Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

Στο περιφερειακό συμβούλιο η φετινή δακοκτονία

Επερώτηση κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης “Για τη φετινή δακοκτονία και την πορεία υλοποίησής της”, για να συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο.

Όπως αναφέρεται: « Για άλλη μια χρονιά, με ευθύνη της κυβέρνησης και των περιφερειών που αποδέχονται και υλοποιούν την πολιτική για τη δακοκτονία, ακολουθείται η τακτική με την ανάθεση της όλης διαδικασίας σε εργολάβους με κακοπληρωμένους εργαζόμενους, με μπαλώματα, με κουτσουρεμένα κονδύλια, που αφήνει εκτεθειμένους τους μικρούς και μεσαίους ελαιοπαραγωγούς.
Επιπλέον, πάρα την αρνητική εμπειρία από περασμένες χρονιές, οπότε οι ψεκασμοί πραγματοποιήθηκαν πολύ αργότερα από την κατάλληλη περίοδο (στις αρχές Ιούνη), με αποτέλεσμα την καταστροφή της παραγωγής από τις δακοπροσβολές, δεν έχουν ληφθεί ακόμη από την περιφέρεια Κρήτης ουσιαστικά μέτρα για την αποτελεσματική διεξαγωγή της δακοκτονίας, όπως η πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού (τομεάρχες κ.λπ.), πριν ο δάκος «φουντώσει» και έχει ήδη καταστραφεί ο ελαιόκαρπος.
Την ίδια στιγμή η περιφερειακή αρχή έχει αποδεχτεί το μειωμένο κονδύλι των 7.947.300 ευρώ για τη φετινή δακοκτονία. Επιβεβαιώνεται -δυστυχώς- η Λαϊκή Συσπείρωση που προειδοποιούσε ότι τα επιπλέον 2 εκ, που δόθηκαν το 2020 για τη δακοκτονία, δεν ήταν πρόσθετη επιχορήγηση, αλλά με περικοπή ΚΑΠ, που τον επόμενο χρόνο μπορεί να καταργηθεί.
Ας μην ξεχνάμε ακόμη ότι το επιστημονικό προσωπικό για τη δακοκτονία προσλαμβάνεται κάθε χρόνο με μεγάλη καθυστέρηση, ακόμη και μήνα Αύγουστο, δηλ. με τη λήξη του προγράμματος, ενώ πέρυσι μπαλώθηκαν «τρύπες», κενά στο πρόγραμμα της δακοκτονίας, αφού από την περιφερειακή αρχή «επιστρατεύτηκαν» οι ελάχιστοι γεωπόνοι που έχουν απομείνει στους Δήμους –πέρα και έξω από όλες τις αρμοδιότητες που έχουν– και το προσωπικό άλλων φορέων πχ ΕΑΣΗ, αντί να διεκδικήσει από την κυβέρνηση προσλήψεις για το προσωπικό που λείπει από το πρόγραμμα.
Η κατάσταση αυτή εξωθεί τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς ή να αποδεχτούν την πλήρη ιδιωτικοποίηση ή να είναι ατομική τους υπόθεση η δακοκτονία και γενικότερα η προστασία της παραγωγής τους.
Με μπαλώματα δε δίνεται ουσιαστική λύση. Για να έχει θετικό αποτέλεσμα η διαδικασία της δακοκτονίας και για τον παραγωγό και για τον εργαζόμενο που θα αγοράσει το λάδι, απαιτεί άλλες προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζουν κρατική ευθύνη, γενικευμένο σχεδιασμό – προγραμματισμό, συλλογική αντιμετώπιση, επιστημονική στήριξη, με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών της μικρομεσαίας αγροτιάς και την παραγωγή φτηνών και ποιοτικών προϊόντων, για την ικανοποίηση των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητούμε από την Περιφερειακή Αρχή Κρήτης να στηρίξει και να προωθήσει τα πάγια αιτήματα του αγροτικού κινήματος για την δακοκτονία:
Καμιά καθυστέρηση στις διαδικασίες για τη δακοκτονία στη φετινή παραγωγή. Άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες όλου του απαραίτητου προσωπικού, με πλήρη ασφαλιστικά/μισθολογικά δικαιώματα, εξασφάλιση μέτρων προστασίας. Να μην επαναληφτεί το φαινόμενο που παρατηρείται κάθε χρόνο να διεξάγονται ψεκασμοί χωρίς την αναγκαία εποπτεία από το επιστημονικό προσωπικό.
Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.
Να σταματήσει να ανατίθεται σε εργολάβους (είτε μέσω ιδιωτών είτε μέσω δήμων, κοινωφελών επιχειρήσεων κτλ ) το πρόγραμμα δακοκτονίας, που έχει τραγικές επιπτώσεις στους μικρομεσαίους παραγωγούς.
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την πλήρη κάλυψη των αναγκών των υποστελεχωμένων υπηρεσιών Αγροτικής Οικονομίας της περιφέρειας Κρήτης
Κατώτερη εγγυημένη τιμή για το λάδι που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και αφήνει εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας. Φτηνό προϊόν για τις λαϊκές ανάγκες».

Την επερώτηση υπογράφουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αναστάτωση από αμάξι που κινούνταν ανάποδα στην οδό Σκαλίδη

Αναστάτωση προκλήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο κέντρο των Χανίων, όταν ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο, κινούνταν ανάποδα στην οδό Σκαλίδη. Ευτυχώς δεν προκλήθηκε κάποιο ατύχημα και...

Δεύτερη παρέμβαση Κοπάση για τον δήμο Χανίων

Κριτική στη δημοτική αρχή Χανίων ασκεί με ανακοίνωση του ο εθελοντικός φορέας Προβληματισμού  "ΠοτίΖΩΝΤΑΣ στην πόλη των γιασεμιών’’ που συστάθηκε πρόσφατα. Στο κείμενο με τον...

Ακτινοθεραπείες στα Χανιά!

Ακτινοθεραπείες για πρώτη φορά και στα Χανιά με την εγκατάσταση αυτές τις ημέρες στην “Γενική Κλινική Γαβριλάκη Α.Ε.” γραμμικού επιταχυντή! Με βάση τις εκτιμήσεις...

Εικόνες της Δημoτικής Αγοράς

Φωτογραφίες από την παλιά Δημοτική Αγορά αλλά και σχέδια για το πώς θα είναι μετά την ανακαίνισή της τοποθετήθηκαν πάνω στις λαμαρίνες που περικυκλώνουν...

Τροχαίο στον ΒΟΑΚ

Νέο τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης. Το ατύχημα έγινε λίγο μετά τον κόμβο του Γιόφυρου, στο ρεύμα...

Θανατηφόρο τροχαίο στα Σφακιά

Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας στα Σφακιά και συγκεκριμένα στην Ανώπολη όταν κάτω από αδιευκρίνιστες έως αυτή την στιγμή συνθήκες ένα...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα