Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

#stop Rescide.

Και κάπως έτσι, με έναν τρόπο βίαιο, αποτρόπαιο, αδύνατο σχεδόν να το συλλάβει ο νους, φτάσαμε να μιλάμε για «femicide», δολοφονία γυναικών, γυναικοκτονία!

Για πολλούς η χρήση του όρου αναγκαία, προκειμένου να τονιστεί η πρόσφατη (;), παράλογη εκτόξευση της βίας απέναντι σ’ αυτό που φαίνεται, εκ των πραγμάτων, να παραμένει το αδύναμο φύλο.

Για κάποιους άλλους, η εισαγωγή του όρου προβάλλει προβληματική. Τι γίνεται, όταν μια γυναίκα φονεύεται από ένα άλλο θήλυ; Και ο όρος «homicide»; Ανθρωποκτονία; Θα αναφέρεται πλέον μόνο στη δολοφονία ανδρών, με θύτες άλλους άρρενες ή και γυναίκες φυσικά; Και από πότε, οι γυναίκες έπαψαν -και πάλι- να συγκαταλέγονται ανάμεσα στους homines, στο γένος των ανθρώπων…;

Συνειρμικά, ο νους ξεστρατίζει στα μαθητικά χρόνια, στους Λατίνους και στο διαβόητο «res femina». Το πράγμα γυναίκα!

Σκέφτομαι, μήπως τελικά, για όσους καταλήγουν, είτε πρόκειται για άνδρες είτε για γυναίκες, στον φόνο, μήπως και ο άλλος παύει να είναι ένα ισότιμο ανθρώπινο υποκείμενο, με ψυχή, συναίσθημα και εγγενή, αυταπόδειχτη αξία, αλλά μετατρέπεται σε ένα αντικείμενο, ένα res, ένα πράγμα που τους είναι πλέον ενοχλητικό, δυσάρεστο ή και απλά πλέον αχρείαστο, περιττό.

Ή ίσως πάλι οι ίδιοι -για τον όποιο λόγο, προσωρινά ή μόνιμα- να έχουν μετατραπεί σε ψυχρά res, χωρίς συμπόνια, ενσυναίσθηση, θνητή ζεστασιά και αγάπη!

Ας μην επιτρέπουμε λοιπόν άλλο στον εαυτό μας, γένους θηλυκού ή αρσενικού, να μετατρεπόμαστε σε res, σε αντικείμενα, είτε ως θύματα, είτε ως θύτες…

 

1 Comment

  1. Με το πολύ λιτό, καλογραμμένο και μεστό κοινωνικών αληθειών – κοινωνικής πραγματικότητας κι εμπεριστατωμένο άρθρο της, η αγαπητή κι έξοχη φιλόλογος συμπολίτισσα μας Γιούλα Κανιτσάκη μοιράστηκε, για μια φορά ακόμη, αφειδώλευτα μαζί μας λιτές αλλά συγκλονιστικές απόψεις κι αλήθειες της κοινωνικής -παλαιόθεν- πολυπλοκότητας, σίγουρα αντανάκλαση του θαυμάσιου κι αληθινού ανθρώπινου προσώπου της. Τα θερμά μας συγχαρητήρια είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε: Συνακόλουθα, ας δεχθεί και τις ευχαριστίες και την απλή φιλική μας αγάπη.
    Γιώργος Καραγεωργίου, συντ/χος νομικός, κοινωνιολόγος Χανιά.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα