Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Στη M.E.Θ. παραμένουν δύο Ρεθυμνιώτες με επιπλοκές από τη γρίπη Η3Ν2

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εξακολουθούν να νοσηλεύονται δύο  Ρεθυμνιώτες 60 και 78 χρόνων με επιπλοκές από τη γρίπη Η3Ν2, ακολουθώντας την ενδεδειγμένη θεραπεία.
Η κατάστασή του ενός είναι σοβαρή και οι γιατροί παρακολουθούν και τους δύο στενά και αναμένουν να δουν αν θα ανταποκριθούν στην αγωγή. Πάντως, τα νέα για τον 78χρονο Ηρακλειώτη είναι καλύτερα, αφού η κατάσταση του παρουσιάζει βελτίωση και δεν αποκλείεται να βγει από τη ΜΕΘ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για εξελιγμένο στέλεχος της γρίπης το οποίο αντιμετωπίζεται, αλλά με μεγάλη δυσκολία, ειδικά όταν προσβάλλει ανθρώπους με χρόνια προβλήματα υγείας. Και τα δύο άτομα που μεταφέρθηκαν από το Ηράκλειο στο Ρέθυμνο και δεν κατάφεραν τελικά να κρατηθούν στη ζωή, είχαν προβλήματα υγείας και κατέληξαν. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι και οι δύο που έχασαν τη ζωή τους και οι δυο που νοσηλεύονται δεν είχαν εμβολιαστεί.

Οι γιατροί ωστόσο συμβουλεύουν εκτός από τις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, με χρόνια προβλήματα, έγκυες, παιδιά) να εμβολιάζεται και ο γενικός πληθυσμός με το εμβόλιο κατά της γρίπης γιατί προφυλάσσει ζωές. Για κάποιον που δεν έχει προβλήματα υγείας ο κίνδυνος είναι μικρότερος, αλλά όχι ανύπαρκτος.
Όπως τονίζει πάντως ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου Γιώργος Φραγκιαδάκης, στο Ρέθυμνο φέτος δεν είναι πολλά τα περιστατικά γρίπης με επιπλοκές.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ανακοίνωσή του τονίζει:
«Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.

Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας, φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009, έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης, και ειδικότερα:

α) το επιδημικό κύμα συμβαίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου,
β) η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου,
γ) κυκλοφορούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό όλα τα στελέχη γρίπης [Α(Η1Ν1)pdm09, Α(Η3Ν2) και Β]
Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης».

ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ

Μεγαλώνει ο κατάλογος των θυμάτων από επιπλοκές της γρίπης, καθώς, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης (09-15 Ιανουαρίου) του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), συνολικά 14 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους.

Οι 12 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), και οι 2 θάνατοι σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 9 άνδρες και 5 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 58 έως 91 έτη, και διάμεση ηλικία 74,5 έτη.

Τα 13 (92,9%) από τα 14 κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη – και εξ’ αυτών εμβολιασμένοι ήταν μόνο 3 (23,1%).

Από τον Οκτώβριο που ξεκίνησε η δραστηριότητα της γρίπης καταγράφηκαν 90 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 85 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 55 άνδρες και 30 γυναίκες με εύρος ηλικιών από 3 έως 89 έτη, και διάμεση ηλικία 72 έτη. Τα 81 (95,3%) σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, και εξ αυτών εμβολιασμένοι ήταν 16 (19,8%).

Όσον αφορά στα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 3 άνδρες και 2 γυναίκες με εύρος ηλικιών από 71 έως 91 έτη, και διάμεση ηλικία τα 82 έτη.

Τα 4 (80%) από τα 5 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα, ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, και εξ αυτών ουδείς ήταν εμβολιασμένος.

Κατά την εβδομάδα (09-15 Ιανουαρίου) στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 303 κλινικά δείγματα, όλα από τα νοσοκομεία. Συνολικά έχουν ελεγχθεί 1044 κλινικά δείγματα. Ο υπότυπος που επικρατεί φέτος είναι ο Α (Η3Ν2), που προσβάλλει κυρίως άτομα άνω στων 65 ετών.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει αυξημένη, και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες. Τονίζουν τη σημασία του αντιγριππικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη, και συστήνουν την αναζήτηση έγκαιρης ιατρικής βοήθειας και τη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία.

 

ΠΗΓΗ:  goodnet.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα