Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

«Στις θάλασσες του Κωνσταντίνου Βολανάκη»

Παρατείνεται -προς μεγάλη χαρά όλων- η έκθεση της Δ.Π.Χ. «Κωνσταντίνος Βολανάκης, Νόστος της Θάλασσας».

Για ακόμα έναν μήνα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει νοητά στη θάλασσα του χρόνου, του φωτός, του χρώματος. Να θαυμάσει ιστορικές συνθέσεις, σκηνές της κοινωνικής ζωής μα και της καθημερινότητας, οι οποίες έχουν κοινό τους γνώρισμα τον ιοειδή και οίνοπα πόντον.
Ο Κωνσταντίνος Βολανάκης, έχοντας ως εφόδια την ολλανδική θαλασσογραφική παράδοση, τις επιδράσεις του ρεαλισμού της γαλλικής τοπιογραφίας της σχολής του Barbizon, μα και ειδικότερα του έργου του Camille Corot, μετουσιώνει τη θάλασσα σε σύμβολο, αναπαράγοντάς τη σχεδόν εμμονικά, επανακαλύπτοντάς την.
Το ξεχωριστό βλέμμα του καλλιτέχνη, καταφέρνει να εντοπίσει όλες εκείνες τις λεπτές διακυμάνσεις του ύδατος. Από τα ήρεμα λιμάνια, μέχρι τη φουρτουνιασμένη θάλασσα, η νηνεμία και το κύμα αποδίδονται τόσο λεπτομερειακά, ως επαναλαμβανόμενες σπουδές της επίδρασης της φύσης στο νερό. Είναι φανερό άλλωστε, πως το υδάτινο στοιχείο αντιμετωπίζεται από τον καλλιτέχνη σαν ζωντανός οργανισμός. Αποπειράται να ψυχογραφήσει τη θάλασσα και καταφέρνει με εξαιρετικό λυρισμό και ευαισθησία να εισχωρήσει στην ουσία της. Η άψογη τεχνική του, είναι το μέσο και τον καθοδηγεί ως μια άλλου είδους πυξίδα, σε ένα πέλαγος, όπου δεν γίνεται να χαθεί ποτέ.

*Η Δήμητρα Γ. Γεωργουδάκη είναι ιστορικός τέχνης MA Sapienza-Università di Roma


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα