Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023

Στον “αέρα” η συγκομιδή του ελαιοκάρπου εξαιτίας έλλειψης εργατών γης

Εργάτες ψάχνουν… εργάτες δεν βρίσκουν για την ελαιοσυγκομιδή οι παραγωγοί των Χανίων. Ο μεγάλος όγκος της φετινής παραγωγής και το πρώιμο μάζεμα που απαιτείται για αρκετές περιοχές έχει προκαλέσει την κινητοποίηση των παραγωγών που αναζητούν χωρίς επιτυχία αγρεργάτες.

«Aπό άποψη βεντέμας, η φετινή παραγωγή θα σπάσει κάθε ρεκόρ ειδικά στη παραλιακή ζώνη. Ήδη οι παραγωγοί βιολογικού λαδιού ετοιμάζονται να βγουν στα χωράφια αλλά η έλλειψη εργατικού προσωπικού είναι τεράστιο το πρόβλημα» δηλώνει στα “Χ.ν.” ο κ. Γιώργος Μοτάκης πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παλαιών Ρουμάτων.
Τόσο στα ορεινά όσο και στα πεδινά ο αριθμός των οικονομικών μεταναστών που μπορούν να εργαστούν στο μάζεμα είναι μικρός για να καλύψεις τις ανάγκες. «Όπως φαίνεται τουρισμός πάει μέχρι τέλος Οκτώβρη – αρχές Νοέμβρη και πολλοί περιμένουν να κλείσουν τα ξενοδοχεία για να πάνε στις αγροτικές δουλειές. Όμως η ελαιοκομική περίοδος έχει αλλάξει, παλαιότερα οι παραγωγοί έβγαιναν μετά τις 10 Νοέμβρη τώρα οι συνθήκες και οι απαιτήσεις είναι διαφορετικές πρέπει το μάζεμα να γίνει νωρίτερα» λέει ο κ. Μοτάκης.
Ο ίδιος επιρρίπτει τη βασική ευθύνη στην πολιτεία. «Από τον περασμένο Μάιο φωνάζουμε για την έλλειψη εργατικών χεριών αλλά αποτέλεσμα “μηδέν”! Που είναι οι βουλευτές οι κυβερνητικοί να για να λύσουν το θέμα; Δυστυχώς θα χαθούν χρήματα (γιατί υπάρχει μια σταδιακή αύξηση της τιμής του ελαιολάδου και μεγάλη παραγωγή) , γιατί δεν θα μαζευτούν έγκαιρα οι ελιές. Επίσης θέλουμε εργάτες γης που να έχουν κάποια εξειδίκευση . Δεν μπορείς να φέρεις ανθρώπους που δεν έχουν δει την ελιά, πρέπει να είναι εργάτες γης που να ξέρουν τη δουλειά ώστε να πληρώνονται επαρκώς και να ζουν και σε αξιοπρεπείς συνθήκες ώστε να έλθουν και του χρόνου. Το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό» δηλώνει.

ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ

Σε ότι έχει να κάνει με τη δακοκτονία το πρόβλημα είναι πολύ έντονο και έχει οδηγήσει πολλούς παραγωγούς σε μαζικές καλύψεις. «Ο αριθμός των εντόμων ήταν στα ύψη, και το κακό ήταν πως οι ψεκασμοί έγιναν με ένα μόνο φάρμακο κάτι απαράδεκτο! Έπρεπε να γίνεται εναλλαγή στις δραστικές ουσίες και οι ψεκασμοί να γίνονται πιο σύντομα! Δεν πήγε καθόλου καλά η δακοκτονία, οι πληθυσμοί είναι ανεξέλεγκτοι και το πρόβλημα θα φανεί στην πορεία. Εύχομαι μόνο να μην έχουμε τις εξελίξεις του 2019 » είπε ο κ. Μοτάκης
Σύμφωνα με τον κ. Μοτάκη «η Περιφέρεια “έριξε το μπαλάκι” στους παραγωγούς λέγοντας τους κάντε και εσείς κάτι, ωθώντας τους προς τις καλύψεις, χωρίς να ξέρουμε τι δραστικές ουσίες χρησιμοποίησαν και σε αυτό ευθύνονται και τα καταστήματα που πουλάνε φυτοφάρμακα. Εύχομαι να μην έχουμε υποβάθμιση της ποιότητας όπως πριν από 3 χρόνια. Το σημαντικό είναι να πείσουμε τον παραγωγό πως η δακοκτονία με δολωματικούς ψεκασμούς είναι η καλύτερη λύση για ποιοτικό ελαιόλαδο, αλλά και για την προστασία της υγείας μας που απειλούν οι εκτεταμένες χρήσεις φυτοφαρμάκων. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η δακοκτονία υποβαθμίστηκε στη συνείδηση του παραγωγού, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε νέες τεχνολογίες και νέα φάρμακα αλλά η βασική λύση είναι οι δολωματικοί ψεκασμοί και η συλλογική δακοκτονία» καταλήγει ο πρόεδρος του Α.Σ. Παλαιών Ρουμάτων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα