Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συνάντηση κλιμακίου της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ με την προϊσταμένη και τους εργαζόμενους στο ΚΕΔΑΣΥ

Κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, Βουλευτή του Κόμματος και Περιφερειακό Σύμβουλο Κρήτης, επισκέφθηκε το Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) νομού Χανίων.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «Στο κλιμάκιο συμμετείχαν επίσης ο Αλέκος Μαρινάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης και η Μαρία Γιαννάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με την προϊσταμένη του ΚΕΔΑΣΥ, Γιαννοπούλου Νικολίτσα, καθώς και με το σύνολο των εργαζομένων στο Κέντρο, αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, με κυριότερο αυτό της στέγασης και τα οποία έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο έργο του ΚΕΔΑΣΥ.
Πιο συγκεκριμένα το ΚΕΔΑΣΥ ν. Χανίων έχει στην ευθύνη του την κάλυψη των αναγκών όλου του νομού, στα σχολεία του οποίου φοιτούν πάνω από 25.000 μαθητές και εργάζονται πάνω από 2.500 εκπαιδευτικοί, Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό (ΕΕΠ) και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ).
Το έργο του ΚΕΔΑΣΥ αφορά στη διερεύνηση και αξιολόγηση εκπαιδευτικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών των μαθητών όλων των βαθμίδων, συμπεριλαμβανομένων των μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, τη σύνταξη αξιολογικών εκθέσεων, την πρόταση για την κατάρτιση προσαρμοσμένων εξατομικευμένων ή ομαδικών προγραμμάτων ψυχοπαιδαγωγικής και διδακτικής υποστήριξης και δραστηριοτήτων, τη συμβουλευτική υποστήριξη και συνεργασία με γονείς και κηδεμόνες, καθώς και με τους εκπαιδευτικούς, το ΕΕΠ και το ΕΒΠ των σχολικών μονάδων ευθύνης του.
Το ΚΕΔΑΣΥ στεγάζεται σε παλιό κτίριο, μισθωμένο από τη Περιφέρεια, με λίγες αίθουσες, ακατάλληλο, που δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στις ανάγκες λειτουργίας του, ενώ δεν έχει προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρία(!). Οι 30 εργαζόμενοι, αναγκάζονται να δουλεύουν σε 2 βάρδιες (πρωί – απόγευμα), επειδή δε χωράνε όλοι στις λιγοστές και μικρές αίθουσες του απαρχαιωμένου κτιρίου.
Από την αυτοψία που πραγματοποίησε το κλιμάκιο του ΚΚΕ, διαπίστωσε το οξυμμένο στεγαστικό πρόβλημα, καθώς εργαζόμενοι δούλευαν ακόμα και στο μικρό διάδρομο του κτιρίου ή στον αύλειο χώρο, ο οποίος αντικειμενικά δεν μπορεί να αξιοποιηθεί την περίοδο του χειμώνα. Επιπλέον, στο κτίριο υπάρχει μόλις μια τουαλέτα, με σαπισμένες σωληνώσεις και σίδερα, που σε καμία περίπτωση δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την εξυπηρέτηση των 30 εργαζόμενων, των παιδιών που επισκέπτονται τον χώρο και τους συνοδούς τους και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας.
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους, το κλιμάκιο του ΚΚΕ ενημερώθηκε για τις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν ύστερα από την περσινή παρέμβαση του Κόμματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στη Βουλή. Από τον περσινό Οκτώβρη προκηρύχθηκαν 2 διαγωνισμοί για εξεύρεση νέου κτιρίου με τις αναγκαίες προδιαγραφές, οι οποίοι όμως βγήκαν άγονοι.
Από την ίδια τη συζήτηση προέκυψε πως η ιδανικότερη μόνιμη λύση, που άμεσα πρέπει να προχωρήσει, είναι η εξεύρεση οικοπέδου και η ανέγερση νέου σύγχρονου κτιρίου, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες λειτουργίας του ΚΕΔΑΣΥ. Η παραχώρηση μιας αίθουσας στα Δικαστήρια και άλλης μιας στην ΤΟΜΥ Χανίων, μόνο ως προσωρινή λύση μπορεί να ειδωθεί, που δε συμβάλει στη συνεργασία των διεπιστημονικών ομάδων, αφού οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εκεί είναι απομακρυσμένοι από το υπόλοιπο προσωπικό.
Παράλληλα με το στεγαστικό, παραμένει το διαχρονικό πρόβλημα της στελέχωσης του ΚΕΔΑΣΥ με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 30 εργαζόμενους, οι 20 είναι συμβασιούχοι, που απολύονται τον Ιούνη και προσλαμβάνονται άλλοι από Σεπτέμβρη, πάλι με 9μηνες συμβάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει κανείς εργαζόμενος ειδικότητας κοινωνικού λειτουργού με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας. Πέρα από τα ίδια τα εργασιακά δικαιώματά τους, που θίγονται από τις συνθήκες ελαστικής απασχόλησης, το συγκεκριμένο ζήτημα έχει αρνητικές επιπτώσεις στους ίδιους τους μαθητές, αφού καθιστά αδύνατη τη σταθερή και σε συνέχεια παρακολούθηση και υποστήριξη των παιδιών από την ομάδα που τους έχει αναλάβει.
Επιπλέον παράγοντας που δυσχεραίνει το έργο του ΚΕΔΑΣΥ, που αφορά στην αξιολόγηση των μαθητών και ακόμα περισσότερο στην έγκαιρη παρέμβαση, με σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην εξέλιξή τους, είναι το απαράδεκτο γεγονός πως, για τις περιπτώσεις από όλο τον νομό που απαιτείται ιατρική γνωμάτευση (π.χ. ΔΕΠΥ, αυτισμός), δεν υπάρχει πλέον κανένας παιδοψυχίατρος στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ), που να μπορεί να εξυπηρετήσει τους μαθητές και τις οικογένειες. Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της ίδιας της νομοθεσίας των Κέντρων, από την οποία καταργήθηκε η ειδικότητα του παιδονευρολόγου, στέλνοντας τα παιδιά είτε στο ΚΨΥ, είτε στη συγκεκριμένη περίπτωση αναγκάζει τις οικογένειες ή να διανύσουν 60 χλμ. μέχρι το ΚΨΥ του Ρεθύμνου ή να απευθυνθούν στους ιδιώτες, χρυσοπληρώνοντας το πολυπόθητο χαρτί.
Σοβαρές ελλείψεις επίσης παραμένουν στις προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού, ώστε να καλυφθούν οι αιτήσεις για παράλληλη στήριξη, ΕΒΠ και σχολικούς νοσηλευτές, ζήτημα ακόμα πιο οξυμμένο τη φετινή χρονιά, ύστερα και από την εγκληματική επιλογή της κυβέρνησης να θέσει τον κόφτη των 2 παράλληλων ανά σχολική μονάδα. Έτσι αρχές Νοέμβρη μετράμε πάνω από 150 κενά σε παράλληλη στήριξη, ΕΒΠ και σχολικούς νοσηλευτές στον νομό Χανίων.
Επιπρόσθετα, η στελέχωση των σχολείων με μόνιμο ειδικό επιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικούς παιδαγωγούς), θα συνέβαλε ώστε σημαντικές αρμοδιότητες που έχει επιφορτιστεί το ΚΕΔΑΣΥ, όπως είναι η συμβουλευτική, να υλοποιούνται πιο αποτελεσματικά σε επίπεδο σχολικής μονάδας με επικουρική την παρέμβαση του ΚΕΔΑΣΥ. Επιτακτική είναι η ανάγκη να ενισχυθεί η αρμοδιότητα των ΚΕΔΑΣΥ, που αφορά στην έγκαιρη, διεπιστημονική γνωμάτευση παιδιών με αναπηρία και τη σωστή επιστημονική παρέμβαση και στήριξη, στο κατάλληλο σχολικό πλαίσιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η λίστα αναμονής των παιδιών προς αξιολόγηση αυτή τη στιγμή στο ΚΕΔΑΣΥ, φτάνουν τα 800 και συσσωρεύονται διαρκώς, αφήνοντας τον χρόνο να τρέχει σε βάρος τους. Οι εργαζόμενοι κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι αντικειμενικά αδύνατο να ανταποκριθούν στις ανάγκες που υπάρχουν, εις βάρος των μαθητών και των οικογενειών τους.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκης, επισήμανε τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, που μέσω της υποστελέχωσης και της απαξίωσης των συγκεκριμένων δομών, στοχεύουν στον περιορισμό, αν όχι και στο κλείσιμό τους, και ανοίγουν διάπλατα τον δρόμο στις αντίστοιχες ιδιωτικές δομές, με τις λαϊκές οικογένειες να καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για το αναφαίρετο και χιλιοπληρωμένο από τον λαό αγαθό της μόρφωσης και της υποστήριξης των παιδιών τους.
Συνεχίζοντας, τόνισε την ανάγκη οι διεκδικήσεις και τα αιτήματα, που αφορούν στη λειτουργία του ΚΕΔΑΣΥ και έχουν άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στους μαθητές και τις οικογένειές τους, να γίνουν υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων στη δομή, των εκπαιδευτικών συνολικά, των γονιών και των μαθητών, θέτοντας στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, που δεν είναι άλλος από τις στρατηγικές επιλογές ΕΕ και ΟΟΣΑ, που στη λογική κόστους – οφέλους, μετακυλύουν το βάρος και τις αρμοδιότητες από το κράτος στις ίδιες τις οικογένειες, που αναγκαστικά οδηγούνται στον ιδιωτικό τομές. Επιλογές που πιστά έχουν υπηρετήσει όλες οι αστικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.
Τέλος, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ διαβεβαίωσαν πως θα θέσουν και πάλι στο επίκεντρο τα συνολικά προβλήματα του ΚΕΔΑΣΥ, τόσο στις δομές της Τοπικής Διοίκησης όσο και στη Βουλή, αλλά και έξω από αυτήν, διεκδικώντας παράλληλα υποστηρικτικές δομές παιδιών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και ανάγκες, σύγχρονες, αποκλειστικά δημόσιες, που να ανταποκρίνονται στην κάλυψη των αναγκών των παιδιών και των οικογενειών τους»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα