Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Σύμφωνο συνεργασίας για την ίδρυση μουσείου στις Αρχάνες

Σύμφωνο – μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή και λειτουργία Μουσείου στις Αρχάνες του Δήμου Αρχανών Αστερούσιων υπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος του ομώνυμου Δήμου Μανόλης Κοκοσάλης.

Όπως σημειώνει η σχετική ανακοίνωση για το νέο Μουσείο, θα αντικαταστήσει την από δεκαετίες υφιστάμενη Αρχαιολογική συλλογή που ιδρύθηκε από το ζεύγος των Αρχαιολόγων, Γιάννη και Έφης Σακελλαράκη, ενώ όπως αναφέρεται «το νέο Μουσείο θα στεγαστεί στο Παλαιό κτίριο-εμφιαλωτήριο του πρώην Συνεταιρισμού Αρχανών το οποίο θα παραχωρήσει ο Δήμος στο Υπουργείο Πολιτισμού για τον σκοπό αυτό. Για την κατασκευή του Μουσείου, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας, ο Δήμος και το Υπουργείο θα συνεργαστούν για την ανάθεση- σύνταξης των μελετών, ενώ την χρηματοδότηση του κόστους τους θα αναλάβουν από κοινού η Περιφέρεια Κρήτης και το Υπουργείο Πολιτισμού. Στο διαμορφωμένο χώρο του νέου Μουσείου θα στεγαστούν τα εκατοντάδες ευρήματα από τις παλιές ανασκαφές των Αρχανών, αλλά και όσα προκύπτουν από τις συνεχιζόμενες έρευνες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, και της επίτιμης Εφόρου Αρχαιοτήτων Έφης Σαπουνά -Σακελλαράκη, η οποία επανεκκίνησε την ανασκαφή του Ανακτόρου στην Τουρκογειτονιά των Αρχανών. Το Μουσείο θα εξυπηρετήσει επιπλέον τις ανάγκες φύλαξης των αρχαιοτήτων της ευρύτερης περιοχής, της συντήρησης, της επιστημονικής μελέτης, καθώς και εκπαιδευτικούς σκοπούς».

Η υποψήφια βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Μάγκυ Αρσενίδη – Μανουσέλη μιλά
για την κάθοδό της στις εκλογές

Σημειώνεται επίσης πως οι τρεις συμβαλλόμενοι που υπέγραψαν το μνημόνιο, η Υπουργός, ο Περιφερειάρχης, και ο Δήμαρχος σε δηλώσεις τους επεσήμαναν «την σημαντικότητα του υπό δημιουργία έργου το οποίο έρχεται να καλύψει υπαρκτές ανάγκες της περιοχής, η οποία ως γνωστόν ερευνάται συστηματικά επί πολλές δεκαετίες και έχει ήδη αποδώσει σπουδαίο Αρχαιολογικό πλούτο. Ο Αρχαιολογικός αυτός πλούτος, πρόσθεσαν, ήρθε η ώρα να τύχει της οφειλόμενης κρατικής μέριμνας και να αποδοθεί, μέσα από το νέο αρχαιολογικό Μουσείο, στους πολίτες της Κρήτης, της Ελλάδος και στους ξένους επισκέπτες. Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος Αρχανών – Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης ευχαρίστησαν την υπουργό Λίνα Μενδώνη για τη συνεργασία τονίζοντας ότι, η υλοποίηση του έργου, θα είναι κιβωτός πολιτισμού που παράλληλα θα συμβάλλει στην Παιδεία, στην Εκπαίδευση, στην τοπική ανάπτυξη και οικονομία, αφού θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών από όλη την Κρήτη, την Ελλάδα και το εξωτερικό».

Ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων της Ελληνικής Λύσης παρουσιάζει τις απόψεις του
εν όψει των εθνικών εκλογών

Τέλος, γίνεται αναφορά στην υπογραφή του συμφώνου-μνημονίου συνεργασίας, η οποία έγινε στο ιστορικό κτήριο του παλαιού εκπαιδευτηρίου στις Αρχάνες, παρόντων, του Προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου Μάνθου Πολιτάκη, του Αντιδημάρχου -υπεύθυνου για την Δημοτική Κοινότητα Αρχανών Μιχάλη Δακανάλη, του Δ/ντή της Διαχειριστικής Αρχής του Υπ. Πολιτισμού Γιάννη Μυλωνά, της Δ/ντριας της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης Μαρίας Κασωτάκη, του Ειδικού συμβούλου του Περιφερειάρχη Κρήτης, Αρχαιολόγου Γιώργου Τζωράκη, του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Μύρωνα Χιλετζάκη, του Δημοτικού Συμβούλου- Προέδρου ΟΚΑΠ Γιάννη Τζαγκαράκη, του Μανόλη Σημαντηράκη Προϊσταμένου Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών & Περιβάλλοντος Δήμου και της Δικηγόρου, συνεργάτιδας του Δήμου Κέλλης Γαρεφαλάκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα