Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022

Στην “κόψη του ξυραφιού” τα “Χανιώτικα νέα”

minoan lines

H χώρα σε πορεία δύσκολη. Πολλοί κάνουν λόγο και για πορεία αδιέξοδη.
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπό διάλυση. Λουκέτο έχει μπει ήδη σε αρκετές.
Πολλές -μέσα σ’ αυτές και τα “Χανιώτικα νέα”- ελπίζουν ακόμη και παλεύουν στα πλαίσια που δανειστές και οι ελληνικές κυβερνήσεις χαράσσουν.
Πίστη ότι, μέσα στο ευρώ, στην ευρωζώνη μπορεί να υπάρχει διέξοδος.
Κάθε άλλη πρόταση, κάθε άλλη λύση προοιωνίζεται την πλήρη καταστροφή, σύμφωνα με εκτιμήσεις έγκυρων οικονομικών αναλυτών.
Κι αυτό είναι που, κυρίως, προβάλλεται από τούτη την εφημερίδα.
Μέσα σ’ αυτή τη γενική κρίση σίγουρα δεν μπορείς και δεν επιτρέπεται να προβάλλεις, να κάνεις ιδιαίτερη αναφορά σε ειδικά προβλήματα που πλήττουν την επιχείρησή σου.
Όμως τα “Χανιώτικα νέα” σήμερα, εκτός των άλλων, απειλούνται με αφανισμό από ενέργειες και αποφάσεις που εκπορεύονται άνωθεν… και που σηματοδοτούν, για μια ακόμη φορά, την προχειρότητα, την καταστροφική παρέμβαση του κράτους, των κυβερνώντων, σε βάρος μιας υγιούς επιχείρησης.
Στο θέμα, στην ουσία μπαίνω αμέσως για να μην κουράσω τον αναγνώστη και να κάνει τον κόπο να διαβάσει τούτο το σύντομο, όσο γίνεται, σημείωμα.
Σωτήριον έτος 2003 – 2004 με υπουργό Οικονομίας τον κ. Νίκο Χριστοδουλάκη.
Με πρωτοβουλία του έρχεται σχέδιο Νόμου στη Βουλή και ψηφίζεται ο Νόμος 3220/2004.
Με το άρθρο 2 του Νόμου αυτού δόθηκε το δικαίωμα στις επιχειρήσεις (Ανώνυμες εταιρείες) να επενδύσουν από τα αποθεματικά τους, αφορολόγητα.
“Εξυπνη” η κίνηση του υπουργού, για να ρίξει χρήμα στην αγορά, αλλά απαράδεκτη και παράνομη λένε σήμερα Ε.Ε., τρόικα και μνημονιακές κυβερνήσεις.
Στα πλαίσια του παραπάνω Νόμου η εταιρεία Χανιώτικα Νέα Α.Ε. σχημάτισε νόμιμα αφορολόγητα αποθεματικά για τη χρήση 2003 και 2004, με αποτέλεσμα να μειωθεί η φορολογία της. Να έχει κάποιο όφελος.
Βέβαια έναντι αυτού του οφέλους ανέλαβε την υποχρέωση να μετατρέψει αυτά τα αφορολόγητα αποθεματικά σε επενδύσεις, κάτι το οποίο και φυσικά έκανε όπως προκύπτει και από το επίσημο βιβλίο Επενδύσεων που τηρεί η επιχείρηση (με αρ. Πράξης θεώρησης 13227/2002 Α’ Δ.Ο.Υ. Χανίων).
Σήμερα, τρόικες, κουαρτέτα, μνημονιακές κυβερνήσεις, δεξιές και αριστερές, κηρύσσουν τον Νόμο 3220 παράνομο και με το Νόμο 4099 ζητούν από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., μετά από δέκα χρόνια, να κινηθούν για την ανάκτηση των “παράνομων” αυτών ενισχύσεων με τους ανάλογους τόκους!!!
Η εταιρεία “Χανιώτικα νέα”, εγώ, είμαι παράνομος ή το κράτος που απ’ ό,τι φαίνεται, ενίοτε, με τους κατά καιρούς εκφραστές του, δεν ξέρει τι του γίνεται;
Αν ο κ. Χριστοδουλάκης ως υπουργός, επέρασε Νόμο (3220/2004), χωρίς την έγκριση της Ε.Ε. και έτσι παρανόμησε και παρέσυρε Α.Ε. σε επενδύσεις, για να ρίξει… χρήμα στην αγορά, οι επιχειρήσεις σε τι φταίνε;
Εκατό είκοσι χιλιάδες (120.000 €) ευρώ μας ζητάνε και μας στέλνουν και στη Δικαιοσύνη; Να τα βρούμε πού;
Γιατί δεν στέλνουν τον λογαριασμό στον κ. Χριστοδουλάκη;
Είναι αυτό κράτος δικαίου;
Εν πάση περιπτώσει επειδή εδώ και σαράντα οκτώ (48) χρόνια έχω γνωρίσει καλά αυτό το «κράτος δικαίου» είπα να πληρώσουμε για τις λάθος ενέργειες υπουργού (Χριστοδουλάκης), ο οποίος σήμερα ούτε που σκέφτηκε να υπερασπιστεί τα «κατορθώματά» του, αλλά ούτε και ελέγχεται από πουθενά.
Εζήτησα να κάνω χρήση των δόσεων. Όχι εκατό αλλά σαράντα – πενήντα.
Μου είπαν οι κ.κ. αρμόδιοι στην Αθήνα OXI. Και οι εν Χανίοις αρμόδιοι της Δ.Ο.Υ. μας έστειλαν στα δικαστήρια, αν και έμπρακτα αποδείξαμε ότι η εταιρεία κατέθετε 5.000 ευρώ μηνιαίως έναντι της οφειλής αυτής. Η αυστηρότητα, το γράμμα των αποφάσεων στην περίπτωση των “Χανιώτικων νέων” εξαντλήθηκε πλήρως.
Με ρυθμίσεις και αποφάσεις βολεύονται ΚΑΙ απατεώνες και μια επιχείρηση με πενήντα εργαζομένους, που επί σαράντα οκτώ χρόνια είναι απόλυτα συνεπής στις υποχρεώσεις της, χωρίς καθυστερήσεις και ρυθμίσεις, με απόδοση, όλα αυτά τα χρόνια, Φ.Π.Α. εκατομμυρίων ευρώ έγκαιρα στο ελληνικό δημόσιο, στήνεται στο εκτελεστικό απόσπασμα… Πού θα βρεθούν, σε περίοδο βαθειάς κρίσης, 120.000 ευρώ μαζεμένα;
120.000 ευρώ που προέκυψαν γιατί εφαρμόσαμε Νόμο του κράτους (3220/2004)!!!
Και όχι γιατί παρανομήσαμε, αποκρύψαμε κάτι, κλέψαμε το κράτος.
Τον υπογράφοντα και τη σύζυγό του στέλνουν στη Δικαιοσύνη ως μέλη του Δ.Σ. της Α.Ε. Και είναι αλήθεια πως μετά από μια πορεία σαράντα οκτώ χρόνων, έντιμης και δημιουργικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, δεν το αντέχουμε. Έτσι, ξαφνικά, αναίτια να χαρακτηριστούμε σαν φοροφυγάδες.
Αδειάσαμε το ταμείο της εφημερίδας για να πληρώσουμε τα λάθη του κ. Χριστοδουλάκη.
Και σήμερα μια καθ’ όλα υγιής, μέχρι και χθες, επιχείρηση, με πενήντα εργαζομένους, αρχίζει να γίνεται προβληματική, να μετρά αντίστροφα…
– Απολύσεις -με μεγάλη μας λύπη- προσωπικού προγραμματίζει.
– Μείωση των σελίδων, που εδώ και δύο μήνες έχει γίνει, μετά την ειδοποίηση για την οφειλή αυτή,
είναι τα πρώτα μέτρα αντίδρασης της Α.Ε., μήπως και μια εφημερίδα με θετική πορεία, με προσφορά, νομίζω, στον τόπο μας, μπορέσει να κρατηθεί.
Και γι’ αυτό θ’ αγωνιστούμε για μια ακόμη φορά.
Διώξεις, δικαστικές και άλλες, επί παντοδυναμίας της “Ν.Δ.”, μετά τη μεταπολίτευση, κατά των “Χανιώτικων νέων”. Επιβιώσαμε.
Διώξεις δικαστικές και άλλες, πλέον άγριες, επί παντοδυναμίας ΠΑΣΟΚ (1983-85). Επιβιώσαμε.
Γιατί αυτές οι διώξεις;
Δεν διαθέταμε λιβάνι στα γραφεία μας για προσφορά λόγων και κειμένων λιβανωτών προς κάθε κατεύθυνση.
Σήμερα, καθώς -όπως μας λένε- έχουμε, ως χώρα, έναν αριστερό… προσανατολισμό τα “Χανιώτικα νέα” πιέζονται επικίνδυνα, καταστροφικά, γιατί δεν βρέθηκε -μας είπαν- ένα “παράθυρο” για να εξοφλήσουμε αυτό το ποσό των 120.000 € έστω με κάποιες δόσεις. Ένα ποσό που προήλθε από λάθη του ίδιου του κράτους, του τότε υπουργού Οικονομίας κ. Χριστοδουλάκη και όχι από κάποια παράνομη ενέργεια της Α.Ε. “Χανιώτικα νέα”.
Πώς μούρθε τώρα εκείνο το περίφημο του Χαρίλαου Φλωράκη: Αριστερά της Αριστεράς είναι η Δεξιά.
Στην εποχή αυτής της “αριστεράς” μάς βάζουν τον βρόχο στον λαιμό.
Και απατεώνες -εκτός απ’ αυτούς που πραγματικά βρίσκονται σε δύσκολη θέση- βολεύτηκαν και βολεύονται με ρυθμίσεις. Μια έντιμη, υγιής επιχείρηση όπως τα “Χανιώτικα νέα” ΟΧΙ. Με τον πλέον άθλιο, εξουθενωτικό τρόπο κλήθηκε να πληρώσει τα λάθη άλλων.
Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση:
Τα “Χανιώτικα νέα” δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν μια επιχείρηση του “πιάσε πέντε, σου χρωστάω είκοσι”, μια επιχείρηση που θα σύρεται πίσω από “κρατούντες” για να επιβιώσει.
Γι’ αυτό αγωνίστηκαν και στο παρελθόν.
Αυτό θα κάνουν και σήμερα.

Γιάννης Γαρεδάκης
Ιδρυτής της εφημερίδας
“Χανιώτικα Νέα”


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Ελευθέριος Βενιζέλος: Ο πρώτος επιβάτης ελληνικού αεροπλάνου

Μέσα στα στενά όρια της Ιστορίας του τόπου μας, που μαθαίνουμε στα σχολεία, δεν περιλαμβάνονται συνήθως και ορισμένα περιστατικά, καθοριστικά για την εξέλιξη και...

16 χρόνια Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στα Χανιά

Σχολείο... πρώτης ευκαιρίας είναι το ΣΔΕ Χανίων και τα τμήματά του σε Πλατανιά και Κίσσαμο για περίπου 1.300 μαθητές που εγγράφησαν σε αυτά από...

Αγοράκι ηλικίας 2 ετών εντοπίστηκε λιπόθυμο στη θάλασσα – Συνελήφθη ο πατέρας του

Στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής νοσηλεύεται αγοράκι ηλικίας 2 ετών, το οποίο εντοπίστηκε, σε λιπόθυμη κατάσταση, στη θαλάσσια περιοχή Παλιουρίου, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Το ανήλικο αγόρι...

Χανιά: Προφυλακιστέος 38χρονος για ασέλγεια στις κόρες του

Νέα υπόθεση ασέλγειας σε βάρος ανήλικων συγκλονίζει τα Χανιά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες των “Χ.ν.” στις 21 Ιουνίου, συνελήφθη στα Χανιά κατόπιν εντάλματος σύλληψης...

Στη Σούδα για πρώτη φορά το κρουαζιερόπλοιο της Disney

Στη Σούδα κατέπλευσε νωρίς το πρωί το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο “Disney Magic” το πρώτο κρουαζιερόπλοιο που ανήκει και διαχειρίζεται η Disney Cruise Line, θυγατρική της...

Σπάνια σύνοδος πέντε πλανητών – Δεν θα υπάρξει ξανά έως το 2040

Μόλις ξεκίνησε επίσημα το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο και στον ουρανό έχουν δώσει «ραντεβού» πέντε πλανήτες (Ερμής, Αφροδίτη, Άρης, Δίας, Κρόνος). Η σπάνια σύνοδός...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα