Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Στην Ερυθρά Θάλασσα

» Και στο θαυµαστό εβραϊκό τουριστικό θέρετρο Εϊλάτ

 

Μιας και τελευταία έχει έλθει στο προσκήνιο η Ερυθρά θάλασσα µε τις τροµοκρατικές επιθέσεις σε διερχόµενα πλοία θα αναφερθώ στο τουριστικό θέρετρο του Εϊλάτ που είναι το τελευταίο έδαφος του Ισραήλ που βρέχεται από αυτήν εκεί στον κόλπο της Άκαµπα και µε την Ιορδανία 1500 µέτρα δίπλα.

Πολλές φορές είχα περάσει από εκεί µε γκρουπ, µιας και µετά από αυτό αρχίζει το αιγυπτιακό έδαφος και η έρηµος του Σινά αλλά και το 1986 µε το δικό µου αυτοκίνητο. Το µικρό αεροδρόµιο µε τεράστια κίνηση πτήσεων από εξωτερικό, εξυπηρετεί και τους επισκέπτες της πλησίον Νεκράς Θάλασσας στην οποία θα αναφερθώ άλλη φορά. Στο Εϊλάτ συναντάµε ένα από τα σπουδαιότερα ενυδρεία του κόσµου και ο επισκέπτης κατεβαίνει στον θαυµαστό βυθό µέσα από κώδωνα όπως είναι. Επίσης µπορείς να συµµετάσχεις σε σαφάρι µε καµήλες, σε καταδύσεις και αµέτρητα αλλά ενδιαφέροντα. Ακόµα και εκεί συναντάς Έλληνες κατοίκους, όπως τον σεκιουριτά σε τράπεζα και τον φύλακα του γεµάτου µε πολυτελή σκάφη λιµανιού. Αντιγράφω κείµενο σχετικό από εβραϊκό έντυπο:
«Από τον καιρό που πλέχθηκε το ειδύλλιο του Βασιλιά Σολοµώντα και της Βασίλισσας του Σαβά, το Εϊλάτ υπήρξε τόπος αναψυχής. Για µοναχικούς και οικογένειες, για νέους και για νέους µόνο στην ψυχή, για όσους αναζητούν τον ήλιο και την καλοπέραση. Το Εϊλάτ έχει να προσφέρει κάτι για τον καθένα.

Το Εϊλάτ βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του Ισραήλ, γωνιά σµιλεµένη από τη µαγεύτρα φύση, όπου σµίγουν τα βιολετί βουνά της ερήµου µε την κάτασπρη άµµο και τα νερά του κόλπου της Άκαµπα µε τα υπέροχα κοράλλια. Ταξιδεύοντας µε το αεροπλάνο και αφού περάσει κανείς, την απεραντοσύνη της ερήµου, συναντά ξαφνικά την όαση του Εϊλάτ µε τους φοίνικες και τα παρτέρια της, τα σύγχρονα ξενοδοχεία και την αστραφτερή άµµο των ακτών της. Με τις 356 µέρες ηλιοφάνειας το χρόνο που έχει, το Εϊλάτ είναι ο ιδανικός τόπος διακοπών για καλοκαίρι, αλλά και για χειµώνα, όταν η Ευρώπη καλύπτεται από χιόνια και οµίχλη.

Η Ερυθρά Θάλασσα

Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, εκείνο που δίνει στο Εϊλάτ το ιδιαίτερο χρώµα του είναι η Ερυθρά Θάλασσα. Όπου κι αν βρίσκεται κανείς στο Εϊλάτ η θάλασσα είναι πάντα κοντά και τραβά σαν µαγνήτης. Επειδή υπάρχουν ισχυρά ρεύµατα στο βυθό, η θερµοκρασία του νερού παραµένει σταθερή µε πολύ µικρές διακυµάνσεις µέσα στο χρόνο: 21 β. Κελσίου το Φεβρουάριο, σε 25 β. Κελσίου το καλοκαίρι. Το γεγονός αυτό σε συνδυασµό µε τη µεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι, έχει δηµιουργήσει ένα κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη µιας απίθανης ποικιλίας κοραλλιών και υποβρύχιου πλούτου. Το εκπληκτικό είναι ότι µπορεί κανείς να θαυµάσει τον πλούτο αυτό χωρίς να βραχεί, αν δεν είναι λάτρης της υποβρύχιας κατάδυσης. Εκδροµές οργανώνονται για τους επισκέπτες σε σκάφη µε γυάλινο δάπεδο ή ακόµα µε µικρά υποβρύχια σκάφη. Τα νερά της Ερυθράς Θάλασσας είναι τόσο καθαρά και διαυγή, ώστε σε οποιοδήποτε βάθος µπορεί να θαυµάσει κανείς τους κοραλλιογενείς υφάλους και τα πολύχρωµα ψάρια. Και γιατί όχι µία επίσκεψη στο ακουάριουµ µε τους καρχαρίες; Ή µία βουτιά και παιχνίδια µέσα στη δεξαµενή δελφινιών».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα