Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Στροβλές

Στην επαρχία Σελίνου του νομού Χανίων και σε μια θαυμάσια τοποθεσία με άφθονο πράσινο και πολλά νερά προβάλλει την ύπαρξή του ένα γραφικό και αξιόλογο χωριό, οι Στροβλές. Βρίσκεται σε απόσταση 55 χλμ. νοτιοδυτικά από τα Χανιά και σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είχε 117 κατοίκους.
Oι Στροβλές μέχρι το 1998 ήταν έδρα ομώνυμης κοινότητας και από το 1999 έως το 2010 ήταν ένα από τα 23 χωριά του Δήμου Ινναχωρίου.
Από το έτος 2011 ανήκει στον Δήμο Κισσάμου.
Κύρια προϊόντα που παράγονται στην περιοχή του χωριού είναι το λάδι, τα κάστανα, τα σταφύλια και το κρασί. Η κτηνοτροφία, εδώ, είναι πολύ αναπτυγμένη.
Στο χωριό βρίσκεται η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού με υπέροχες τοιχογραφίες.
Κάθε χρόνο, στις 27 Ιουλίου, εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρα και Ιαματικού Παντελεήμονα, γίνεται στις Στροβλές μεγάλο πανηγύρι.
Οι Στροβλές είναι σχετικά παλιό χωριό. Αναφέρεται και στις απογραφές των Ενετών. Το 1834 (περίοδος Αιγυπτιακής κατοχής) οι Στροβλές ήταν στην πλειοψηφία τουρκοκρατούμενο χωριό, αφού είχε 50 μωαμεθανικές οικογένειες και έξι (6) μόνο χριστιανικές. Στην απογραφή όμως του 1881, το σελινιώτικο χωριό ανήκε στον Δήμο Καντάνου) οι χριστιανοί κάτοικοι ήσαν 122 και οι μωαμεθανοί 65. Ως προς τις οικογένειες, οι χριστιανικές ήσαν 26 και 9 οι τουρκικές.

Βιβλιογραφία:
– Ν. Σταυράκη, Στατιστική του πληθ. της Κρήτης
– Ρ. Πάσλεϋ, Ταξίδια στην Κρήτη (μετ. Δ. Γόντικα)
– Σ. Σπανάκη, ΚΡΗΤΗ (τ. Β’)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα