Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι ψηφοφόροι στη Βαυαρία και την Έσση

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι ψηφοφόροι στα γερμανικά κρατίδια της Βαυαρίας και της Έσσης, όπου διακυβεύονται πολλά περισσότερα από το ποιες θα είναι οι νέες κρατιδιακές κυβερνήσεις. Τα αποτελέσματα αναμένεται να προκαλέσουν νέους κραδασμούς στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και έναν ακόμη πονοκέφαλο στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Η Έσση, που φιλοξενεί το οικονομικό κέντρο της Φρανκφούρτης, και η Βαυαρία, το μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας όπου βρίσκονται μεγάλες εταιρίες όπως η Siemens και η BMW, είναι μεταξύ των πλουσιότερων κρατιδίων της Γερμανίας. Μαζί αντιστοιχούν επίσης περίπου στο ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού της Γερμανίας. Περίπου 9,4 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν σήμερα στις κάλπες στη Βαυαρία και περίπου 4,3 εκατ. στην Έσση.
Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο μπλοκ CDU/CSU και στα δύο κρατίδια, με τους παρατηρητές να κάνουν λόγο για χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας της κυβέρνησης συνασπισμού του καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Το Βερολίνο θα παρακολουθεί στενά τις εκλογές για να δει εάν το CDU/CSU μπορεί να επωφεληθεί, ή εάν τα κέρδη θα πάνε στο ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που σταθερά ενισχύεται στις εθνικές εκλογές.
Οι ανησυχίες για εθνικά ζητήματα, όπως η μετανάστευση, το κόστος της πράσινης μετάβασης και η στασιμότητα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας έχουν επισκιάσει τις προεκλογικές εκστρατείες και στα δύο κρατίδια.
Οι πρώτες εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος αναμένονται γύρω στις 18.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα