Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Στην Κορσική η Μεσογειακή “MED7”

Με πρωτοβουλία του Μακρόν συγκλήθηκε η διάσκεψη των “MED7” στην Κορσική, όπου το ενδιαφέρον περιστράφηκε στα ελληνοτουρκικά, στις εξελίξεις στη Λιβύη, στην προκλητικότητα της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο και στο μεταναστευτικό, προσφυγικό μετά και από την υπό περιέργες συνθήκες, πυρκαγιά στη Μόρια.
Στην ολομέλεια της Μεσογειακής Διάσκεψης, που την αποτελούν Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Κύπρος και Μάλτα, συζητήθηκε η πρόταση Ελλάδας – Κύπρου για καταδίκη των τουρκικών αυθαιρεσιών στην Αν. Μεσόγειο και το αίτημα της Αθήνας να αποσυρθεί το σύνολο του τουρκικού στόλου από την περιοχή, προκειμένου ν’ αρχίσουν τα Μ.Ο.Ε., που έχει προετοιμάσει η Μέρκελ.
Είναι αρκετά τα επίπεδα συνεργασίας για τα οποία μίλησαν Μακρόν και Μητσοτάκης στο περιθώριο της Διάσκεψης. Ο Μακρόν έχει εκφράσει την υποστήριξή του στην Αθήνα, έναντι των τουρκικών προκλήσεων, να αναβαθμίσει τις στρατιωτικές σχέσεις των δύο χωρών εντός της Ε.Ε., επειδή οι απόψεις αμφοτέρων συμπίπτουν στα ζητήματα της τουρκικής παραβατικότητας.
Στις συζητήσεις αποφασίστηκε το θέμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων και η ηθική υποστήριξη εκ μέρους της Γαλλίας ως και η ενίσχυση της εθνικής μας άμυνας με την απόκτηση 18 Α/Φ Ραφάλ, 12 μεταχειρισμένα και 6 καινούρια και την παραχώρηση υπό μορφή δανεισμού φρεγατών τύπου Μπελάρα. Επιδίωξη της Ελλάδας ήταν να γίνει η συμφωνία στην Κορσική, οπότε το επόμενο βήμα δρομολογείται να πέσουν οι υπογραφές στο Παρίσι απ’ τους υπουργούς Αμυνας παρουσία και των υπουργών Εξωτερικών και των δύο χωρών.
Αυτές οι εξελίξεις ενόχλησαν την Τουρκία. Θεωρούν τον Μακρόν ως τον μοναδικό κίνδυνο και χρησιμοποιούν εναντίον του ανοίκειες εκφράσεις, ότι είναι ανίκανος, μετέρχεται καταχθόνια σχέδια και ότι ξεχνά το φιάσκο που ‘παθαν οι Γάλλοι στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο που παραδόθηκαν στους Γερμανούς σε 24 ώρες. Ο Μακρόν τα αντιπαρέρχεται αυτά και δεν μένει στα λόγια. Οι αποφάσεις του έχουν γνωστοποιηθεί στην Ουάσιγκτον και στο Βερολίνο όπως και στις Βρυξέλλες, όπου οι έδρες ΝΑΤΟ και Ε.Ε., οι οποίες έχουν αποδειχθεί κατώτερες των περιστάσεων. Εχει εκφραστεί απερίφραστα ότι θα προστατέψει τα συμφέροντα της Γαλλίας στην Αν. Μεσόγειο. Απόδειξη οι συμφωνίες που έχει κάνει με Ελλάδα και Κύπρο να τις προστατεύσει. Οι απόψεις του δεν ταυτίζονται με αυτές της Μέρκελ.
Πιστεύει ότι η Ε.Ε. πρέπει να υποστηρίξει με όσα μέτρα διαθέτει Ελλάδα και Κύπρο, κράτη – μέλη της. Θεωρεί, ότι όπως λειτουργεί ο Ερντογάν θα διχάσει το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη, της οποίας δεν είναι μέλος. Η Τουρκία συνεχίζει να παίζει το παιχνίδι των εντυπώσεων στις παρυφές των ευρωπαϊκών συνόρων. Αν δεν υποχωρήσει, κινδυνεύει να πληρώσει οικονομικό τίμημα λόγω κυρώσεων από την Ε.Ε. Εχει ακόμα λίγο χρόνο στη διάθεσή της, να βγει απ’ την κρίση, κάνοντας ένα βήμα πίσω. Βέβαια, αν δεν αποδεχθεί την απόσυρση των πλοίων της απ’ την Αν. Μεσόγειο, το θέμα θα συζητηθεί στην ειδική Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. των 27 στις 24 Σεπτεμβρίου, κατόπιν και της επίσκεψης του προέδρου του Ευρ. Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην Αθήνα στις 15 Σεπτεμβρίου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα