Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στήριξη εξαρτημένων ατόμων

fot1Βοήθεια σε περισσότερα από 140 άτομα με προβλήματα εξάρτησης από ναρκωτικά ή αλκοόλ στα Χανιά έχει προσφέρει τον τελευταίο χρόνο το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας, που λειτουργεί στην πόλη μας από το 2013. Αυτό επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της 13ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης για την Προαγωγή της Αυτοβοήθειας, που πραγματοποιείται από χθες στο Κ.Α.Μ. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε μήνα εξυπηρετούνται 45 εξαρτημένα άτομα, ηλικίας από 22 – 55 ετών, στα Χανιά.

Οπως ανέφερε ο ψυχολόγος, δρ Ψυχολογίας Α.Π.Θ., συντονιστής Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Α.Π.Θ. και υπεύθυνος οργάνωσης της 13ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης για την Προαγωγή της Αυτοβοήθειας, Σωτήρης Λαϊνάς, «το πρόγραμμα ήταν μια ιδέα του Α.Π.Θ. ως προς τον ρόλο της αυτοβοήθειας στην αντιμετώπιση της εξάρτησης, δηλαδή να βρούμε άλλους τρόπους στο πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα των εξαρτήσεων. Ουσιαστικά βάζουμε στο επίκεντρο τους ίδιους τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης, ώστε να συγκροτήσουν ομάδα, να αλληλοβοηθηθούν, να μοιραστούν την εμπειρία τους, διότι κι αυτοί από μόνοι τους έχουν γνώση και δυνατότητα να τα καταφέρουν».

Στα Χανιά, σύμφωνα με τον ίδιο, «έχουν απευθυνθεί σε εμάς περισσότερα από 140 άτομα, ηλικίας κατά μέσο όρο 35 ετών, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης από ναρκωτικά και αλκοόλ. Μέσα από το πρόγραμμα υπάρχει εξατομικευμένο πλάνο για τον κάθε εξαρτημένο με τη βοήθεια τριών ψυχολόγων και δύο κοινωνικών λειτουργών επί έξι ημέρες την εβδομάδα».

ΣΕ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ

Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο κ. Λαϊνάς, μέσω του προγράμματος γίνεται προσέγγιση χρηστών στον δρόμο, στις πλατείες και γενικότερα σε σημεία που συνήθως συχνάζουν στα Χανιά.

«Ανθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης κινούνται σε κεντρικά σημεία της πόλης όπως σε πλατείες. Η ομάδα του Street Work αποτελείται από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και πρώην εξαρτημένους που προσεγγίζουν στον δρόμο εξαρτημένους ανθρώπους. Προσπαθούμε να τους κινητοποιήσουμε προς την αναζήτηση θεραπείας και να δούμε εάν χρειάζονται κάποια βασικά πράγματα. Κάποιοι από αυτούς ίσως παρακολουθούν ήδη κάποια προγράμματα, όμως υπάρχουν και άλλοι που δεν πηγαίνουν πουθενά, οι οποίοι είναι και ο πρώτος μας στόχος. Δηλαδή είτε να τους συμβουλεύσουμε, ώστε να έρθουν σε εμάς είτε να ακολουθήσουν άλλα δημόσια προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, του ΟΚΑΝΑ», τόνισε ο κ. Λαϊνάς.

Ο ίδιος τόνισε ότι τα εξαρτημένα άτομα, που συνήθως προσεγγίζει η ομάδα των ειδικών, όπως έχει διαπιστωθεί, αντιμετωπίζουν και άλλα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα π.χ. φτώχειας, διαλυμένο οικογενειακό περιβάλλον, σοβαρά ψυχικά προβλήματα κ.ά. Η συνάντηση, η οποία συνεχίζεται έως τις 16 Μαΐου, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και έχει ως τίτλο “Οι ομάδες αυτοβοήθειας/αλληλοβοήθειας και η προαγωγή της αυτοβοήθειας/αλληλοβοήθειας σε μεταβατικές εποχές στην Ευρώπη: Προκλήσεις και προοπτικές για τις ομάδες αυτοβοήθειας/αλληλοβοήθειας και τους επαγγελματίες υγείας του πεδίου”.

Στη 13η Ευρωπαϊκή Συνάντηση συμμετέχουν περίπου εκπρόσωποι από 11 χώρες (Αγγλία, Αυστρία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Ελβετία, Η.Π.Α., Ιταλία, Ισραήλ, Νορβηγία, Φινλανδία). Η βασική θεματική της συνάντησης αφορά στην αξιοποίηση των πρακτικών αυτοβοήθειας/αλληλοβοήθειας στα ζητήματα υγείας, τις προοπτικές και τους κινδύνους σε μια μεταβατική εποχή σε όλη την Ευρώπη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα