Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Συμμετοχή Άννας Διαμαντοπούλου στο Συμβούλιο Υπουργών Εργασίας της ΕΕ

Η πρώην Ευρωπαία Επίτροπος Άννα Διαμαντοπούλου συμμετείχε χθες στο Συμβούλιο των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Προστασίας Καταναλωτή των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως Πρόεδρος της Υψηλού Επιπέδου Επιτροπής της ΕΕ για το μέλλον του κοινωνικού κράτους.

Η Άννα Διαμαντοπούλου παρουσίασε το ρόλο και τον σκοπό της Επιτροπής και συζήτησε με τους αρμοδίους Υπουργούς των 27 κρατών-μελών της ΕΕ μια σειρά από ζητήματα που άπτονται των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει το κοινωνικό κράτος στην νέα εποχή.

Μεταξύ άλλων, η κυρία Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι η δυναμικότητα των μεγάλων τάσεων της εποχής, όπως οι δημογραφικές αλλαγές, οι μεταβολές στα περιβάλλοντα εργασίας και οι νέες προκλήσεις που φέρει η παγκοσμιοποίηση, επηρεάζουν την ικανότητα των κρατών να δημιουργήσουν βιώσιμα και αποτελεσματικά πλαίσια κοινωνικής προστασίας. «Συνεπώς, είναι ανάγκη να σκεφτούμε καινοτόμα. Να προχωρήσουμε σε νέες προσεγγίσεις και να σχεδιάσουμε πολιτικές που θα αναχαιτίσουν τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των τάσεων αυτών, στο κοινωνικό κράτος».

Όπως εξήγησε η Πρόεδρος της Επιτροπής, οι καθοριστικές αλλαγές που επιφέρουν τα παραπάνω φαινόμενα κάνουν τη σημασία του έργου της, πιο κρίσιμη από ποτέ.

Η Άννα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε εκτενώς στις μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ΕΕ. Συγκεκριμένα:

• Ο ενεργός εργασιακά πληθυσμός της Ευρώπης (18-64 ετών) αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 18% έως το 2070, φτάνοντας στα 220 εκατομμύρια από 265 εκατ. που ήταν το 2019.
• 18,5% των πολιτών ηλικίας άνω των 65 ετών βρίσκονταν, το 2018, στο όριο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού. Παράλληλα, η αύξηση του απόλυτου αριθμού των ανθρώπων που κινδυνεύουν να βρεθούν στο όριο της φτώχειας είναι πλέον απτό ενδεχόμενο.
• Το 2020, περίπου το 40% των εργαζομένων στην ΕΕ δεν απολάμβαναν τυπικό καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Μάλιστα, σε 6 κράτη-μέλη, το σχετικό ποσοστό υπερβαίνει το 45%(μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα).
• Η ενεργειακή φτώχεια είναι ήδη σημαντική πρόκληση για την ΕΕ, με το 7% του πληθυσμού, δηλαδή 30 εκατ. πολίτες, να μην έχει τη δυνατότητα επαρκούς θέρμανσης.
• Λόγω της πανδημίας, οι δαπάνες για την κοινωνική προστασία, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, αυξήθηκαν από 27,6% το 2019 σε 31,2% το 2020. Η αύξηση αυτή συντέλεσε στη μείωση του ΑΕΠ το 2020, λόγω της ύφεσης.

Αναφερόμενη στην πανδημία, η κυρία Διαμαντοπούλου εξήγησε ότι τα υφιστάμενα συστήματα κοινωνικής προστασίας και ένταξης πέτυχαν να περιορίσουν τις εργασιακές και κοινωνικές της συνέπειες, τονίζοντας ότι «ως Ευρωπαίοι, είμαστε περήφανοι για αυτό». «Θα πρέπει, ωστόσο, να υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι η αύξηση των κοινωνικών δαπανών από το 2019 στο 2020 ήταν άνευ προηγουμένου, αγγίζοντας το 8%. Το ζήτημα είναι, λοιπόν, με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε παρόμοιες πρακτικές και μηχανισμούς στο μέλλον, λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψιν το υψηλό τους κόστος και την ανάγκη βιώσιμης χρηματοδότησής τους», συμπλήρωσε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Τουρίστες… βούτηξαν στα νερά του ενετικού λιμανιού των Χανίων (φωτ.)

Τις βουτιές τους στο ενετικό λιμάνι των Χανίων αποφάσισε να απολαύσει μια παρέα τουριστών το βράδυ της Τετάρτης! Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες μια παρέα...

Χανια: Ριζίτικα στο Ενετικό Λιμάνι

  Με ριζίτικα αντήχησε το Ενετικό Λιμάνι το βράδυ της Τρίτης στα πλαίσια της “Παραδοσιακής στράτας”. Μέλη της “Ομοσπονδίας Συλλόγων και Φορέων Ριζίτικου Τραγουδιού” ξεκίνησαν από...

Παρανομίες δίχως τέλος στα Τοπόλια

Nέα καταγγελία για παράνομες επιχωματώσεις ρυακιών στην ευρύτερη περιοχή των Τοπολίων, αυτή τη φορά στον Άι κυρ Γιάννη Κισσάμου από κατοίκους της περιοχής. Σε ανακοινώσεις...

Στο νοσοκομείο Χανίων παιδάκι 4 ετών που έπεσε από μεγάλο ύψος

Στο νοσοκομείο Χανίων μεταφέρθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης παιδάκι που έπεσε από μεγάλο ύψος ( από μπαλκόνι) στα Χανιά. Το αγοράκι 4 ετών υποβλήθηκε σε...

Τα Χανιά δεν «έβγαλαν» Σουμπερίτες

Ιστορικό ντοκιμαντέρ που έχει προβληθεί κατ’ επανάληψη από την Cosmote tv και αναφέρεται στη ζωή και δράση ενός από τους ευάριθμους και ηρωικούς καπεταναίους...

Αποκαλύπτεται ο ναός της Αρτέμιδος στην ακρόπολη των Φαλασάρνων

» Ξεκίνησε νέα αρχαιολογική ανασκαφή Έπιασε… δουλειά η αρχαιολογική σκαπάνη για την αποκάλυψη του ναού της Αρτέμιδος στην ακρόπολη των Φαλασάρνων! Η επίσημη τελετή...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα