Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στην εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα νησιά

«Οι Περιφέρειες είναι το κλειδί για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης» επεσήμανε ο Γιώργος Αλεξάκης Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης – Εντεταλμένος για τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Θέματα, σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών για τα Ευρωπαϊκά νησιά και το ρόλο τους στο Μέλλον της Ευρώπης (Future of Europe).

Ο Γ. Αλεξάκης εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη, αλλά και την επιτροπή Νησιών της CPMR (Διάσκεψη των Παράκτιων Ευρωπαϊκών Περιφερειών) περιέγραψε τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών Περιφερειών. Όπως είπε οι Περιφέρειες είναι το κλειδί για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης και οι θαλάσσιες λεκάνες όπως είναι η Μεσόγειος έχουν στρατηγική σημασία στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των γειτονικών της χωρών.

Ο κ. Αλεξάκης μετέφερε τα αιτήματα των νησιωτικών Περιφερειών όπως έχουν εκφραστεί από τη σχετική διακήρυξη της CPMR, για:

• Καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών συνδεσιμότητας των ευρωπαϊκών νησιών
• Οι νησιωτικές περιοχές που πλήττονται από σοβαρά και μόνιμα φυσικά ή δημογραφικά μειονεκτήματα (όπως και οι παραμεθόριες και ορεινές περιοχές και αραιοκατοικημένες περιοχές με πολύ χαμηλή πληθυσμιακή πυκνότητα) έχουν συγκεκριμένους περιορισμούς που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
• Να ενισχυθεί η δράση της ΕΕ για τη στήριξη της μετάβασης προς τις κλιματικά ουδέτερες μεταφορές για την υποστήριξη της Πράσινης Συμφωνίας και των στόχων της.

Επίσης, με το ρόλο του Αντιπροέδρου της CPMR για τα θαλάσσια θέματα, ο ίδιος τόνισε πως οι τομείς της Γαλάζιας Οικονομίας είναι πολύ σημαντικοί για την οικονομία των νησιωτικών περιοχών (για παράδειγμα αυτό ισχύει για τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό και την αλιεία για την Κρήτη). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα νησιά πρέπει να λάβουν επιπλέον στήριξη από την ΕΕ σε σχέση με αυτό.

Ειδικότερα, θα πρέπει:

• να ενισχυθεί η στήριξη της ΕΕ όσον αφορά τις θαλάσσιες μεταφορές και τα λιμάνια
• να διασφαλιστεί ότι οι επενδύσεις που υποστηρίζονται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ ευνοούν μια δίκαιη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα στις περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, όπως οι παράκτιες περιοχές και ιδιαίτερα τα νησιά.
• να αναγνωριστούν και να ληφθούν μέτρα για: την κρίσιμη θέση και τον ρόλο των νησιών τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ για την καταπολέμηση και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τις εγγενείς ιδιαιτερότητες και τις ευπάθειές τους.
• η ΕΕ να αναπτύξει ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα και επενδυτικά εργαλεία για τη στήριξη της θαλάσσιας οικονομίας ειδικά για τις νησιωτικές περιοχές. Από αυτή την άποψη, η χρήση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού πρέπει να υποστηρίζεται από μια κατευθυντήρια διατομεακή στρατηγική για την ενσωμάτωση των θαλάσσιων θεμάτων σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ δύο νεαροί μετά από τροχαίο στα Χανιά

Στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν μέχρι το βραδυ του Σαββάτου δύο νεαροί που τραυματίστηκαν σοβαρά μετά από τροχαίο με μηχανάκι, τα ξημερώματα...

Χανιά: Τροχαίο με δύο τραυματίες

Τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματισμούς και υλικές ζημιές το μεσημέρι της Κυριακής στην παλιά εθνική οδό Χανίων- Κισσάμου στο ύψος της Παρηγοριάς. Δύο οχήματα συγκρούστηκαν...

Τραγωδία στον Αποκόρωνα – Νεκρή 61χρονη σε τροχαίο, τραυματίας ο σύζυγος της

Γυναίκα 61 ετών από την περιοχή του Αποκόρωνα έχασε τη ζωή της σήμερα  όταν το αγροτικό στο οποίο επέβαινε, έπεσε σε γκρεμό. Το περιστατικό έγινε...

Παραμένουν διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ οι δύο τραυματίες από το τροχαίο στον Σκινέ

Διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων παραμένουν οι δύο τραυματίες ηλικίας 20 και 18 ετών, από το τροχαίο...

Τραγική κατάληξη στις έρευνες για τον 65χρονο Γάλλο

Τραγική κατάληξη είχανε οι έρευνες για τον εντοπισμό του 65χρονου Γάλλου που αγνοούνταν από την Παρασκευή στο μονοπάτι Ε4 μεταξύ Σούγιας και Αγίας Ρουμέλης. Σύμφωνα...

Ολιγόλεπτη αλλαγή…κατεύθυνσης στην οδό Δασκαλογιάννη! (φωτ.)

Ολιγόλεπτη αλλαγή...κατεύθυνσης στην οδό Δασκαλογιάννη στις 9.30 το πρωί! Για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του κρουαζιερόπλοιου που βρίσκεται ανοικτά του λιμανιού η Δασκαλογιάννη έγινε για λίγα...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα