Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Στο ίδιο έργο θεατές

«Στο ίδιο έργο θεατές εσύ κι εγώ τραγουδιστές… …Σενάριο χωρίς πλοκή/ της ιστορίας εμπλοκή/ αυτά τα χρόνια που χρεώθηκες να ζήσεις/ με ποια τραγούδια να σωθείς με ποιους δικούς σου να βρεθείς/ και ποιαν αλήθεια τώρα πια να μαρτυρήσεις».

Προβληματισμένη σήμερα η στήλη. Καταχωρώ περιληπτικά με χρονική σειρά όσα αφορούν στο Παλιό Τελωνείο. Και πέρυσι τον Ιούνιο όταν τέλειωσαν οι πανηγυρικές εκδηλώσεις υποδοχής του Μίκη Θεοδωράκη υπήρξε ανάλογος σχολιασμός (http://www.haniotika-nea.gr/389217 http://www.haniotika-nea.gr/ouranomikis-ke-alles-istories/).
• Αφορούσε στο Παλιό Τελωνείο που, αν και γιαπί, ονοματοδοτήσαμε ως Δήμος Χανίων και εγκαινιάσαμε. Χάνοντας την ευκαιρία να εγκαινιάσουμε το ΘΕΑΤΡΟ του Παλιού Τελωνείου το οποίο έχουμε υποσχεθεί στον Μίκη από το 1999.

Διαχρονικό έργο
• Ιστορικά, το έργο του Παλιού Τελωνείου είναι ένα διαχρονικό έργο. Αφού η παραχώρησή του (ανήκε στην Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου) ξεκίνησε από μια τετ-α-τετ  κουβέντα – αίτημα του Μιχάλη Αεράκη προς τον τότε πανίσχυρο υπουργό Οικονομίας συμπατριώτη Νίκο Χριστοδουλάκη. Προκειμένου να στεγάσει τις υπηρεσίες και το θέατρο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. που δεν ήταν στα καλύτερα του αλλά άρχισε σιγά – σιγά να παίρνει, τότε, τα πάνω του.
• Επειδή το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. ήταν Ν.Π.Ι.Δ. δεν μπορούσε να γίνει η παραχώρηση. Και αποφασίστηκε, επί δημαρχίας Γιώργου Τζανακάκη, να το ζητήσει ο Δήμος (που ήταν μέτοχος) και να γραφτεί στη ρήτρα παραχώρησης η στέγαση υπηρεσιών και θεάτρου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. Αυτά το 2002.
• Η παραχώρηση ολοκληρώθηκε το 2003, και Μάιο πλέον, ο νέος τότε δήμαρχος Κυριάκος Βιρβιδάκης, έκανε παρουσία του κ. Χριστοδουλάκη την αποδοχή ευχαριστώντας τον.
• Στη συνέχεια, επί Βιρβιδάκη, προγραμματική σύμβαση (που περιελάμβανε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ.) και μελέτη και ένταξή του στο ΕΣΠΑ με το αρχικό ποσόν των 7.600.000 ευρώ. Η Δημοτική Αρχή Σκουλάκη, το ξεκίνησε και το παρέδωσε σε ένα ικανοποιητικό σημείο το 2014. Καθώς με ευθύνη του εργολάβου κάποια έργα μέσα στο θέατρο δεν είχαν προχωρήσει αλλά υπήρχε ακόμα η σχετική πίστωση από την Περιφέρεια. Η τωρινή Δημοτική Αρχή το προχώρησε μέχρι του σημερινού σημείου.

2015
• «Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων στη συνεδρίαση της 28ης Δεκεμβρίου 2015 αποφάσισε ομόφωνα να τιμήσει τον Παγκόσμιο, Ελληνα, Κρητικό και Χανιώτη μουσικό και συνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, για την προσφορά του στον πολιτισμό. Ανακηρύσσει τον κ. Μίκη Γ. Θεοδωράκη Επίτιμο Δημότη Χανίων και ονοματοδοτεί το Παλιό Τελωνείο Χανίων σε Σύγχρονο Κέντρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων “Μίκης Θεοδωράκης”».

2016
• Η προοπτική ήταν να εγκαινιαστεί το έργο το καλοκαίρι του 2016 οπότε θα ερχόταν ο μεγάλος μουσικός στα Χανιά να το εγκαινιάσει μαζί με το Σπίτι στο Γαλατά και με το θέατρο στον Εμπρόσνερο. Ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαρ. Κουκιανάκης, το είχε έτοιμο. Εμείς στα Χανιά όχι.
• Έτσι, ο Μίκης ξεναγήθηκε στο γιαπί του Τελωνείου πέρυσι τον Ιούνιο. Η δε ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη και η ονοματοθεσία του Τελωνείου έγινε στην αίθουσα του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου. Χάσαμε, δηλαδή, τη δυνατότητα, όπως γράψαμε, να εγκαινιάσουμε το Θέατρο που έχουμε υποσχεθεί στον Μίκη, παρουσία του, με μία συναυλία ή ένα θεατρικό έργο από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. λόγω δικών μας, δημοτικών, αδυναμιών έγκαιρου προγραμματισμού – σχεδίου.
• Στην ομιλία, λοιπόν, του ο δήμαρχος Χανίων πέρυσι στο Κ.Α.Μ. μπροστά στον Μίκη, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ανακηρύσσει τον κ. Μίκη Γ. Θεοδωράκη Επίτιμο Δημότη Χανίων και ονοματοδοτεί το Παλιό Τελωνείο Χανίων σε Σύγχρονο Κέντρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων “Μίκης Θεοδωράκης”».

Ιούλιος 2017
• Φέτος, στις 10 Ιουλίου, στη συνέντευξη Τύπου για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ “Μίκης Θεοδωράκης” ο πρόεδρος του δραστήριου συλλόγου Φίλων του Μίκη, κ. Γ. Αγοραστάκης είπε, μεταξύ άλλων, ότι πρόθεση του Μίκη Θεοδωράκη, είναι να επισκεφθεί το επόμενο διάστημα τα Χανιά, πιθανότατα για τα εγκαίνια του νέου θεάτρου στο Παλιό Τελωνείο που θα φέρει το όνομά του.
• Επίσης η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κυρία Β. Περράκη, μεταξύ άλλων είπε ότι οι εκδηλώσεις του καλοκαιριού έχουν κάποιους άξονες όπως το σπίτι των Θεοδωράκηδων, τον Δημοτικό Κινηματογράφο, το Κ.Α.Μ., το Θέατρο Ανατολικής Τάφρου, το Λιμάνι και από του χρόνου θα έχουμε και το Τελωνείο, «το θέατρο Μίκης Θεοδωράκης».

Οκτώβριος 2017
• Ο Δήμος Χανίων εντάσσει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας, που εδώ και 7 χρόνια διοργανώνεται στα Χανιά, τα εγκαίνια του Παλιού Τελωνείου παρουσία του Μίκη.
Το οποίο θα ονομάσει (πάλι;) “Μίκης Θεοδωράκης”. Για προσπάθεια επίδειξης… “γκλαμουριάς” κατηγόρησαν οι άλλες παρατάξεις τη Δημοτική Αρχή στο δημοτικό Συμβούλιο Χανίων. Γι’ αυτό και δεν ψήφισαν την υπέρογκη, είπαν, για την κρίση που περνούμε, προϋπολογισθείσα δαπάνη των 40.000 ευρώ ως αμοιβή των καλλιτεχνών που μετακάλεσε.
Από τη συζήτηση όμως στο Δημοτικό Συμβούλιο προέκυψαν:

Γαϊτανάκι
1. Οτι το Θέατρο που, ως Χανιά, έχουμε υποσχεθεί στον Μίκη από το 1999, όπως είδαμε από τις δηλώσεις Αγοραστάκη και Περράκη, όχι μόνο δεν είναι έτοιμο αλλά του λείπουν και πάρα πολλά για να ολοκληρωθεί.
2. Το τραγικό είναι ότι ούτε ο πολυχώρος εκδηλώσεων αλλά ούτε και όλο το έργο είναι έτοιμο. Του λείπουν γύρω στις 150.000 ευρώ, ακούσαμε στη συζήτηση. Και μάλιστα κάποια απ’ αυτά που λείπουν (εσωτερικά κλιμακοστάσια ξύλινα – αντίγραφα των παλιών, επένδυση ξύλου εξωτερικά, εσωτερικά παράθυρα απομιμήσεις παλιών κ.ά.), προφανώς θα πάρουν πολύ χρόνο ακόμα να ετοιμαστούν. Λόγω των διαδικασιών εγκρίσεων και φυσικά ανάλογα με τα ποσά που θα διατεθούν. (Από πού; Από ιδίους πόρους; Υπάρχουν σε κωδικό του προϋπολογισμού;).
3. Η ΔΕΗ έχει καταστήσει, λέει, γνωστό ότι ηλεκτροδότηση του έργου απαιτεί 15.000-20.000 MW και η ΔΕΗ θα είναι σε  θέση να το υποστηρίξει σε 3-5 χρόνια!
4. Άρα, μία σωστή λύση, αν φυσικά θεωρούμε ότι θα λειτουργήσει μέσα στα 3-5 χρόνια το Παλιό Τελωνείο, είναι σύμφωνα με τεχνικό της ΔΕΗ, να αγοραστεί μία γεννήτρια που στοιχίζει γύρω στις 15-20 χιλ. ευρώ ώστε να λειτουργεί το έργο τα επόμενα χρόνια.
5. Αντ’αυτού πληροφορούμαστε ότι νοικιάστηκε μια γεννήτρια και πληρώνουμε 500 ευρώ την ημέρα σε ειδικό μέχρι την ημέρα των εγκαινίων. (Αραγε δεν προβλέπουμε… φως ολοκλήρωσης για το επόμενο διάστημα;)
6. Στα παραπάνω πρέπει να λογαριάσουμε και ένα αρκετά μεγάλο ποσό για τον μηχανολογικό εξοπλισμό του θεάτρου.
7. Δηλαδή, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από δύο μπάντες, την επομένη των εγκαινίων, το Τελωνείο θα κλείσει πάλι… επ’αόριστον.
• Σύμφωνα με τις ίδιες δημοσιογραφικές πληροφορίες, στην ομάδα της Δημοτικής Αρχής υπήρξαν φωνές να μην γίνει αυτή η σπατάλη για μια μέρα στο Τελωνείο αλλά κάπου στο Πνευματικό Κέντρο ή στο Κ.Α.Μ. Ωστόσο αυτό απορρίφθηκε.
• Κι έτσι παίζουμε γαϊτανάκι. Αφού (ξανα) εγκαινιάζουμε το Παλιό Τελωνείο, το (ξανα)ονοματοδοτούμε εν χορδαίς και οργάνοις και το (ξανα)κλείνουμε για να το ολοκληρώσουμε κάποτε.
• Το ταγκό των εγκαινίων καλά κρατεί. Κι εμείς στο ίδιο έργο θεατές.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα