Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Συνάντηση για τη χωροθέτηση υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο Λασίθι

Συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη πραγματοποίησε την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης, στο πλαίσιο σύσκεψης στο γραφείο του Υπουργού στην Αθήνα για τη χωροθέτησητων υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην περιοχή της Π.Ε. Λασιθίου.

Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης «στη συνάντηση συμμετείχαν η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων ΑΕ (ΕΔΕΥΕΠ ΑΕ) Αριστοφάνης Στεφάτος και υπηρεσιακοί παράγοντες. Επίσης, μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Μανώλης Μενεγάκης, ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης, ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιώργος Αθανασάκης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Λασιθίου Γιάννης Προκοπάκης και εκπρόσωποι των ξενοδόχων της περιοχής της Ελούντας, καθώςκαι στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης.

Κατά τη συνάντηση, παρουσιάστηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΔΕΥΕΠ, ο επικαιροποιημένος σχεδιασμός για την περιοχή της Ελούντας. Η νέα προβλεπόμενη χωροθέτησηαφορά σε αρκετά μικρότερη έκταση υπεράκτιου αιολικού πάρκου σε σχέση με την αρχικάαναφερόμενη ως περιοχή “Κρήτη 2” στον φάκελο της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), που αναρτήθηκε από την αρχή σχεδιασμού προς διαβούλευση τον Νοέμβριο του 2023, και η οποία αποτέλεσε αντικείμενο έντονων αντιδράσεων από την τοπική κοινωνία και τους φορείς της Ελούντας. Σύμφωνα με τις εικόνες φωτορεαλιστικής απεικόνισης, οι ανεμογεννήτριες που προβλέπει ο επικαιροποιημένος σχεδιασμός δεν θα είναι ορατές από τα σημεία ενδιαφέροντος της Ελούντας.

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τις δημοτικές αρχές των περιοχών μελέτης στο άμεσο προσεχές διάστημα, με στόχο του όπως σημείωσε «να γίνει κάθε προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί ο σχεδιασμός με τη μέγιστη δυνατή αποδοχή».
«Σήμερα έγινε το πρώτο βήμα συνεννόησης μετά τα ομόφωνο όχι της Περιφέρειας Κρήτης και των Φορέων του Λασιθίου, τον περασμένο Δεκέμβρη. Μέσω του ειλικρινούς διαλόγου που είχαμε σήμερα, αναμένουμε σε θετικές εξελίξεις και σε επόμενα βήματα συνεργασίας και συνεννόησης», σημείωσε ο Νίκος Ξυλούρης»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα