Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

Στις 2 Φεβρουαρίου στην Αρκουδιώτισσα

Σε ρεπορτάζ του στα “Χ.Ν.” ο συνεργάτης των “Χ.Ν.” και φίλος, Γιάννης Κάκανος αναφέρθηκε στην πανήγυρη της Υπαπαντής στο σπήλαιο της Παναγιάς της Αρκουδιώτισσας που ως γνωστόν ευρίσκεται δέκα λεπτά απόσταση από την Ι. Μονή Γουβερνέτου.

Ανάφερε οτι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευμενείας και Ηγούμενος της Μονής κ. Ειρηναίος στην ομιλία του έκανε λόγο και στο γεγονός ότι στο σπήλαιο αυτό γινόταν λατρεία από τα αρχαία χρόνια και είχε επιβεβαιωθεί αυτό από την κεραμική πλάκα με τον Απόλλωνα τον κιθαρωδό και την Αρτέμιδα που είχε παραδώσει ο γράφων στην αρχαιολογική υπηρεσία.
Αυτό έγινε το 1960 όταν, για πρώτη φορά, εξερευνήθηκε πλήρως, εχαρτογραφήθηκε από τον Χ. Χουλιόπουλο και παρέδωσα τα ανωτέρω ευρήματα, που ανακάλυψα σε ένα λαγούμι, στον αείμνηστο, τότε φύλακα, Γεροντίδη χωρίς αμοιβή.
Όσο για τις λαθρανασκαφές η πρώτη πραγματοποιήθηκε από Γερμανούς αλλά μετά την κατοχή και ήταν η καταλυτική και μετά άλλες τρεις η τελευταία πρίν λίγα χρόνια όταν σε μια πέτρα που ανέσυραν αναφερόταν και το όνομα ΖΕΥΣ και την πέτρα αυτή πήραν οι ίδιοι φαίνεται αργότερα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα