Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Στη Βουλή τα κτήρια στον Λόφο Καστέλι

Ερώτηση στη Βουλή, για τα κτήρια στον λόφο Καστέλι κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ κ. Μανώλης Συντυχάκης.
Στην ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη ο κ. Συντυχάκης αναφέρει «ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε άμεσα να ανακληθεί η ανωτέρω απόφαση έγκρισης εργασιών δειγματοληψίας των κτηρίων στον Λόφο Καστέλι Χανίων και να περιφρουρήσει τα εν λόγω κτίρια από την επιχειρούμενη εμπορευματοποίησή τους, ώστε να αξιοποιηθούν με ευθύνη του κράτους για την κάλυψη των αναγκών του λαού και της νεολαίας των Χανίων, όπως άλλωστε διεκδικούν».

Αναλυτικά το κείμενο έχει ως εξής: «αποτελεί πρόκληση για τη χανιώτικη κοινωνία η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και της Πρυτανικής Αρχής του Πολυτεχνείου να συνεχίζεται να σχεδιάζεται και να υλοποιείται η παράδοση στο ξενοδοχειακό κεφάλαιο των χαρακτηρισμένων ως νεότερου μνημείου (ΦΕΚ-50/ΑΑΠ/2018) κτιρίων της V Μεραρχίας στον λόφο Καστελλίου Χανίων, εξέλιξη στην οποία έχει εναντιωθεί το σύνολο του λαού των Χανίων πολλά χρόνια τώρα.
Όπως δείχνουν οι εξελίξεις, και η αστυνομική επέμβαση που πραγματοποιήθηκε, σχετίζεται άμεσα με την προώθηση της επιχειρηματικής αξιοποίησης των κτηρίων, καθώς έγινε παρουσία εκπροσώπων της εταιρίας Belvedere.
Ειδικότερα, με την με αρ. πρωτ. 34711/13-3-2024 έγκριση της Γεν. Δ/νσης Αναστήλωσης Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού δίνεται άδεια δειγματοληψίας στο κτίριο, με ξεκάθαρη αναφορά ότι η έγκριση δίνεται στο πλαίσιο εκπόνησης μελέτης αποκατάστασης και αλλαγής χρήσης των κτιρίων σε ξενοδοχείο Α τάξης.
Τα γεγονότα δείχνουν, για ακόμα μια φορά, ότι αγνοείται πλήρως η πάνδημη θέληση του χανιώτικου λαού και της νεολαίας (φοιτητικών συλλόγων, εργατικών σωματείων,  επιστημονικών φορέων, ΤΕΕ – Τμήμα Δυτικής Κρήτης,  συλλόγων των κατοίκων των Χανίων, κτλ) που διεκδικούν για χρόνια τα συγκεκριμένα κτίρια να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών, του λαού και της νεολαίας της πόλης, σε αντίθεση με τον αντιλαϊκό σχεδιασμό για τη  μετατροπή τους σε ξενοδοχείο.
Αντίστοιχα το αίτημα αυτό έχει αποτυπωθεί στις αποφάσεις του ίδιου του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων (με πιο πρόσφατη την 169/3/4/2024), αλλά και στον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό  (Γ.Π.Σ) που προβλέπει  αποκλειστικά κοινωφελείς χρήσεις για τα εν λόγω κτίρια. Σημειώνεται ότι στο ισχύον Γ.Π.Σ. (που είναι δεσμευτικό μέχρι την αναθεώρησή του) δεν επιτρέπεται η λειτουργία των κτιρίων για χρήσεις πέραν της εκπαίδευσης.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε άμεσα να ανακληθεί η ανωτέρω απόφαση έγκρισης εργασιών δειγματοληψίας των κτηρίων στον Λόφο Καστέλι Χανίων και  να περιφρουρήσει τα εν λόγω κτίρια από την επιχειρούμενη εμπορευματοποίησή τους, ώστε να αξιοποιηθούν με ευθύνη του κράτους για την κάλυψη των αναγκών του λαού και της νεολαίας των Χανίων, όπως άλλωστε διεκδικούν.

Ο Βουλευτής
Συντυχάκης Μανώλης»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα