Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Στην “κούρσα” των υποψηφιοτήτων για Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς

Μία από τις σημαντικότερες διακρίσεις για τα Μουσεία της Ευρώπης διεκδικεί το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Τυπογραφίας στα Χανιά. Πρόκειται για τον τίτλο “Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς 2016”, European Museum of the Year Award (EMYA) που απονέμεται από το Φόρουμ των Ευρωπαϊκών Μουσείων (European Museum Forum – EMF) και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η ίδια η υποψηφιότητα συνιστά μία μεγάλη διάκριση και τιμή τόσο για το ίδιο το Μουσείο Τυπογραφίας, αλλά και για τα Χανιά καθώς τον τίτλο διεκδικούν Μουσεία απ’ όλη την Ευρώπη που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και τα οποία πληρούν τα υψηλά και αυστηρά πρότυπα της κριτικής επιτροπής.
Η διαδικασία ξεκινά με τη συγκρότηση του φακέλου της υποψηφιότητας και την αποστολή του στο EMF. Στη συνέχεια κριτής του Φόρουμ επισκέπτεται το Μουσείο, ξεναγείται στους χώρους του και έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει κατά πόσο πληρούνται οι αυστηρές προδιαγραφές της υποψηφιότητας.
Εφόσον ένα Μουσείο προταθεί από τον κριτή του για το μεγάλο βραβείο, ένας ακόμα κριτής επισκέπτεται ανώνυμα το Μουσείο για να βιώσει την εμπειρία του απλού επισκέπτη.
Φέτος, η τελευταία πράξη της αξιολόγησης “παίχτηκε” στο Ζάγκρεμπ, που συνεδρίασε η κριτική επιτροπή, ενώ πρόσφατα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του EMF η λίστα με τις υποψηφιότητες στην οποία συμπεριλαμβάνεται ένα ακόμα Μουσείο από την Ελλάδα, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Τεγαίας.
Η τελετή απονομής των βραβείων του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί 6 – 9 Απριλίου 2016 στην Tolosa και το San Sebastian της Ισπανίας, σε μία μεγάλη γιορτή που τα Μουσεία θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν την υποψηφιότητά τους.
Το βραβείο απονέμεται από το 1977 σε Μουσεία που άνοιξαν πρόσφατα ή σε Μουσεία με πρόσφατα ανακαινισμένες εκθέσεις. Η κριτική επιτροπή ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη φαντασία, την παρουσίαση, τον εξοπλισμό, τη χρηματοδότηση, την κοινωνική ευθύνη, το εκπαιδευτικό έργο, το μάρκετινγκ και τη διαχείριση. Το βραβευμένο Μουσείο εκθέτει για ένα έτος το γλυπτό του Χένρυ Μουρ “Το αβγό”.
Για το 2015 νικητής του βραβείου ήταν το Rijksmuseum (το Εθνικό Μουσείο της Ολλανδίας) στο Αμστερνταμ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η μοναδική φορά που η Ελλάδα κατόρθωσε να κερδίσει τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της χρονιάς ήταν το 1981 με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα στο Ναύπλιο.
Εκτός από τη μεγάλη διάκριση του Ευρωπαϊκού Μουσείου της χρονιάς, τα Μουσεία που συμμετέχουν στον διαγωνισμό διεκδικούν και τα παρακάτω βραβεία:
Το βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Το βραβείο “Kenneth Hudson”.
Το “Stiletto Prize”.
Ειδικά βραβεία απονέμονται σε Μουσεία που έχουν αναπτύξει πρωτοποριακές πρακτικές ή υπηρεσίες, από τις οποίες μπορούν να διδαχθούν τα άλλα ευρωπαϊκά Μουσεία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα