Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023

Προβλήματα από τις κακοκαιρίες στο Σέλινο (φωτ. – vid.)

 

Οι πρόσφατες κακοκαιρίες άφησαν πολλές ζημιές κυρίως στην ορεινή ενδοχώρα μεταξύ αυτών και της πρώην επαρχίας Σελίνου με τα Τεμένια να είναι οδικώς αποκομμένα από την Κάντανο εξαιτίας μεγάλων καθιζήσεων που υπέστη το οδόστρωμα σε διάφορα σημεία.
Από την πλευρά της Καντάνου ο δρόμος παρέμεινε και χθες κλειστός αμέσως μετά την γειτονιά Βαμβακαδω, ενώ συνεργείο δούλευε με βροχή και ομίχλη για την αποκατάσταση του.
Η κακοκαιρία με τα χιόνια προκάλεσε και άλλες ζημιές στην περιοχή στα μεγάλα ελαιόδεντρα που καρποφορούν τσουνάτες ελιές σπάζοντας πολλούς κλώνους.
Από την χθεσινή μας μετάβαση στην περιοχή καταγράψαμε εικόνες με κατολισθήσεις και λακκούβες όπως και την μεγάλη καθίζηση στο Βαμβακάδω που υποχρεώνει τους μαθητές των Τεμενίων να μεταβαίνουν στα σχολεία της Καντάνου διανύοντας μεγάλη… αναγυρίδα μέσω Αζωγυρέ για Κακοδίκι, Πλεμενιανά και Κάντανο.
Κάτοικοι της περιοχής που ρωτήθηκαν, μας είπαν ότι το χιόνι έφτασε ακόμα και τα 70 εκατοστά στα Πάνω Φλώρια και στα 30 με 50 εκατοστά στις ψηλές γειτονιές της Καντάνου καθ οδόν για το Ανατολικό Σέλινο.
Ζημιές στον κεντρικό δρόμο από Ταυρωνίτη μέχρι Κάντανο συναντήσαμε αμέσως μετά το Συρίλι στην περιοχή που είναι η εκκλησία του Αγίου Χριστοφόρου με κατολισθήσεις από την πλαγιά του βουνού οι οποίες είχαν καθαριστεί όπως και στα περισσότερα σημεία, ενώ πριν από την Κάντανο μηχανήματα έργων καθάριζαν τον κεντρικό δρόμο από νεότερες κατολισθήσεις που είχαν κλείσει το μισό οδόστρωμα.
Ο Χειμωνας δεν τελείωσε και επειδή οι κατολισθήσεις συμβαίνουν σε κάθε κακοκαιρία χρειάζεται μεγάλη προσοχή για όσους οδηγούν επειδή εκτός από τα χιόνια που καλύπτουν τις πέτρες είναι και η ομίχλη που εμποδίζει την ορατότητα.

Σοβαρές ζημιές και σε ελαιόδεντρα της περιοχής

 

Ο κεντρικός δρόμος πριν από την Κάντανο είχε στο μισό ρεύμα πέτρες και λάσπες από κατολισθήσεις.

Σε καφενείο της Καντάνου συναντήσαμε αγρότες κατοίκους της περιοχής.
«Το χιόνι μέσα στην Κάντανο ήταν πάνω από 30 εκατοστά» λέει ο κ. Νικηφόρος για να συνεχίσει επισημαίνοντας ότι «και δυστυχώς έκανε και ζημιές, έσπασε πολλές ελιές τσουνάτες των οποίων ο καρπός μαζεύεται με στρωμένα δίκτυα».

Ο κ. Χαράλαμπος Αντωνακάκης που συναντήσαμε έξω από το σπίτι του σε γειτονιά της Καντάνου μας είπε: «Το ύψος του χιονιού ήταν μεγάλο στη γειτονιά μας και στο δρόμο αλλά ευτυχώς τα μηχανήματα δούλεψαν αμέσως και τον καθάρισαν. Πάθαμε όμως πολλές ζημιές με τις ελιές γιατί είναι ψηλά τα δέντρα και όπως σπάνε τα κλαδιά παρασέρνουν και άλλα χαμηλότερα που σπάνε και αυτά με τόσο βάρος που έχουν από τα χιόνια».

Ο κ. Γιώργος Μαρματάκης κάτοικος Σελίνου υπογραμμίζει: «Η μεγάλη καθίζηση του κεντρικού δρόμου αρχίζει από το τέλος της γειτονιάς Βαμβακάδω αλλά είναι και άλλες μέχρι τα Τεμένια».

Ο κ. Φώτης Κατσιφαράκης από τα Φλώρια μαζί με άλλον ένα χωριανό του μας είπαν: «Στα Φλώρια το χιόνι άρχιζε από μισό μέτρο και στην Πάνω γειτονιά έφτανε τα 70 εκατοστά προκαλώντας μεγάλες ζημιές στα ελαιόδεντρα και στην κτηνοτροφία. Ζημιές πάθαμε και σε πολλά σπίτια από τον παγετό, αλλά ευτυχώς που η κακοκαιρία δεν κράτησε πολλές ημέρες».

Οι εργαζόμενοι στο συνεργείο αποκατάστασης του κεντρικού δρόμου μετά την Κάντανο για τα Τεμενια επεσήμαναν: «Δουλεύουμε κάτω από αντίξοες συνθήκες γιατί οι δρόμοι πρέπει να είναι καθαροί και επισκευασμένοι ώστε να μην υπάρχει κυκλοφοριακό πρόβλημα».

Ο κ. Νίκος στην Κάντανο μας είπε: «Ευτυχώς που η κακοκαιρία δεν κράτησε πολλές ημέρες αλλά και με αυτές τις λίγες οι ζημιές είναι πολλές. Πάμε με τη γυναίκα μου να καθαρίσουμε τα κλαδιά που έχουν σπάσει και πέσει από τα χιόνια».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα