Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Συμβολικός ημιμαραθώνιος στη μνήμη της Σούζαν Ίτον (φωτογραφίες – video)

 

Μήνυμα για δικαιοσύνη, ισότητα και ελευθερία έστειλαν προχθές 4 γυναίκες από τα Χανιά, που στη μνήμη της αδικοχαμένης βιολόγου Σούζαν Iτον, πραγματοποίησαν έναν συμβολικό ημιμαραθώνιο τρέχοντας 21.100 μέτρα στην τραγική διαδρομή όπου εκείνη δολοφονήθηκε, πέρυσι το Καλοκαίρι.
O ημιμαραθώνιος διοργανώθηκε ακριβώς έναν χρόνο μετά το περιστατικό, με πρωτοβουλία των 4 γυναικών οι οποίες είναι ερασιτέχνες δρομείς και λάτρεις του αθλητισμού, στην διαδρομή Κολυμπάρι – Μάλεμε και αντιστρόφως.
Υπενθυμίζεται ότι η Aμερικανίδα βιολόγος αγνοείτο από τις 2 Ιουλίου το 2019 στην περιοχή του Κολυμπαρίου και βρέθηκε στις 9 Ιουλίου άγρια δολοφονημένη σε σπηλιά στο Μάλεμε.
Θέλοντας να τιμήσουν τη μνήμη της και ταυτόχρονα να στείλουν το δικό τους μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, η Κατερίνα και η Σοφία από την περιοχή του Δήμου Πλατανιά και η Ανία και η Εσμεράι που ζουν μόνιμα στην Κρήτη, ένωσαν τις δυνάμεις τους κι έτρεξαν το πρωί του Σαββάτου από το Κολυμπάρι, κοντά στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης μέχρι το Μάλεμε (στο ύψος γνωστού σούπερ μάρκετ), σε μια απόσταση 10,5 χλμ, μετ’ επιστροφής, συνολικά 21.100 μέτρα.
Αφετηρία και τερματισμός ήταν το σημείο όπου η αμερικανίδα βιολόγος κτυπήθηκε, κοντά στην Ορθόξοδο Ακαδημία Κρήτης, στο Κολυμπάρι. Στο σημείο αυτό οι γυναίκες σταμάτησαν για λίγο μαζί με τα παιδιά τους, σε μια στιγμή συναισθηματικά φορτισμένη, αγκάλιασαν η μία την άλλη και ατενίζοντας το πέλαγος άφησαν στη μνήμη της Σούζαν Ιτον λίγα λουλούδια. Το “παρών” έδωσαν και κάτοικοι της περιοχής με τα παιδιά τους, όπως η Χρυσούλα που μαζί με τις κόρες της άφησαν λουλούδια στο ίδιο σημείο. Σε κείμενο τους προς τα “Χανιώτικα νέα” οι γυναίκες έστειλαν το εξής μήνυμα: «Ενα χρόνο μετά τρέξαμε στη μνήμη μιας γυναίκας, μιας μητέρας, μιας επιστήμονος, μιας Κυρίας που αγάπησε την φύση της Κρήτης μας και τον τόπο μας ! Στο όνομα της Ίτον που δολοφονήθηκε σε αυτόν τον τόπο που αγάπησε επειδή απλά ήταν γυναίκα …
Δυο κοπέλες από την περιοχή του Δήμου Πλατάνια, η Κατερίνα και η Σοφία και δυο κοπέλες από το εξωτερικό η Ανία και η Εσμεράι που έχουν επιλέξει την Κρήτη μας για μόνιμη Κατοικία, τρέξανε έναν ημιμαραθώνιο 21χλμ συμβολικά στο όνομα μιας γυναίκας που θυσιάστηκε για όλες εμάς… στην πορεία αυτή που και οι ίδιες θα μπορούσαν να ναι υποψήφια θύματα!
Για να φωνάξουν πως ένα χρόνο μετά δεν ξεχνάνε!
Για να θυμήσουν σε αυτές κι αυτούς που ξεχνάνε!
Για να φωνάξουν σε μια κλειστή κοινωνία να μιλάνε πριν έρθει η ώρα της δολοφονίας για οποία παραβατική συμπεριφορά δέχονται ή πέφτει στην αντίληψη τους στη διπλανή πόρτα!
Τρέξαμε στο όνομα της ελευθερίας της γυναίκας να νιώθει ασφαλής! Όχι άλλες Iτον!
Όχι άλλη δυσφήμιση στον όμορφο τόπο μας!
Ναι στην ελευθερία της αξιοπρεπής και ασφαλούς κίνησης!».
Οι γυναίκες καλούν τον δήμο Πλατανιά να διοργανώσει του χρόνου έναν αγώνα δρόμου στη μνήμη της Σούζαν Ίτον.

(φωτογραφίες: Γιώργος Τ. )

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες