πατεράκη στην Κίσσαμο, αντικρίσαμε παλιά μοντέλα γεωργικών σκαπτικών μηχανημάτων τα οποία εξακολουθούν να λειτουργούν και για τις ζημιές που είναι φυσικό να παθαίνουν από τη χρήση τους να επισκευάζονται από τον έμπειρο προαναφερόμενο πολυτεχνίτη.

Για την ιστορία τους, ρωτήσαμε τον κ. Πατεράκη ο οποίος μας ενημέρωσε σχετικά με αυτά υπογραμμίζοντας τα εξής: «Στα παιδικά μου χρόνια τα θυμάμαι που τα είχαν ορισμένοι χωριανοί μας και έσερναν και καρότσα για μεταφορά πραγμάτων και ανθρώπων αφού εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχαν στα χωριά ταξί. Η καλλιέργεια της γης με αυτά τα μηχανήματα ήταν μεγάλη υπόθεση, γιατί με τα ζώα υπήρχαν μεγάλες δυσκολίες. Το πιο παλιό μοντέλο που έχει έρθει για επισκευή είναι της δεκαετίας του 1960. Θα το επισκευάσω και θα είναι έτοιμο να συνεχίσει να εξυπηρετεί τον κάτοχο του. Τα άλλα δύο σκαπτικά είναι νεότερα αλλά θεωρούνται και αυτά παλιά μοντέλα αφού κυκλοφόρησαν το 1980».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες