Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Στο επίκεντρο η κοινωνική οικονομία

Η ανάγκη προάσπισης της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και του δημόσιου χώρου, τονίστηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε χθες το απόγευμα στην Πύλη Σαμπιονάρα, το Κέντρο Στήριξης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας Νομού Χανίων με θέμα: “Τα κοινά του πολιτισμού και του δημόσιου χώρου”.

Παράλληλα, επισημάνθηκε πως και στον Νομό Χανίων κερδίζει συνεχώς έδαφος η κοινωνική οικονομία με τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο να φτάνουν τις 30 από τις οποίες είναι ενεργές περίπου 20.
Ο αρχαιολόγος και σύμβουλος διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς, Στέλιος Λεκάκης, μίλησε για τα πολιτιστικά κοινά, δηλαδή αυτά «που αφορούν νεότερο πολιτισμό και πολιτιστική κληρονομιά».
Ο ίδιος επισήμανε ότι στα Χανιά «έχουμε δυναμικές δράσεις προστασίας (της πολιτιστικής κληρονομιάς) από πολίτες οι οποίοι παρεμβαίνουν στο δημόσιο λόγο και στα “Χανιώτικα νέα” έχουμε πολλά άρθρα από ανθρώπους που γράφουν για την προάσπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς, νεότερης ή αρχαίας, αλλά έχουμε και μεγάλα προβλήματα ως προς την εμπορευματοποίηση και τουριστικοποίηση του δημόσιου χώρου. Πως δηλαδή περιφράσσονται με τη μεταφορική ή με την κυριολεκτική έννοια, δρόμοι, πλατείες, εξυπηρετώντας το ιδιωτικό συμφέρον και περιορίζοντας το δημόσιο χώρο».
Ο αρχιτέκτονας Γιάννης Τσουκάτος αναφέρθηκε στα κοινά των πόλεων και το πώς μέσα από αυτά παράγεται πολιτισμός.
Ο ίδιος μίλησε για τους ελεύθερους χώρους της πόλης για να υποστηρίξει ότι «στην υποβάθμιση του χώρου δεν είναι υπεύθυνοι μόνο οι ιδιώτες, αλλά και ο Δήμος. Ο χώρος δεν είναι ουδέτερος. Έτσι αν μια Δημοτική Αρχή δεν κάνει αυτά που πρέπει για την προστασία και την ποιοτική αναβάθμιση των δημόσιων χώρων, αυτοί δεν θα παραμείνουν κενοί, αλλά θα καταληφθούν από τη μερίδα των ανθρώπων που έχουν οικονομική, κοινωνική και πολιτική ισχύ».
Παράλληλα ανέφερε παραδείγματα οικειοποίησης του δημόσιου χώρου από πολίτες και παραγωγής πολιτισμού έξω από τη σφαίρα της εμπορευματοποίησης και τόνισε πως στα βασικά χαρακτηριστικά που έχουν τα κοινά είναι ότι «δεν έχουν ιδιοκτήτη, δεν είναι ούτε ιδιωτικά, ούτε κρατικά, χαρακτηρίζονται από τη σχέση των ανθρώπων που συμμετέχουν, καθώς περιέχουν κοινωνικές σχέσεις βασισμένες στη συνεργασία, την αμοιβαία εμπιστοσύνη, την κοινοκτημοσύνη, την κοινωνική ισότητα».
Η υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κατερίνα Τρουλλάκη αναφέρθηκε σε πρόσφατη επίσκεψή της σε μια κοινότητα ανοιχτών τεχνολογιών στα ορεινά Τζουμέρκα για να επισημάνει, μιλώντας στα “Χ.ν.”:
«Είναι μια κοινότητα ανθρώπων που προσπαθεί να συνδημιουργήσει τεχνολογικά αγαθά. Εχουν ένα κοινό χώρο, ένα κοινοτικό εργαστήριο στο οποίο μπορεί οποιοσδήποτε να συμμετάσχει. Μέσα από αυτή τη διαδικασία αλλάζουν και τα χαρακτηριστικά της ίδιας της τεχνολογίας αλλά και η σχέση μας με την τεχνολογία. Δεν είμαστε απλά καταναλωτές αλλά γινόμαστε μέτοχοι στη διαδικασία παραγωγής τεχνολογίας».
Η ίδια υπογράμμισε ότι «οι κοινότητες που δημιουργούν κοινά και η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία είναι αλληλένδετες και μπορούν να στηρίξουν η μία την άλλη».
Μιλώντας στα “Χ.ν.” από το Κέντρο Στήριξης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας Νομού Χανίων, ο Χρυσόστομος Γαλανός, σημείωσε ότι το Κέντρο λειτουργεί στο πλαίσιο προγράμματος ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εργασίας με στόχο την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, την υποστήριξη υφιστάμενων φορέων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας αλλά και των υπό σύσταση ομάδων που θέλουν να δουλέψουν συνεργατικά.
Ο ίδιος επισήμανε ότι στο μητρώο για τον Νομό Χανίων είναι εγγεγραμμένες περίπου 30 συνεταιριστικές επιχειρήσεις και είναι ενεργές περίπου 20.

Οι επόμενες εκδηλώσεις

Συνεχίζονται σήμερα, αύριο και τη Δευτέρα στην Πύλη Σαμπιονάρα οι εκδηλώσεις που διοργανώνει το Κέντρο Στήριξης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με το εξής πρόγραμμα:
•Σάββατο 28/12:
2 μ.μ. – 8 μ.μ.: Έκθεση-Παζάρι προϊόντων από φορείς Κ.ΑΛ.Ο.
8 μ.μ. – 10 μ.μ.: Παρουσίαση μικροζυθοποιίας Χάος ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. και tasting μπύρας.
10 μ.μ.: Swingin’ Christmas at Sabionara (χορός lindy hop)
•Κυριακή 29/12:
11 π.μ. – 5 μ.μ.: Έκθεση-Παζάρι προϊόντων από φορείς Κ.ΑΛ.Ο
5 μ.μ. – 7 μ.μ.: Στρογγυλή τράπεζα με τον αντιπεριφερειάρχη στον τομέα Επιχειρ., Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας, Αντώνη Παπαδεράκη.
8 μ.μ.: Βραδιά Milonga (χορός Tango).
•Δευτέρα 30/12:
11 π.μ. – 5 μ.μ.: Έκθεση-Παζάρι προϊόντων από φορείς Κ.ΑΛ.Ο
11 π.μ. – 3 μ.μ.: Co-working Space.
8 μ.μ. – 10 μ.μ.: Προβολή ταινίας “Βίος, ο άλλος δρόμος” και συζήτηση.
Τις ώρες της έκθεσης προϊόντων τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν τα δικά τους πήλινα στολίδια.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, σε συνεργασία με την ΚΟΙ.Σ.Π.Ε. θα λειτουργεί έκθεση με έργα τέχνης πρώην εγκλείστων του Ψυχιατρείου και επαγγελματιών ψυχικής υγείας.
Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων θα συμμετέχει με χειροποίητα παραδοσιακά παιχνίδια από όλο τον κόσμο με τα οποία θα μπορούν να παίξουν μικροί και μεγάλοι (Σάββατο 6 μ.μ. – 8 μ.μ., Κυριακή και Δευτέρα: 12 – 2 μ.μ.).
Σημειώνεται ότι το Κέντρο Στήριξης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας λειτουργεί στην οδό Τσουδερών 46 από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 28210-55389, website: www.sse-chania.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα