Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

Στήριξη ελαιοκομίας – κτηνοτροφίας μέσω προγράμματος με τη συμμετοχή του ΜΑΙΧ

» Συνάντηση των εταίρων από Ελλάδα, Ιταλία, Ιορδανία και Λίβανο χθες στα Χανιά

Πρακτικές που θα βοηθήσουν την ελαιοκομία αλλά και τον κτηνοτροφικό τομέα, αναπτύσσονται στο πλαίσιο προγράμματος (“Living agro”) στο οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα, η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Ιταλία.

Ο συντονιστής σπουδών έρευνας στο Τμήμα Γενετικής και Βιοτεχνολογίας του ΜΑΙΧ, Παναγιώτης Καλαϊτζής.

Από την Ελλάδα συνεργάζεται το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) στο οποίο πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση των εταίρων του προγράμματος από τις τέσσερις χώρες.
Οπως μας είπε ο συντονιστής σπουδών έρευνας στο Τμήμα Γενετικής και Βιοτεχνολογίας του ΜΑΙΧ, Παναγιώτης Καλαιτζής, «το πρόγραμμα έχει ως στόχο την προώθηση και μεταφορά τεχνολογίας, τεχνογνωσίας και καινοτομιών σε χώρες όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία με αντικείμενο την ελαιοκομία, την παραγωγή ελαιολάδου και όλες τις σχετικές καινοτομίες που έχουν σχέση με τον ελαιοκομικό τομέα και, επίσης, με τη λιβαδοδασοπονία. Οι πρακτικές αυτές προωθούν την αειφορία και την αύξηση της παραγωγικότητας. Επίσης, δίνουν τη δυνατότητα να μπορέσεις να παράγεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με αειφορικό τρόπο, προιόντα σε περιοχές όπου είναι ανεπτυγμένη η λιβαδοδασοπονία, δηλαδή όπου έχεις εκτροφή ζώων, προβάτων και υπάρχουν και καλλιέργειες. Δηλαδή, να συνδυάσεις καλλιέργεια, φυτικά παραγωγή με ζωική παραγωγή».

Ο ίδιος εξήγησε ότι το πρόγραμμα «αφορά και την Κρήτη. Το ΜΑΙΧ συμμετέχει ως συνεργάτης στο πρόγραμμα το οποίο συντονίζεται από τη δασική υπηρεσία της Σαρδηνίας και επίσης συμμετέχει το ίδρυμα γεωργικής έρευνας του Λιβάνου και της Ιορδανίας.
Προωθούμε καινοτομίες που αναπτύσσονται στο ΜΑΙΧ, στο Πολυτεχνείο Κρήτης και σε ιδιωτικές εταιρείες. Αυτές οι καινοτομίες έχουν παρουσιαστεί ήδη και στον Λίβανο και στην Ιορδανία και βρίσκονται σε διαδικασία εκμετάλλευσης από την ελληνική παραγωγή, ελαιοκομία και ζωική παραγωγή. Στο ΜΑΙΧ αναπτύσσουμε τη μεθοδολογία προσδιορισμού της ποικιλίας προέλευσης του ελαιολάδου. Αυτή τη στιγμή το κάνουμε για πέντε μονοποικιλιακά ελαιόλαδα της Ιορδανίας. Το ίδιο θα κάνουμε και στον Λίβανο. Αυτό θα βοηθήσει και στη σύγκριση του μοριακού προφίλ των ελληνικών ελαιολάδων σε σχέση με τα ελαιόλαδα που παράγονται στην Ιορδανία, στον Λίβανο και στην Ιταλία. Συνεργαζόμαστε με το Ιδρυμα Γεωργικής Ερευνας της Περούτζια η οποία συμμετέχει ακριιβώς στην ίδια δραστηριότητα».

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα