Σάββατο, 22 Ιανουαρίου, 2022

Στην εκδήλωση του ελληνικού προξενείου Πέρθης Δυτ. Αυστραλίας

Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος: Ενας άντρας μπροστά από την εποχή του
» Ζωηρό το ενδιαφέρον της Ελληνικής κοινότητας για τον μεγάλο πολιτικό και τη σημασία του Εθνικού Ιδρύματος Eρευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ Βενιζέλος”
» Πατέρας Ελληνα του Περθ εκφώνησε επικήδειο του Βενιζέλου

Κατάμεστη από Ελληνες του απόδημου ελληνισμού ήταν (προ)χθες 7 Δεκεμβρίου η Λέσχη της Ελληνικής κοινότητας της Πέρθης (το Περθ ελληνοποιημένο) της Δυτικής Αυστραλίας, όπου στις 7 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα τον μεγάλο Ελληνα πολιτικό Ελευθέριο Κ. Βενιζέλο.

• Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ελληνικό Προξενείο της Πέρθης με πρωτοβουλία του προξένου μας στο Περθ κ. Αντώνη Κολιάδη, τη συνεργασία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” και την υποστήριξη της Κρητικής Αδερφότητας Πέρθης και της Ελληνικής Λέσχης, όπου φιλοξενήθηκε η εκδήλωση.
• Σύμφωνα με την “ανταποκρίτριά” μας, μόνιμη κάτοικο του Περθ, κα Βάσω Τζαμαριά, το γένος Λυγεράκη (χανιώτικης καταγωγής της οποίας το πατρικό σπίτι στα Χανιά, γειτονεύει με το σπίτι του μεγάλου πολιτικού στη Χαλέπα) ήταν μία από τις εκδηλώσεις που συγκέντρωσε πολλούς διακεκριμένους Ελληνες για την κοινωνική, επιχειρηματική, πολιτική και ακαδημαϊκή παρουσία τους στο Περθ, αλλά και Ελληνες φοιτητές που σπουδάζουν στην πόλη. Η κα Τζαμαριά που φέτος το Καλοκαίρι βρισκόταν στα Χανιά και -φυσικά- παρακολούθησε και εκδηλώσεις του Ιδρύματος στα Χανιά, ήταν πολύ συγκινημένη για την ελληνική παρουσίαση της βιογραφίας του Εθνάρχη, στο Περθ. Αναφέρθηκε δε και στον χαιρετισμό του γενικού δ/ντή του Ιδρύματος και συγγραφέα της βιογραφίας του Ελευθερίου Βενιζέλου κ. Νίκου Παπαδάκη, κατά την οποία δήλωνε τη λύπη του που δεν μπόρεσε να παραστεί στην παρουσίαση του βιβλίου του, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.
• Σύμφωνα δε και με άλλες “ανταποκρίσεις” Ελλήνων του Περθ- αλλά και από τα φωτογραφικά στιγμιότυπα που έχουν αναρτηθεί στην σελίδα κοινωνικού δικτύου του ελληνικού προξενείου της Πέρθης- πολλοί από τους παρισταμένους θέλησαν μετά τη διάλεξη – παρουσίαση από τον καθηγητή και συγγραφέα Πολυχρόνη Κουτσάκη, να συνομιλήσουν μαζί του. Ζητούσαν περισσότερες πληροφορίες για τις άγνωστες πτυχές της πολιτικής και προσωπικής ζωής του Ελ. Βενιζέλου αλλά και πληροφορίες για το έργο, τις εκδόσεις και την παρουσία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.
Μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή
• Πολύ συγκινητική για όλους η στιγμή κατά την οποίαν ένας από τους παρισταμένους Ελληνες ο κ. Αχιλλέας Ναϊσίδης  (φωτ.) του οποίου ο πατέρας ήταν από εκείνους που κρατούσαν το φέρετρο του Βενιζέλου, μετά το πέρας της διάλεξης έδειξε στον Πολυχρόνη Κουτσάκη αντίγραφο από τον επικήδειο που εκφώνησε ο πατέρας του κατά την κηδεία του Ελευθερίου Βενιζέλου. Επικήδειο που έχει δωριθεί ήδη στο Ιδρυμα.
• Μικρός ο κόσμος για τους Ελληνες απανταχού γης.
Ο κ. Αντώνης Κολιάδης
• Ο πρόξενος της Ελλάδας στο Περθ κ. Κολιάδης, στη σύντομη εισαγωγή του, μίλησε για τον θαυμασμό που τρέφει στον διπλωμάτη Ελευθέριο Βενιζέλο. Για την εκπληκτική του ικανότητα να πείθει τους συνομιλητές του, που είχε αναγκάσει ακόμα και τον μεγάλο του αντίπαλο, τον βασιλιά Κωνσταντίνο, να εξομολογηθεί πως, όταν βρίσκονταν οι δυο τους και ο Βενιζέλος του ανέπτυσσε τα επιχειρήματά του, ο Κωνσταντίνος ένιωθε εκείνη την ώρα να πείθεται ενώ πίστευε τα ακριβώς αντίθετα!
• Ο κ. Κολιάδης εξέφρασε τη χαρά του για την εκδήλωση, που δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς συμπατριώτες Ελληνες να μάθουν και γνωστά και σχετικά άγνωστα κομμάτια της ελληνικής Ιστορίας.
Ο κ. Νίκος Παπαδάκης
• Στον σύντομο χαιρετισμό του, που κατέληγε «με πατριωτικούς χαιρετισμούς», ο γενικός δ/ντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών κ. Νίκος Παπαδάκης ανέφερε:
• «Αγαπητοί συμπατριώτες, λυπάμαι πραγματικά που λόγοι ανεξάρτητοι της θέλησής μου δεν μου επιτρέπουν να παραστώ στη σημερινή εκδήλωση. Ωστόσο επιθυμώ να ευχαριστήσω θερμά την Ελληνική Κοινότητα και την Ελληνική Λέσχη Περθ, το Ελληνικό Προξενείο και τον πρόξενο κ. Αντώνη Κολιάδη και βέβαια τον Πολυχρόνη Κουτσάκη, ένα λαμπρό ακαδημαϊκό, εξαιρετικό γνώστη της Βενιζελικής περιόδου, που με το επιστημονικό και συγγραφικό του έργο, τιμά τον Ελληνισμό».
Ο Πολυχρόνης Κουτσάκης
• Με τίτλο “Ενας άντρας μπροστά από την εποχή του”, ο Πολυχρόνης Κουτσάκης παρουσίασε το βιβλίο του Νίκου Παπαδάκη για τη βιογραφία του Ελευθερίου Βενιζέλου που έχει εκδοθεί στα αγγλικά με τίτλο “Eleftherios Venizelos – A story of an adventurous life”, σε μετάφραση της Εμμανουέλας Σειραδάκη.
• Την παρουσίασή του (σε power point) διάνθισε με υλικό από φωτογραφίες και βίντεο που είχε στείλει το Ιδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, κάνοντας και διάλογο με το κοινό, που του απηύθυνε δεκάδες ερωτήσεις αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα