Κυριακή, 1 Νοεμβρίου, 2020

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την εκκένωση της κατάληψης “Ρόζα Νέρα” (φωτ.)

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την εκκένωση της κατάληψης “Ρόζα Νέρα” από την πρώην Μεραρχία στο Λόφο Καστέλι πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης.

Άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, υποστηρικτές και αλληλέγγυοι της κατάληψης συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Αγοράς και πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο Ενετικό Λιμάνι, όπου για λίγα λεπτά σταμάτησαν κάτω από τον Λόφο Καστέλι φωνάζοντας συνθήματα υπερ της κατάληψης. Η πορεία ολοκληρώθηκε ειρηνικά στην Σπλάντζια.

 

Η επόμενη μέρα για τα κτήρια στον Λόφο Καστέλι στο podcast των “Χ.ν.”

 

Να σημειωθεί ότι στη Δημοτική Αγορά είχε παραταχθεί διμοιρία των ΜΑΤ που στη συνέχεια αποχώρησε αλλά στην οδό Αγ. Μάρκου έξω από την είσοδο της κατάληψης και σε διάφορα σημεία της πόρεις παραμένουν άνδρες των ΤΑΕ για περιφρούρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες υποστηρικτές και αλληλέγγυοι της κατάληψης πραγματοποίησαν το απόγευμα νέα συνέλευση για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους ενώ θα πραγματοποιηθεί και νέα συγκέντρωση στις 9 το βράδυ.

Εν τω μεταξύ με ανακοινώσεις τους κόμματα και συλλογικοί φορείς εκφράζουν την αντίθεση τους στην την εκκένωση της κατάληψης “Ρόζα Νέρα” από την πρώην Μεραρχία στο Λόφο Καστέλι.

Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης σε γραπτή δήλωση του επισημαίνει μεταξύ άλλων πως “σήμερα νωρίς το πρωί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με τις ευλογίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη προχώρησαν στην εκκένωση της κατάληψης ROSA NERA στο λόφο Καστέλι στην Παλιά Πόλη των Χανίων. Δεν πέφτει κανείς από τα σύννεφα για την αναμενόμενη εκδικητική αντίδραση μιας κυβερνητικής εξουσίας με βαθειά αντικοινωνική συγκρότηση και συντηρητικά αντανακλαστικά εμφυλιοπολεμικού τύπου, όπως πολλές φορές έχει αποδείξει στο πρόσφατο παρελθόν’.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Χανίων με σχετική ανακοίνωση, εκφράζει ” την έντονη διαμαρτυρία του για την βίαιη επέμβαση των ΜΑΤ στη κατάληψη της Rosa Nera και την αναίτια προσαγωγή των πολιτών  που βρέθηκαν εκεί. Η επίδειξη αυτή του ωμού αυταρχισμού ήρθε ως συνέχεια της απόφασης της πρυτανείας να παραταθεί η σύμβαση με την εταιρία που θέλει να μετατρέψει το ιστορικό κτήριο της 5ης Μεραρχίας σε ξενοδοχείο”.

Μεταξύ άλλων ζητά να “αποσυρθούν όλες οι δυνάμεις της αστυνομίας από τον λόφο Καστέλλι, να αφεθούν όλοι οι προσαχθέντες ελεύθεροι χωρίς διακρίσεις και κατηγορίες, να ενεργοποιηθεί ο Δήμος , οι φορείς και οι πολίτες των Χανίων στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των κοινωνικών δικαιωμάτων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με την αποτροπή ,πρώτα απ’όλα , τουριστικοποίησης του κτηρίου”.

Η Τ.Ε Χανίων του ΚΚΕ σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι μεταξύ άλλων ότι η ” επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στα κτίρια του  Πολυτεχνείου Κρήτης στον λόφο Καστέλι και η βίαιη εκκένωση τους, πράξη που είναι καταδικαστέα, συνδέεται με ενέργειες αξιοποίησής τους που ΔΕΝ αφορούν τα συμφέροντα της πολυτεχνικής κοινότητας και των φοιτητών, αλλά την επιχειρηματική τους χρήση, όπως την εκμίσθωσή τους για την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας. Επιβεβαίωση των παραπάνω είναι και η δήλωση του υπουργού ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, ότι μετά την εκκένωση των κτιρίων, η επένδυση θα προχωρήσει.

Είναι προκλητικό το γεγονός ότι αντί να δοθεί λύση σε χρόνια προβλήματα που έχουν κατ’ επανάληψη επισημανθεί και από το φοιτητικό κίνημα, όπως η έλλειψη εστιών και τα προβλήματα που αφορούν γενικότερα τη φοιτητική μέριμνα ή όπως η λήψη μέτρων προστασίας από την πανδημία, η προτεραιότητα των πρυτανικών αρχών και της κυβέρνησης είναι η παραπέρα ιδιωτικοποίηση και προώθηση της επιχειρηματικής δράσης του ιδρύματος, συνεχίζοντας ουσιαστικά στον ίδιο δρόμο που ακολούθησαν η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι παλαιότερες”.

Η Ανυπόταχτη Κρήτη αναφέρει μεταξύ άλλων για την εκκένωση της κατάληψης Rosa Ner ότι η κυβέρνηση ακολουθεί ” την πεπατημένη των εκκενώσεων που υλοποιούνται ανά την Ελλάδα, και υλοποιήθηκαν τόσο από τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Σε ανύποπτο χρόνο, τεράστιες μάζες δυνάμεων καταστολής ξεχύνονται στους δρόμους, διακόπτουν την κυκλοφορία και δεν επιτρέπουν σε κανέναν και καμία τη διέλευση, επαναφέροντας δυστοπικές εικόνες της Χούντας. Η εικόνα με δεκάδες άντρες των ΜΑΤ, να λυμαίνονται την Παλιά Πόλη των Χανίων είναι μια εικόνα που προσβάλλει όχι μόνο την αισθητική μας, αλλά και την αξιοπρέπεια μας. Η Rosa Nera δεν είναι απλά μία κατάληψη στέγης. Η κατάληψη της Rosa Nera αποτελούσε, αποτελεί και θ’ αποτελεί ενεργό κομμάτι του κινήματος της κοινωνίας των Χανίων”.

Με ανακοίνωση του το Κοινωνικό Στέκι- Στέκι Μεταναστών εκφράζει την αλληλεγγύη του στην Κατάληψη “Ρόζα Νέρα”. Στην ανακοίνωση με τίτλο: “16 χρόνια αυτοοργάνωσης και αγώνα δε χωράνε στις κλίνες των πολυτελών σας ξενοδοχείων” κάνει λόγο μεταξύ άλλων για « μετατροπή της τελευταίας ελεύθερης πλατείας της παλιάς πόλης σε τουριστικό θέρετρο. Η κυβέρνηση λειτουργεί ως εντολοδόχος της εταιρείας Belvedere, η οποία έχει μισθώσει το εν λόγω ακίνητο για ιδιωτική χρήση (δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου). Η εταιρεία, όπως διαβάσαμε προ λίγων ημερών απειλεί πως θα αποσυρθεί από την «αξιοποίηση» αν δεν εκκενωθεί ο χώρος από τους καταληψίες. Το μπαλάκι τώρα πέφτει στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, το οποίο καλείται να αναδιαμορφώσει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Στο τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο που τέθηκε το ζήτημα του λόφου Καστέλι, θυμόμαστε πως όλες οι δημοτικές παρατάξεις είχαν σταθεί –προς τιμή τους- ενάντια στην ξενοδοχοποίηση. Αναμένουμε τη στάση τους στην παρούσα συγκυρία υπο την απειλή των επιχειρηματιών».

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες