Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Συλλογική έκθεση φωτογραφίας στην κατάληψη Rosa Nera

Εκθεση αφιερωμένη στον εργάτη Γιάννη Ταμτάκο ξεκινά σήμερα έως και τις 14 Μαίου, στην Κατάληψη Rosa Nera. Πρόκειται για την ομαδική έκθεση φωτογραφίας “Χερομάχοι” από τον Κύκλο Φωτογραφίας “Μαύρο Ρόδο”, ενώ στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί την 1η Μάη και η εκδήλωση “Το εργατικό κίνημα στον ελλαδικό χώρο στις αρχές του 20ου αιώνα και η εξέγερση του Μάη του 1936”.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση «όταν κάποιος σου λέει ότι πλούτισε με σκληρή δουλειά, ρώτησέ τον: «τίνος;».

Στην ομαδική έκθεση οι εικόνες αποτυπώνουν με ευαισθησία αλλά και ρεαλισμό όψεις της χειρωνακτικής εργασίας και των καταγωγών της, τον μόχθο και τον καθημερινό αγώνα των χερομάχων.

Η φωτογραφία δεν έχει πρωτότυπο και είναι πάντα ένα αντίγραφο.

Είναι πάντα ένα ίχνος, ένα ίχνος ζωής.

Ειδικά όταν μιλάμε για τέχνη και ακόμα ειδικότερα για φωτογραφία, που αν και «εύκολη» δεν παύει να είναι «πολύπλοκη», ο ενδιαφερόμενος πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει με τον εαυτό του τι επιδιώκει, γιατί επέλεξε αυτή την απασχόληση, ποιες είναι οι προτεραιότητες του, τι αναζητά, τι θαυμάζει και σε τι ελπίζει.

Η κάθε φωτογραφία εκφράζει τον φωτογράφο, τις απόψεις του για την ζωή, την κοινωνία, τους πολιτικούς αγώνες. Ο φωτογράφος, που τάσσεται με την ριζοσπαστική πλευρά της ιστορίας, δεν γίνεται να μην παρατηρεί αυτούς που παράγουν τον πλούτο, τους εργάτες και τις εργάτριες.

Σύμφωνα με τον φωτογράφο Garry Winogrand, η φωτογραφία έχει σχεδιαστεί για να περιγράφει με ακρίβεια ένα κομμάτι χρόνου και ένα κομμάτι χώρου, άρα είναι πάντοτε ένα κομμάτι αλήθειας.

Έναρξη – Παρουσίαση:
Πέμπτη 27 Απρίλη 2023, 19:00
στην Κατάληψη ROSA NERA
Λόφος Καστέλι, Παλιό Λιμάνι, Χανιά
Διάρκεια έκθεσης: 27 Απρίλη έως 14 Μάη 2023
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 19:00-22:00

* η έκθεση είναι αφιερωμένη στον αγωνιστή εργάτη Γιάννη Ταμτάκο, ενός από τους συλληφθέντες πρωτεργάτες του Μάη του ΄36. Την 1η Μάη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων θα γίνει συζήτηση για το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα των αρχών του 20ου, με έμφαση στα γεγονότα της εργατικής εξέγερσης του Μάη του 1936 στην Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα προβληθεί το ημίωρο ντοκιμαντέρ “ΜΑΥΡΟ ΚΟΚΚΙΝΟ” (2001, 30 min), όπου ο Γιάννης Ταμτάκος αφηγείται την περιπετειώδη του πορεία στα ταραγμένα χρόνια του πρώτου μισού του 20ου αιώνα».

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μιλά εν όψει των εθνικών εκλογών


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα