Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Σύνδεση διά θαλάσσης Κρήτης – Κύπρου

» Αλλά και Χάιφα Ισραήλ – Αλεξάνδρεια Αιγύπτου

Κάθε μερικά χρόνια, φορείς ή ιδιώτες αναφέρονται στην ανάγκη σύνδεσης διά θαλάσσης της Κρήτης με την Κύπρο και πέρα από αυτήν, όπως και πριν από λίγες ημέρες.


Υπήρχε μέχρι το 1993 δρομολόγιο από μέτριας χωρητικότητας Φέρι Μπωτ της Ιταλικής ADRIATICA από Βενετία, Πειραιά, Ηράκλειο, Κύπρο, Χάιφα Ισραήλ, ανά δέκατη μέρα και δεν θυμάμαι επίσης πότε “έπιανε” Αλεξάνδρεια Αιγύπτου. Με την εμπειρία της χρησιμοποιήσεως αυτού του δρομολογίου για μεταφορά γκρουπ προσκυνητών Αγίων Τόπων, Σινά, Κάιρο κ.λπ., είχα αναφερθεί στα “Χανιώτικα νέα” τον Σεπτέμβριο του 1997, τον Δεκέμβριο του 1996, τον Ιούλιο του 1999, τον Απρίλιο του 2000 και τον Αύγουστο του 2000.


Συγχρόνως με το δρομολόγιο υπήρχαν με αυτό και κρουαζιέρες Κάιρο – Πυραμίδες, κ.λπ.
Οι πολιτισμικές και εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου ήταν ανεπτυγμένες στο έπακρο όπως αποδεικνύει το πλήθος των αρχαιολογικών ευρημάτων και στις δύο χώρες.
Τα μικρά Μινωικά πλοία ταξίδευαν για ημέρες μέχρι να φθάσουν στην Αλεξάνδρεια ή αλλού.


Σε ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε την 13-12-1999 στο Εμπορικό Επιμελητήριο Χανίων αναφέρθηκε από τους εμπορικούς ακολούθους της Ελλάδας σε Αίγυπτο, Ισραήλ, Κύπρο ότι πολλά προϊόντα της Κρήτης έχουν μεγάλες δυνατότητες στις αγορές αυτές και ότι κύρια θα ωφελούνται οι ελαιοπαραγωγοί. Γνωρίζω ότι πολλοί Αιγύπτιοι μέσου εισοδήματος επιθυμούν να επισκεφθούν την Κρήτη. Στις 14 Μαΐου 2000 επιχειρηματική αποστολή από τον σύνδεσμο εξαγωγέων Κρήτης στο Ισραήλ διαπίστωσε ότι η αγορά εκεί θα είναι ευνοϊκή για τα ίδια προϊόντα! Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους άλλη επιχειρηματική αποστολή από τα Κρητικά Επιμελητήρια, σε συνεργασία με την εμπορική ακόλουθο της Ελλάδας στην Αίγυπτο, έκαμε τις ίδιες διαπιστώσεις στα πλαίσια του προγράμματος Intereg II. Με το ίδιο πρόγραμμα, άλλη αποστολή επραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ τον Νοέμβριο του 2000.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα