Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

“Συναγερμός” και στα Χανιά για τους λέβητες στα σχολεία

Εντατικοί οι έλεγχοι στον Δήμο Χανίων

» Πιέσεις για επαρκή χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών

Από πιστοποιημένο συντηρητή γίνεται ο έλεγχος των 100 καυστήρων που υπάρχουν στις σχολικές μονάδες των Χανίων. Πάντως την ίδια ώρα οι γονείς ζητούν επαρκή χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από το κράτος ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα όλα τα θέματα ασφαλείας.

Mε αφορμή το πρόσφατο θλιβερό θανατηφόρο δυστύχημα στις Σέρρες θέσαμε το ζήτημα στον πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Χανίων κ. Νίκο Βλαζάκη που από το 2012 υπηρετεί σε αυτή τη θέση.
«Κάνουμε αυτό που πρέπει, το αυτονόητο. Κάθε Σεπτέμβρη η πρώτη μας κίνηση είναι να κάνουμε διαγωνισμό για πιστοποιημένο συντηρητή που αναλαμβάνει και κάνει εργασίες και στους 100 καυστήρες. Μόλις τελειώσει μας φέρνει τις βεβαιώσεις καλής εκτέλεσης και ασφάλειας» λέει ο κ. Βλαζάκης.
Αναφορικά με το περιστατικό στις Σέρρες υπογραμμίζει πως είχε να κάνει «με τη σύζευξη δύο συστημάτων καυστήρων πετρελαίου και γεωθερμίας. Εμείς δεν έχουμε γεωθερμία στα Χανιά αλλά και αν είχαμε επειδή είμαι και μηχανολόγος δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση και προσοχή στα θέματα ασφάλειας». Παρότι η χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος έχει μειωθεί για τις σχολικές επιτροπές από το 2010, ο κ. Βλαζάκης είναι ικανοποιημένος από τη στήριξη που έχει από τις Δημοτικές αρχές. «Τόσο από τον Μ. Σκουλάκη, τον Τ. Βάμβουκα, τον Π. Σημανδηράκη υπάρχει στήριξη και χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών διαφορετικά δεν θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε στα καθήκοντα μας» λέει ο κ. Βλαζάκης.
Για την Ένωση Γονέων Δήμου Χανίων θέσαμε το ζήτημα στον πρόεδρος τη κ. Σταμάτη Μαμάκα. «Κάναμε μια συζήτηση στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή και μας ενημέρωσε ο κ. Βλαζάκης για την συντήρηση που γίνεται σε λεβητοστάσια, στην αναγόμωση των πυροσβεστήρων κα. Για μας ως γονείς το θέμα είναι να μην χρειάζεται να γίνει ένα ατύχημα και να γίνεται μετά συζήτηση αν γίνονταν συντήρηση των καυστήρων, αν υπάρχει πυροπροστασία κτλπ. Το ζήτημα είναι πως ο κρατικός προϋπολογισμός δεν δίνει χρήματα στους Δήμους και στις Σχολικές Επιτροπές ώστε να προλαμβάνουν και να λειτουργούν προληπτικά πριν γίνει το ατύχημα» .
Ο κ. Μαμάκας τόνισε πως τα προβλήματα στη σχολική στέγη είναι τεράστια στην Κρήτη και στα Χανιά καθώς «τα χρήματα που δίνονται δεν επαρκούν. Oι γονείς είναι αγανακτισμένοι γιατί βλέπουν ότι δεν υπάρχει δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους. Για αυτό και πρέπει να αγωνιστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση».

Παρέμβαση από τη Λαϊκή Συσπείρωση Αποκορώνου

Στο ζήτημα παρεμβαίνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Αποκορώνου Νικήτας Μελισσάκης και Σταύρος Ζώης.
Με αφορμή το τραγικό περιστατικό στις Σέρρες, η Λαϊκή Συσπείρωση τονίζει πως «εάν οι Δήμοι ευθύνονται για κάτι αυτό είναι ότι δε συγκρούονται με αυτές τις λογικές και πρακτικές ,ανέχονται την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των υπηρεσιών και ελεγκτικών μηχανισμών και τελικά μετακυλούν το κόστος στις πλάτες του δοκιμαζόμενου λαού.
Δυστυχώς απέχουμε μακράν του να λειτουργούν με ασφάλεια τα σχολεία για μαθητές και προσωπικό.Οι μόνοι εν τέλει να επιβάλλουν το αυτονόητο είναι οι ίδιοι οι γονείς, οι μαθητές και το συνδικαλιστικό κίνημα».
Αναφορικά με το Δήμο Αποκόρωνα ζητούν «να μας δοθεί αναλυτικά και για όλα τα Σχολεία , αλλά και τις υπηρεσίες του Δήμου αν και πού υπάρχουν κεντρικές θερμάνσεις και ανελκυστήρες , αν υπάρχουν μελέτες πυροπροστασίας ,πυρασφάλειας και πυρανίχνευσης, κι αν αυτές έχουν εγκριθεί από τις υπηρεσίες της πυροσβεστικής.
Αν για κάθε λέβητα χωριστά και κάθε ανελκυστήρα έχει εκδοθεί ετήσιο πιστοποιητικό καλής λειτουργίας από εξουσιοδοτημένο συνεργείο και ποιο είναι αυτό σε επίπεδο νομού.
Σίγουρα η νομοθεσία προβλέπει σχετικές μελέτες οι οποίες δε γνωρίζουμε αν καν έχουν συνταχθεί ή εκτελεστεί».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα