Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Στο Γαβαλοχώρι

DSC08711Τα εικονοστάσια, εκτός ασφάλτου, κρύβουν την Ιστορία και την Παράδοση του τόπου μας. Είναι κτισμένα με πέτρες (πλάκες και καντουνάδες)  και διηγούνται την πίστη και την ανθρωπιά των προγόνων μας.
Ένα από αυτά είναι το εικονοστάσι της «Τίμιας Ζώνης» στη θέση «Μαροπάδες» στην άκρη του παλαιού δρόμου Γαβαλοχώρι-Κερά τριγυρισμένο από τραμυθιές. Βρίσκεται σ’  ένα ύψωμα δασικής περιοχής και ελαιώνων και από κει φαίνεται βόρεια η θάλασσα Καλυβών και νότια το Γαβαλοχώρι.
Το εικονοστάσι προϋπήρχε και η παράδοση λέει, όπως γράφει και η πλάκα ότι: «ΤΟ 1797 Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΣΩΣΕ ΤΟ ΓΑΒΑΛΟΧΩΡΙ» από πυρκαγιά.  Το 1961 ο Δημήτρης Καλορίζικος  του Ηλία, το ανακαίνισε και τοποθέτησε μαρμάρινη πλάκα με τα ανωτέρω. Την ανακαίνιση θυμούνται τα παιδιά και τα μεγαλύτερα εγγόνια του.
Φέτος το Σάββατο 30 Αυγούστου 2014, τα εγγόνια του έκαναν εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας και στη συνέχεια γιόρτασαν  με πλούσια τράπεζα και παλιά τραγούδια, στο εκεί εξοχικό της εγγονής Εύας. Παραβρέθηκαν δικοί και φίλοι της οικογένειας ΚΑΛΟΡΙΖΙΚΑΚΗ.
Συγχαρητήρια στους απογόνους που είχαν την πρωτοβουλία Χρυσούλα και Εύα και εύχομαι να συνεχιστεί ο εορτασμός και οι φορείς του Γαβαλοχωρίου και ιδιαίτερα ο Πολιτιστικός Σύλλογος να συμπεριλάβει το Εικονοστάσι της Τίμιας Ζώνης στις σελίδες της Ιστορίας και της Παράδοσης του Γαβαλοχωρίου.
*δάσκαλος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα