Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Στην Πολωνία το “Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς”

Το ετήσιο βραβείο “Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2016” απονεμήθηκε στο Μουσείο για την Ιστορία των Πολωνών Εβραίων, που βρίσκεται στη Βαρσοβία (POLIN), κατά τη διάρκεια τελετής που έγινε το βράδυ του Σαββάτου στο Σαν Σεμπαστιάν στην Ισπανία.
Το Μουσείο POLIN παρουσιάζει την ιστορία των Εβραίων της Πολωνίας καλύπτοντας μια περίοδο 1.000 χρόνων καθώς και τη συμβολή τους στην περιοχή και στην Ευρώπη, από τον πρώτο οικισμό ως τη σύγχρονη εποχή. Το Μουσείο που άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό τον Απρίλιο του 2013 και την κεντρική του έκθεση τον Οκτώβριο του 2014, βρίσκεται στην περιοχή μιας πρώην ακμάζουσας εβραϊκής συνοικίας, που αργότερα έγινε το Γκέτο της Βαρσοβίας.
Φέτος, 49 Μουσεία από 24 χώρες συμμετείχαν στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό, που διοργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό European Museum Forum (EMF), μεταξύ των οποίων και δύο ελληνικά, το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη & Eλένης Γαρεδάκη που βρίσκεται στα Χανιά Κρήτης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας στον παραδοσιακό οικισμό της Αλέας του Δήμου Τρίπολης, το οποίο κέρδισε ειδική τιμητική διάκριση για τη χρήση τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικών μέσων και την αξιοποίησή τους για μία ανθρωποκεντρικά δομημένη αφήγηση. Επίσης, δόθηκαν τα εξής βραβεία:
Το Βραβείο του Συμβουλίου Ευρώπης απονεμήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Αλληλεγγύη στο Γκντανσκ της Πολωνίας.
Το Βραβείο Kenneth Hudson (που απονέμεται σε Μουσεία με ασυνήθιστες και καινοτόμες συλλογές) στο Micropia στην Ολλανδία, το πρώτο Μουσείο Μικροβίων και Μικροοργανισμών στον κόσμο.
Το Βραβείο Silletto Prize (που απονέμεται σε Μουσεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη συμμετοχή της τοπικής κοινότητας και εθελοντών) στο Δημοτικό Μουσείο Βούκοβαρ της Κροατίας.
Ο θεσμός του European Museum of the Year Award (EMYA) θεσπίστηκε το 1977 και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με στόχο να βραβεύει, σε ετήσια βάση, την καλύτερη μουσειακή πρακτική στην Ευρώπη και να ενθαρρύνει τις καινοτόμες δράσεις στην κοινωνία των μουσείων. Το βραβείο απονέμεται σε Μουσεία που άνοιξαν πρόσφατα ή σε Μουσεία με πρόσφατα ανακαινισμένες εκθέσεις και το βραβευμένο Μουσείο εκθέτει για ένα έτος το γλυπτό του Χένρυ Μουρ “Το αυγό”.
* Αναλυτικό ρεπορτάζ για το συνέδριο, τις απονομές, αλλά και τη χανιώτικη συμμετοχή του Μουσείου Τυπογραφίας στις “διαδρομές” του Σαββάτου 16 Απριλίου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα