Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Το Γυμνάσιο Πλατανιά παρουσιάζει προσομοιωτή σεισμών στο Μαθητικό Κοινοβούλιο

Το Σάββατο 31 Μαρτίου στις 10:30 θα παρουσίασει το Γυμνάσιο Πλατανιά στο Μαθητικό Κοινοβούλιο των επιστημών την πρότασή του για κατασκευή και χρήση από κάθε σχολική μονάδα ενός προσομοιωτή σεισμών για την καλύτερη εκπαίδευση των μαθητών στην συμπεριφορά τους στο σεισμό.

Όπως αναφέρει η σχετική ενημέρωση από το Γυμνάσιο Πλατναιά «το Γυμνάσιο Πλατανιά συμμετέχει και φέτος στο Μαθητικό Κοινοβούλιο των επιστημών , μία καινοτόμα εκπαιδευτική δράση η οποία συνδυάζει τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, τις προσωπικές δεξιότητες, τη διαδραστικότητα, την ενεργή συμμετοχή και τις δημοκρατικές διαδικασίες. Η δράση υλοποιείται από τη Science View, με τη συνεργασία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και της Ελληνογερμανικής Αγωγής. Το  «Ελληνικό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης», αποτελεί μέρος της πανευρωπαϊκής δράσης «Eυρωπαϊκά Μαθητικά Κοινοβούλια της Επιστήμης» (European Student Parliaments on Science) στην οποία μετέχουν χώρες της Ευρώπης. Μαθητές Λυκείου, ηλικίας 16 εως 18 ετών, μετέχουν σε πραγματικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ενώ δρουν ως ερευνητές επιστημονικών θεμάτων με την αρωγή διακεκριμένων ειδικών και ακαδημαϊκών.

Το Ελληνικό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης, το οποίο υποστηρίζεται ενεργά από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα Creations και Open School for OpenSocieties, στοχεύει στην ενίσχυση του διαλόγου και την ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων ανάμεσα στους μαθητές και τους επιστήμονες, εμπλέκοντας τα παιδιά στις διαδικασίες του κοινοβουλευτισμού σε θέματα που καλύπτουν τομείς της επιστήμης και της έρευνας.
Η κεντρική θεματική ενότητα για το 2018 είναι «Σεισμοί: Εξερευνώντας τα σημερινά επιτεύγματα, τις μελλοντικές προκλήσεις και προσδοκίες σε σχέση με την εκπαίδευση, αντιμετώπιση και πρόληψη». Σε αυτήν περιλαμβάνονται τρεις υποενότητες, από τις οποίες η κάθε σχολική ομάδα μαθητών με την καθοδήγηση ενός καθηγητή μπορεί να επιλέξει μια:
• Εκπαίδευση
• Αντιμετώπιση
• Πρόληψη
Αυριο Σάββατο 31/3 και την Κυριακή το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει και οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να συνδιαλεχθούν με επιστήμονες, εξειδικευμένους σε κάθε θεματική και να ανταλλάξουν ιδέες και προτάσεις, με σκοπό να τις καταγράψουν στην τελική τους αναφορά. Θα υπάρξουν ομάδες μαθητών – μια ομάδα ανά θεματική- που θα προέρχονται από διαφορετικά σχολεία και θα συζητήσουν το θέμα που έχουν επιλέξει. Θα καταλήξουν σε ένα τελικό παραδοτέο (report), όπου θα αποτυπωθούν οι τελικές ιδέες των παιδιών για το θέμα. Επιπλέον, θα πραγματοποιήσουν ένα ψήφισμα, για να εκλεγεί ένας μαθητής από κάθε ομάδα. Στη συνέχεια θα επιλεγούν μαθητές– ένας για κάθε θεματική περιοχή- για να εκπροσωπήσουν τις ομάδες τους στο Euroscience Open Forum – ESOF, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Τουλούζη της Γαλλίας, τον Ιούλιο του 2018 (9-14/7/2018).
Οι μαθητές του Γυμνασίου Πλατανιά θα συμμετάσχουν μέσα από τηλεδιάσκεψη στις εργασίες του κοινοβουλίου παρουσιάζοντας την πρότασή του για κατασκευή και χρήση από κάθε σχολική μονάδα ενός προσομοιωτή σεισμών για την καλύτερη εκπαίδευση των μαθητών»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα