Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

Ηράκλειο: Σύσκεψη για το Αεροδρόμιο και το Δικαστικό Μέγαρο

Το Αεροδρόμιο Ηρακλείου και το Δικαστικό Μέγαρο μπήκαν στο “τραπέζι” σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λότζια, παρουσία των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Σ.Βαρδάκη, Ν.Ηγουμενίδη, Χ.Μαμουλάκη, του βουλευτή ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Ηρακλείου Β.Κεγκέρογλου, του βουλευτή με το ΜέΡΑ25, Γ.Λογιάδη, του βουλευτή του ΚΚΕ, Μ.Συντυχάκη και του Μάξιμου Σενετάκη, μοναδικού κυβερνητικού βουλευτή που δίνει το “παρών”, ενώ ο Λ.Αυγενάκης εκπροσωπήθηκε από τον Γιώργο Σκανδαλάκη.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε επίσης παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη, των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Γιώργου Σισαμάκη, Πέτρου Ινιωτάκη, Ευριπίδη Κουκιαδάκη, Βαγγελιώς Σχοιναράκη, Μανόλη Βασιλάκη των Αντιδημάρχων Ηρακλείου Γιώργου Καραντινού, Γιάννη Αναστασάκη, Στέλας Αρχοντάκη-Καλογεράκη, Ρένας Παπαδάκη , Κώστα Βαρδαβά, Μαρίας Καναβάκη, Αριστέας Πλεύρη, Αντώνη Περυσινάκη, της Γενικής Γραμματέως του Δήμου Ευγενίας Στυλιανού, των αντιπροέδρων του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Νίκου Κουβίδη και Γιώργου Γερωνυμάκη, του Προέδρου του Εμποροβιομηχανικού Επιμελετηρίου Ηρακλείου Μανώλη Αλιφιεράκη, του Οικονομικού Επιμελετηρίου Σταύρου Καρτέρη, του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Μανώλη Κουμαντάκη, του Γενικού Γραμματέα της ΟΕΒΕΝΗ Νίκου Λειβαδιωτάκη κ.ά.

Πρόκειται για το θέμα της αξιοποίησης του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» μετά τη λειτουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι και το θέμα της ανέγερσης του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου στην έκταση των 17 στρεμμάτων που βρίσκεται στην παραλιακή.

Σύμφωνα με το cretalive, η εν λόγω σύσκεψη “μετράει” ήδη αρκετές αναβολές, καθώς στόχος ήταν να μπορούν να παρευρεθούν υπουργοί, Γ.Γ. Υπουργείων και υπηρεσιακοί παράγοντες από την Αθήνα, κάτι που πάντως δεν κατέστη εφικτό ούτε αυτή τη φορά, γεγονός που καταδεικνύει έμπρακτα ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν κεντρικά, ερήμην – δυστυχώς – των τοπικών παραγόντων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης πάντως, έγινε το περίγραμμα των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν αλλά και του προγραμματισμού, με τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών να υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψη την τοπική κοινωνία διαμορφώνοντας το σχεδιασμό.

Το μήνυμα ήταν διπλό και αφορούσε τόσο το Δικαστικό Μέγαρο όσο και την αξιοποίηση του Αεροδρομίου Ηρακλείου, με τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη να καλούν την κυβέρνηση να διαχωρίσει το θέμα του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου από τα υπόλοιπα Δικαστικά Μέγαρα αλλά και να δώσει προτεραιότητα, ενώ για το αεροδρόμιο εκφράστηκε η πρόθεση η τοπική κοινωνία να έχει ενεργό ρόλο στη αξιοποίηση.

Από όλους καυτηριάστηκε η απουσία κυβερνητικών παραγόντων από τη σύσκεψη.

Βασίλης Λαμπρινός: «Η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει την Τοπική Κοινωνία»

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από κοινού με την Περιφέρεια τόσο για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο που έχει ήδη εκπονηθεί και προβλέπει την αξιοποίηση της έκτασης του υφιστάμενου αεροδρομίου στην Νέα Αλικαρνασσό , όσο και για την ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου .

Για το Δικαστικό Μέγαρο ο Δήμαρχος τόνισε ότι δεν επιδέχεται άλλων καθυστερήσεων και ότι πρέπει να γίνει η δημοπράτηση του το ταχύτερο δυνατόν καθώς η απονομή της δικαιοσύνης δεν γίνεται με τις κατάλληλες συνθήκες. Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι η ανέγερσή του θα πρέπει να διαχωριστεί από το σχεδιασμό για άλλα δικαστικά μέγαρα καθώς το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου στο οποίο προβλέπεται να γίνει το έργο είναι ξεκάθαρο και άρα μπορεί να προχωρήσει άμεσα.

Για την αξιοποίηση της έκτασης του υφιστάμενου αεροδρομίου Ηρακλείου έγινε αναλυτική ενημέρωση προς τους βουλευτές και τους φορείς της πόλης για το Ειδικό Χωρικό που έχει εκπονήσει ο Δήμος, καθώς και για τις προτάσεις που κατατίθενται. Ο Δήμαρχος έκανε αναφορά και στις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τα συναρμόδια υπουργεία ότι ο Δήμος Ηρακλείου και η Περιφέρεια Κρήτης θα έχουν ενεργό ρόλο στην αξιοποίηση της έκτασης.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης από την πλευρά του τόνισε ότι επιβάλλεται η Τοπική Κοινωνία να έχει ρόλο και λόγο στον μελλοντικό σχεδιασμό για το σημερινό αεοδρόμιο και εξήρε την καλή δουλειά που έχει κάνει ο Δήμος και οι μελετητές με το Ειδικό Χωρικό, το οποίο όπως ανέφερε περιλαμβάνει προτάσεις που πρέπει να λάβει υπόψιν της η κυβέρνηση.

Σχετικά με το Δικαστικό Μέγαρο, ο κ. Αρναουτάκης συμφώνησε ότι πρόκειται για ένα έργο που έπρεπε να έχει προχωρήσει εδώ και πολύ καιρό και η καθυστέρησή του είναι αδικαιολόγητη.

Οι συμμετέχοντες στις τοποθετήσεις τους συμφώνησαν πως και για τα δύο κρίσιμα αυτά θέματα, η κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει ότι η Τοπική Κοινωνία και όλοι οι αρμόδιοι φορείς είναι ενωμένοι και θα συνεχίσουν να διεκδικούν αυτό που είναι δίκαιο για το Ηράκλειο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Κρητικά πανηγύρια

Πολλά είναι τα παραδοσιακά κρητικά πανηγύρια που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στα Χανιά, τραβώντας το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών των Χανίων στην ενδοχώρα του...

Σύλληψη 37χρονου για ενδοοικογενειακή βία στην Κίσσαμο

Στην σύλληψη ενός 37χρονου άντρα για ενδοοικογενειακή βία προχώρησαν αστυνομικοί της Κισσάμου το βράδυ του Σαββάτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 25χρονη έγκυος σύζυγος του συλληφθέντα...

Το Ι.Χ. κατέληξε… στον τοίχο!

Πάνω σε εξωτερικό τοιχείο κατοικίας στην οδό Νικηφόρου Φωκά στο Κουμ Καπί έπεσε ΙΧ αυτοκίνητο τις πρωινές ώρες της Κυριακής λίγο πριν τις 6. Από...

Αυξημένη επισκεψιμότητα στην ενδοχώρα των Χανίων

» Τονωτική ένεση για την οικονομία της υπαίθρου “Ζωή” στην ενδοχώρα δίνουν χιλιάδες Ελληνες αλλά και ξένοι επισκέπτες που κατακλύζουν τα χωριά του νομού Χανίων....

Εκκλησίες, μοναστήρια και εξωκλήσια αφιερωμένα στην Κοίμηση της Θεοτόκου στα Χανιά

Ο Αύγουστος είναι ο τελευταίος μήνας του Καλοκαιριού και αφιερώνεται στην Παναγία με τις δέουσες δοξασίες ως μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης. Σε...

Υπερφυσικά… φαινόμενα στα Χανιά

Μέρες της Παναγιάς και πολλοί είναι αυτοί που προσδοκούν θαύματα που θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη. Κατά πως φαίνεται, σε θαύμα ή μάλλον σε...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα