Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

Σύσκεψη βουλευτών – φορέων για τις Τραπεζικές χρεώσεις

Την Παρασκευή, στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης,  εκπροσώπησε την Επιχειρηματική Κοινότητα των Χανίων σε παγκρήτια σύσκεψη εργασίας μεταξύ βουλευτών και θεσμικών φορέων της περιφερειακής Οικονομίας με τον συντονισμό της Γενικής Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κας Θεώνη Αλαμπάση. 

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης, τόνισε τα εξής:

«Είχαμε τη σημαντική ευκαιρία να μεταφέρουμε αναλυτικά και άμεσα στη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, στο οποίο δραστηριοποιείται την τελευταία περίοδο κυρίως η πλειοψηφία των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων στην Κρήτη. Αυτό προκαλείται κυρίως από την εκτόξευση του λειτουργικού κόστους, στο οποίο προστίθεται και η πίεση από τη σημαντική Πανευρωπαϊκή άνοδο των επιτοκίων δανεισμού, συνδυαστικά και με πλήθος αυξημένων προμηθειών από το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τους εκκαθαριστές ψηφιακών συναλλαγών, οι οποίοι οφείλουν να τις περιορίσουν και εν όψει της πρόσφατης δυναμικής επέκτασης των συστημάτων POS στην Αγορά και της αναβάθμισης-διασύνδεσής τους και με τις ταμειακές μηχανές. 

Το Τραπεζικό σύστημα και οι Εκκαθαριστές ψηφιακών συναλλαγών δεν είναι δυνατόν να κάνουν κατάχρηση της ανάγκης Πολιτείας και Πολιτών για ταχύτητα & διαφάνεια στις πληρωμές. Είναι θετική η πρόσφατη ανταπόκριση του Υπουργείου στα αιτήματα των θεσμικών φορέων της Οικονομίας -και του Επιμελητηρίου Χανίων- για παράταση (1+1 μήνα) της προθεσμίας συμμόρφωσης στις νέες διατάξεις, ενώ παράλληλα πλέον απαιτείται από τους προμηθευτές ψηφιακού εξοπλισμού και τις τράπεζες ταχύτερη ανταπόκριση και επάρκεια συσκευών, σύμφωνα με την αυξημένη ζήτηση.

Η Γενική Γραμματέας, κα Αλαμπάση, εκ μέρους της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, μας ενημέρωσε ως θεσμικούς φορείς της Οικονομίας της Κρήτης ότι ο κος Χατζηδάκης σε πρόσφατη σύσκεψη ζήτησε από τους παρόχους POS -ιδρύματα πληρωμών ή Τράπεζες που εξακολουθούν να λειτουργούν ως εκκαθαριστές συναλλαγών- να διερευνήσουν άμεσα τα περιθώρια μείωσης των προμηθειών για τις συναλλαγές μικρής αξίας αλλά και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Επίσης, το Υπουργείο ζήτησε από τους παρόχους POS να επιταχύνουν τόσο τις αναβαθμίσεις, όσο και τις διασυνδέσεις των συστημάτων τους με τις ταμειακές μηχανές και να παρέχουν περαιτέρω τρόπους καλύτερης εξυπηρέτησης στο κοινό τους. Τόσο οι τράπεζες όσο και οι εκπρόσωποι των παρόχων συμφώνησαν να εξετάσουν τα παραπάνω και να επανέλθουν στις αμέσως επόμενες ημέρες. Επίσης διευρύνεται και ο 4ος κύκλος χρηματοδότησης για κάλυψη μέρους του κόστους αγοράς και διασύνδεσης POS με κάλυψη επιπλέον ψηφιακών λύσεων. 

Τέλος, από πλευράς του Επιμελητηρίου Χανίων, ζήτησα από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών πιο άμεση και αξιόπιστη ενημέρωση για τις συνεχείς παρεμβάσεις και το πλήθος νέων μέτρων που επιφέρουν αλλαγές στη λειτουργία των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με περισσότερο χρόνο προσαρμογής τους. Ιδιαίτερα, οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν επαρκή συμβουλευτική οικονομοτεχνική υποστήριξη αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, πρότεινα να δημιουργηθεί ένα ειδικό ψηφιακό εργαλείο, το οποίο θα λειτουργεί ως αμφίδρομο μέσο πληροφόρησης και επικοινωνίας μεταξύ Επιμελητηρίων και Οικονομικών Υπουργείων, ώστε να είμαστε σε θέση να διοχετεύουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά την πληροφόρηση στους επιχειρηματίες μέλη μας, ώστε να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις και η ταλαιπωρία τους».  


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα