Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

Στην πόλη του Υψηλάντη

Εσχάτως η κ. Γιάννα  Αγγελοπούλου εκάλεσε τους Έλληνες να συνδράμουν και με τις ιδέες τους, στον επικείμενο εορτασμό των 200 ετών από της Εθνικής Παλιγγενεσίας.
Έτσι αφού μεταφέρω στις στήλες της εφημερίδος σας την κατωτέρω “είδησιν”,
ΜΕΛΛΟΝ, 27.2.1870 – Εδημοσιεύθη εν τω χθεσινώ φύλλω του ΑΙΩΝΟΣ, ότι υπαρχούσης εν τη επαρχία Μίσγαν της Αμερ. Ομοσπονδίας πόλεως ονομαζομένης ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ, ο εκτελών χρέη πρεσβευτού ημών παρά τη Ομοσπονδία, Κλ. Ραγκαβής εκ περιεργείας ηρώτησε δι’ επιστολής τον δήμαρχον, πόθεν ωνομάσθη ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ , ο δε απήντησεν ότι επί του κατά των Οθωμανών αγώνος των Ελλήνων, διαρκούσης της φήμης των κατορθωμάτων του αοιδίμου στρατηγού και πληρούσης ενθουσιασμού τους Αμερικανούς εδόθη τ΄ όνομα αυτού εις την αρτιγενή τότε πόλιν υπό των κατοίκων. Πόσον εκφραστικόν είναι τούτο παρά λαού μεγάλου και ελευθέρου΄.
Προτείνω να λάβη χώρα κ’αποια εκδήλωση στην πόλη του Μίτσιγκαν, η οποία φέρει το όνομα του ηγέτη της Φιλικής Εταιρείας και πρωταγωνιστή της εθνικής εξέγερσης, πρίγκηπα Αλέξανδρο Υψηλάντη , ο οποίος, ως και ο αδελφός του Δημήτριος, εγκατέλειψαν πλούτη και ανέσεις και ηνάλωσαν σύμπασαν την πατρικήν και μητρικήν περιουσίαν των και εν τέλει και την ζωήν των, εις τον βωμόν της ανεξαρτησίας των Ελλήνων.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες