Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Στην επόμενη αναμέτρηση τα δύσκολα

Στην Τουρκία μετά από 21 χρόνια εξουσίας ο Ερντογάν δεν μπορεί να μην έχει υποστεί απώλειες. Δεν θα έκανε δε εκλογές για να τις χάσει. Ύστερα από τους φονικούς σεισμούς στην Αττάλεια, εμφανίστηκε ηπιότερος, γι’ αυτό και υπερίσχυσε στον πρώτο γύρο έναντι του Κιλιτσντάρογλου και μπαίνει με ικανοποιητικό προβάδισμα στις επαναληπτικές εκλογές. Υποστηρίζεται ότι θα τα πάρει όλα. Λέγεται ότι δεν θα είναι ο Ερντογάν που ξέρουμε αλλά ένας αλλιώτικος ηγέτης, που δεν θα δεχθεί όρους, θα δείχνει δε “μεγάλος” σαν τον Κιμ Γιονγκ Ουν της Β. Κορέας. Θα απαιτήσει απ’ τους Δυτικούς να είναι κάτι παραπάνω από ισότιμος συνομιλητής τους, όποια αποτελέσματα θα υπάρξουν στην επόμενη αναμέτρηση θα ’χουν παγκόσμιες συνέπειες.
Ο Ερντογάν, ο οποίος ελέγχει όλους τους κρατικούς φορείς, παλεύει όχι μόνο για την πολιτική του επιβίωση, αλλά και για τη σωματική του ύπαρξη, μετά το τέλος εποχής και την πνοή ανέμου αλλαγής που επαγγέλλεται η πλευρά Κιλιτσντάρογλου, αν επικρατήσει, υποσχόμενη “στροφή 180ο στην εξωτερική πολιτική”. Ο αντίπαλος του Ερντογάν «προσφέρει ένα διαφορετικό όραμα», ανεξάρτητα αν τυχόν αλλαγή στην τουρκική ηγεσία δεν προβλέπεται να λύσει διμερή προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο Ερντογάν. Ο Κιλιτσντάρογλου κατηγορεί τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης για χειραγώγηση των εκλογών, όπως και τη Μόσχα, με την οποία η Άγκυρα διατηρεί στενούς δεσμούς για παρεμβάσεις στην εκλογική αναμέτρηση, πράγμα που προκαλεί αστάθεια στις σχέσεις της Άγκυρας με τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και το Ν.Α.Τ.Ο., όταν συνεχίζεται η αρνησικυρία για την ένταξη στη συμμαχία της Σουηδίας.
Οι Βρυξέλλες υποδέχθηκαν με σκεπτικισμό το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών, κρατούν δε στάση αναμονής γιατί προβληματίζονται, επειδή η χώρα βρίσκεται παγιδευμένη σε επιταχυνόμενη οικονομική κατάρρευση, ενώ άμεσες αντιδράσεις για το αποτέλεσμα από ξένους ηγέτες δεν υπάρχουν.
Το Κρεμλίνο κρύβει την ικανοποίησή του, διότι ο Ερντογάν διέψευσε τις δημοσκοπήσεις υπέρ του Κιλιτσντάρογλου. Η Μόσχα δεν λέει ποιον προτιμά απ’ τους δύο, αλλά προφανώς διάκειται ευμενώς προς τον Ερντογάν, για να διατηρηθεί η υπάρχουσα σχέση και προπαντός η στάση της Άγκυρας στην πολιτική του Ν.Α.Τ.Ο. μετά τον ρωσοουκρανικό πόλεμο. Διεμήνυσε η Μόσχα ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εκλογές και θα σεβαστεί τη θέληση του τουρκικού λαού.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ απέφυγε να αναφέρει ονομαστικά κάποιον υποψήφιο, δηλώνοντας ότι είναι προτιμότερος ένας δύσκολος εταίρος από έναν εξαρτημένο από τις ΗΠΑ.
Οι Έλληνες πολιτικοί περιμένουν. Δεν επεμβαίνουν και σωστά θα κάνουν να συγχαρούν όποιον επικρατήσει, έχοντας υπ’ όψιν ότι η τουρκική ρητορική δεν αλλάζει και πάντα να κρατάμε μικρό καλάθι.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα