Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Στον δρόμο που χάραξε ο Παππούς!

«Στον Τζιτζιφέ ‘χουν μάζωξη, συνάθροιση μεγάλη/ καλωσορίζουν τη χρονιά οι Αποκορωνιώτες…».
Γι’ άλλη μια χρονιά βρεθήκαμε στον Τζιτζιφέ του ριζίτικου και συγκεκριμένα στο “Ριζίτικο” του Τζιτζιφέ οι Αποκορωνιώτες, το βράδυ το προπερασμένου Σαββάτου 8 του Φλεβάρη. Στην καθιερωμένη συνεστίαση της πίστης, της αγάπης και της ελπίδας που διοργάνωσε, όπως πάντα το Κοινωφελές Ίδρυμα, που εν σοφία εποίησε στη μνήμη της μητέρας του, ο εκ Νεροχωρίου ορμώμενος Aγιος Ειρηναίος Γαλανάκης ο Χριστιανός, και στο οποίο συστεγάζεται το μοναδικό στο είδος του Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου που ίδρυσε ο Τζιτζιφιανός από πατέρα ιδρυτής των “Χανιώτικων νέων” Γιάννης Γαρεδάκης. Για την κοπή της βασιλόπιτας της χρονιάς που άρχισε. Για ν’ ακουμπήσομε τα μάτια μας, ώρα χειμωνιάτικου δειλινού, στη Μαδάρα και να πάρουμε δυνάμεις για τη συνέχεια. Για να αναστοχαστούμε τον εξ’ αδιανεμήτου πλούτο μας. Για να λειτουργήσομε και να λειτουργηθούμε το και στο “εμείς” της πάλαι ποτέ ένδοξης επαρχίας μας που είναι πια ένας δυναμικός δήμος. Και βέβαια για να στηρίξουμε οικονομικά το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” και να δώσουμε κουράγιο στους ανθρώπους που το υπηρετούν [τον Μάρκο, τη Δήμητρα, την Χριστίνα, τη Στέλλα, τη Νεκταρία, τον Λευτέρη και τον Ανδρέα (του Ινστιτούτου)] για τη συνέχεια. Τιμή για μένα ο ρόλος του συντονιστή της εκδήλωσης, για δεύτερη συνεχή χρονιά.

«Το Κοινωφελές Ιδρυμα “Αγία Σοφία” συνεχίζει το έργο της προσφοράς στον Αποκόρωνα με εκδηλώσεις και κοινωνικές δράσεις, βαδίζοντας στον δρόμο που χάραξε ο ιδρυτής του, αείμνηστος μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης». Τα που είπε αρχίζοντας τον χαιρετισμό του, που έγινε πριν από την ευλογία της βασιλόπιτας, ο διευθυντής του Ιδρύματος παπά – Μιχάλης Βλαβογιλάκης. «Μπόρεσα, όμως, τουλάχιστον να οπλίσω την ψυχή μου στη δυστυχία. Οι μόνες περιπτώσεις που θα μπορούσα να θεωρήσω τον εαυτό μου ευτυχισμένο είναι εκείνες που άφησα την ομορφιά της ψυχής μου να σκεπάσει τις στερήσεις της ζωής μου. Μα κι αυτήν την ομορφιά και τη γαλήνη που ‘χω μαζέψει μέσα μου, μόνο ο Θεός γνωρίζει με πόσους κόπους την ξαγόρασα και πόσα δάκρυα μου κοστίζει. Κι ο αγώνας συνεχίζεται». Σ’ αυτό το κείμενο του Παππού στήριζε τον δικό του χαιρετισμό ο αγαπητός σε όλους μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός Παπαγιαννάκης, που έγινε αμέσως μετά την ευλογία της βασιλόπιτας. Ωσεί παρών και σ’ αυτήν τη σύναξη ο Αγιος στη λαϊκή συνείδηση Νεροχωριανός Δεσπότης.

Αλληλεγγύη σημαίνει να προσφέρεις χέρι βοηθείας σε όποιον το έχει ανάγκη. Δεν είναι μια εκδήλωση οίκτου προς τον αδύνατο, αλλά η έκφραση της ανάγκης του ανθρώπου για ενότητα με τους συνανθρώπους. Προσφέρει στον πάσχοντα την αγάπη, την αυτάρκεια, την αξιοπρέπεια, την πίστη στον εαυτό του, την ελπίδα για τη ζωή και παράλληλα καλλιεργεί και εμπεδώνει την δικαιοσύνη. Δεν είναι, όμως, στήριξη μόνο με λόγια. Επιβάλλεται να εκδηλώνεται με πράξεις, είτε από φορείς για να έχουν λόγο ύπαρξης, είτε από άτομα για να εκπληρώνουν την έννοια του ανθρώπου. «Η καρδιά του ανθρώπου είναι ένα κουβάρι κάμπιες – φύσηξε, Χριστέ μου, να γίνουν πεταλούδες», έχει γράψει ο Νίκος Καζαντζάκης». Ενα ακόμα απόσπασμα από τον χαιρετισμό του παπά – Μιχάλη, στον οποίο αναφέρθηκε στα που έγιναν τη χρονιά που πέρασε και στα που προγραμματίζονται να γίνουν, για να κλείσει μ’ ευχαριστίες – πολλοί εκείνοι που στήριξαν και στηρίζουν το έργο το Ιδρύματος και ιδιαίτερα το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι” που συμπληρώνει εφέτος 24 χρόνια ζωής και εξυπηρετεί 158 άτομα, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα άτομα που εξυπηρετήθηκαν για μικρό χρονικό διάστημα.

Τον… χορό των χαιρετισμών μετά τον Μητροπολίτη Δαμασκηνό, συνέχισαν, στην καθιερωμένη διαδικασία κοπής και διανομής της βασιλόπιτας, οι εκπρόσωποι αρχών και φορέων με πρώτο τον δήμαρχο Αποκορώνου Χαράλαμπο Κουκιανάκη. Πολλοί αυτοί που έδωσαν το “παρών” και χαιρέτισαν. Συγκεκριμένα: Οι βουλευτές Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη και Μανούσος Βολουδάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, ο γεν. διευθυντής του Ιδρύματος “Ελ. Βενιζέλος” Νίκος Παπαδάκης, που ειρήσθω εν παρόδω έδωσε ένα πορτρέτο του εθνάρχη στον ιδιοκτήτη του “Ριζίτικου” Νεκτάριο Πατσουράκη, οι πρώην βουλευτές Σήφης Μιχελογιάννης, Κυριάκος Βιρβιδάκης και Βάλια Βαγιωνάκη, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου Γιάννης Γαρεδάκης (χαιρέτισε ο Αντώνης Σκαμνάκης), ο πρόεδρος της ΕΤΑΝΑΠ Μανόλης Αποστολάκης, η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αποκορώνου Αργυρώ Μπενάκη και ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Δήμου Αποκορώνου Σταμάτης Σγουράκης. Ευχές για καλή και δημιουργική χρονιά απ’ όλους. Στον δρόμο που χάραξε ο Παππούς και για το Ιδρυμα, το οποίο τη δεκαετία του 1990 έκανε Κέντρο Αναφοράς, το Διοικητικό Συμβούλιο με προεξάρχοντα τον και νυν αντιπρόεδρό του Νίκο Παπαδάκη.

«Ομορφε Αποκόρωνα ποιος θα σου βρει ψεγάδι/ στο φως του ήλιου δεν μπορεί να βρει κανείς σκοτάδι…» Σιγά που δεν θα τραγουδούσε κι αυτή τη μαντινάδα ο Γαβαλοχωριανός λυράρης Γιώργης Γαλάνης, που μαζί με τον λαγουτιέρη του (επίσης απ’ τον “Χαρίλαο”) Γιάννη Κατάκη, πλαισίωσαν μουσικά τη συνεστίαση!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα