Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022

Στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο Χανίων – Εις πολλά έτη Δέσποτα!

«Oπου αν φανεί ο επίσκοπος, εκεί και το ποίμνιον. Εκεί όπου είναι ο Χριστός εκεί και η εκκλησία». Καταληκτικό απόσπασμα του βίντεο από τη διήγηση του π. Δημήτρη Καταπίδη.

«Δεν ξέρω τι να πω. Δεν αισθάνομαι ότι είμαι αυτός που περιγράφετε τόση ώρα. Eχω μια διάθεση να μη βλέπω προς τα πίσω, να βλέπω μόνο εμπρός. Προσωπικά δεν θα ήθελα να γίνει η σημερινή εκδήλωση. Το αποφάσισε η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος και την ευγνωμονώ. Το θέλησε ο Παναγιότατος Πατριάρχης Βαρθολομαίος και υπάκουσα. Τον ευχαριστώ και τον ευγνωμονώ».
• «Πώς να σας ευχαριστήσω όλους. Ευχαριστώ το Θεό ο οποίος με αξίωσε, όπως με αξίωσε. Θέλω να κοιτάζω το μέλλον. Για την Κρήτη από Ανατολή σε δύση, την Ελλάδα, τον κόσμο. Πώς να ξεπεράσουμε την κρίση της χώρας μας. Αισθάνομαι ότι στην Κρήτη πρέπει να είμαστε ενωμένοι απ’ άκρου εις άκρο. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Σας ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους των Χανίων, τις αρχές… Δεν θέλω να σας πάρω άλλο από τον χρόνο σας».
• Αυτά, στο περίπου, μας είπε στην αντιφώνησή του ο αγαπημένος μας αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος. Την Κυριακή που πέρασε. Στο ξετρουλιαστό Πνευματικό Κέντρο Χανίων, όπου διοργανώθηκε τιμητική, επετειακή εκδήλωση για τα δέκα χρόνια Αρχιεπισκοπικής διακονίας του Αρχιεπισκόπου Κρήτης και πρώην μητροπολίτη μας Κυδωνίας και Αποκορώνου, κ. Ειρηναίου Αθανασιάδη.
• Σεμνός, ταπεινόφρων, συγκινημένος. Πολύ! Με τον γνωστό απλό τρόπο που έχει να μας μαγνητίζει με όσα λέει χωρίς στόμφο, χωρίς απαγγελία. Σαν να συνομιλεί προσωπικά με τον καθένα, ενώ απευθύνεται σε όλους.
• Και φυσικά τους ευχαρίστησε όλους. Το Βυζαντινό χορό, τους ριζίτες, τους ανθρώπους που επιμελήθηκαν την έκθεση που λειτούργησε στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου για το έργο του στα Χανιά και στην Κρήτη, τον συντονιστή της εκδήλωσης π. Πρόδρομο, αυτούς που επιμελήθηκαν το εξαιρετικό βίντεο για τον βίο του Αγίου Ειρηναίου Επισκόπου Λουγδούνων (μας καθήλωσε η φωνή και η αφήγηση -έτσι όπως εκείνος αφηγείται- του π. Δημήτρη Καταπίδη), και φυσικά τον μητροπολίτη μας Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνό, ο οποίος αναφέρθηκε σε άγνωστες  αλλά και γνωστές σελίδες από την πορεία του τιμώμενου Αρχιεπισκόπου μας.
• Βρήκε όμως τρόπο, ο σεβασμιότατος κ.κ. Δαμασκηνός, και έκανε και αιχμηρή παρενθετική αναφορά στην πολιτική της κυβέρνησης που μέσω του υπ. Παιδείας επιχειρεί να αποκόψει τα παιδιά μας από την Ελληνορθόδοξη παράδοση.
• Αλλά, προφανώς ματαιοπονούν. Το έδειξε και το γεγονός ότι τα δυο μικρά παιδιά που ήταν ντυμένα Κρητικάκια και του πρόσφεραν λουλούδια, έτυχε να ονομάζονται ΑΓΑΠΗ και ΘΕΟΧΑΡΗΣ. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Η ελληνορθόδοξη παράδοση θα συνεχίσει όπως συνέχισε εδώ και αιώνες.

Ορθιοι το Πολυχρόνιον
• Πολύς ο κόσμος που έσπευσε να παραστεί και να τιμήσει τον αγαπημένο ιεράρχη. Δεν ήταν δυνατόν να χωρέσουν στο Πνευματικό Κέντρο όλοι. Κάποιοι παρακολούθησαν όρθιοι την εκδήλωση που κράτησε αρκετά. Κάποιοι αναγκάστηκαν να παραμείνουν στο φουαγιέ, κάποιοι αναγκάστηκαν να φύγουν.
• Η συγκίνηση ήταν διάχυτη. Και μεγάλωσε ιδιαίτερα όταν ακούστηκε το ριζίτικο “Μυρίζουν οι βασιλικοί μυρίζουν κι οι βαλσάμοι”. Αντιπροσωπευτικό της ποιμαντορίας του άλλωστε. Αφιερωμένο, σκεφτήκαμε όλοι. Σ’ αυτόν που όλους μας σκέφτεται και πάντα προσπαθεί να σταθεί πλάι μας στις όποιες ανάγκες μας. Σ’ αυτόν που το έργο και τα καθημερινά έργα του αποδεικνύουν την προσήλωση του στο δρόμο της αγάπης, στον δρόμο της προσφοράς, στον δρόμο του Θεού.
• Γι’ αυτό η επιλογή ήταν εξαιρετική: «Μυρίζουν οι βασιλικοί, μυρίζουν κι οι βαλσάμοι, ε, μα σα μυρίζει ο φρόνιμος βαρσάμια δεν μυρίζουν, μουδέ καρεφυλάτα, μυρίζει εκειά που κάθεται». Εραστής του ριζίτικου είναι ο αρχιεπίσκοπος και μας το είπε. Με την ευχή πάντα να κρατάμε την παράδοσή του.
• Ίδια συγκίνηση και χαρά όταν ακούσαμε και την εμπνευσμένη ειδικά για την εκδήλωση μαντινάδα :«Οι χρόνοι απού πέρασαν δεν πρόλαβαν να στήσουν/ μεσότοιχο στη λησμονιά τις θύμησες να σβήσουν».
• Όρθιοι κλήρος και λαός ψάλλαμε στο τέλος, από καρδιάς, το Πολυχρόνιον .
• Εις πολλά έτη Δέσποτα!

«Οι χρόνοι απού πέρασαν δεν πρόλαβαν να στήσουν/ μεσότοιχο στη λησμονιά τις θύμησες να σβήσουν».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα